Вестник в Калифорния за България

Арменската Църква в София. В периода веднага след 2-та световна война около 5 хиляди арменци от България успяват да емигрират в САЩ. Едно от най-известните имена е певицата Силви Вартан, която живее в Лос Анджелис.

“Арменците да направят същото, като българите – да поискат компенсации от Турция!”

23 януари 2010г. Лично главният редактор Харут Сасонян на вестник “Калифорния круиер”, който се издава в Глендейл, северната част на Лос Анджелис, посвещава статия на България и поисканите 20 милиарда долара компенсации от Турция, отправени от българският министър без портфейл Божидар Димитров.

Димитров, който се занимава с въпросите на българите зад граница, в навечерието на Нова година поиска от Турция компенсации от над 20 милиарда долара, се казва в статията. Това са компенсации за депортирането, на което са били подложени неговите съотечественици по времето на Османската империя. В противен случай той заплаши, че България ще блокира членството на Турция в ЕС, коментира главният редактор.

Сасунян посочва, че „турската република, основана през 1923 г., е приела отговорността за действията на Османската империя. В споразумението от 1925 г. Турция се задължи да изплати на България компенсации, но въпреки това до момента българската страна не е получила нито цент”.

Сасунян завършва разсъжденията си с думите: „Няма мир без справедливост! Няма примирие без репарации! Арменците са длъжни да поискат компенсации, както направиха българите”.

“Калифорния Куриер” е арменски вестник на английски език, който се издава от 1958г. в САЩ, а от 1983г. гл.редактор и издател е Харут Сасонян.

Сасонян е завършил Международни отношения в Колумбийския университет и МБА в Пепердайн. Известен с призива си към Мадлийн Олбрайт да се откаже от подписването на документа срещу признаването на Геноцида на Турция срещу арменците. Десет години прекарва в Женева, като представител за правата на човека на ООН.

Арменци населяват днешните български земи още по времето на създаването на българската държавност на Балканския полуостров. За броя на арменците до края на XIX век данните са много оскъдни. На първото преброяане на населението на България през 1881 година броят на арменците е 3440. След кланетата в Турция в периода 1894 1896 г. и Турско-гръцката война през 1922 г. хиляди бежанци търсят убежище в България и числеността на арменците рязко нараства до 47 хил. души.

Днес арменската общност в България наброява около 22 хил. души и приблизително още толкова заселили се през последните десетина години емигранти от Армения. Още от формирането си и до днес Арменската общност в България води разностранен широкоспектърен обществен живот, участвайки активно (с изключение на политиката) във всички области на икономическия, културен и социален живот на страната.

Броят на българските арменци в Америка е също доста голям, като най-силно са концентрирани в Лос Анджелис, и особено в Глендейл.

Историята на Армения е наситена с много радостни, но и с мъка и печал. Над арменският народ е упражнен геноцид от страна на турската империя, което довежда стотици хиляди арменци до изселване от родната страна. Със средствата на словото Яворов пресъздава събитията в стихотворението си „Арменци”:

„Изгнаници клети, отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик,
дечица на майка робиня тревожна
и жертви на подвиг чутовно велик –
далеч от родина, в край чужди събрани,
изпити и бледни, в порутен бордей,
те пият, а тънат сърцата им в рани,
и пеят, тъй както през сълзи се пей.”

Днес, пръснати по петте континента, арменците пазят вярата и чувството си за принадлежност към род и родина и то няма да изчезне, докато е жива арменската душа. То няма да изчезне докато е жива тяхната душевност.

1 comment for “Вестник в Калифорния за България