Новият US-посланик от Евро-произход пристигна в София

Назначаването на Уорлик идва след предсрочното прекратяване на мандата в България на посланик Нанси Макълдауни. Тя бе назначена като първи заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент. ФОТО: US Goverment

Джеймс Уорлик е от европейски произход, съобщиха негови роднини в САЩ

САЩ ОБЕДИНЯВАТ БАЛКАНИТЕ

Съпругата му – посланик в Сърбия

Само три семейства са били заедно US-дипломати, само след 2000г., само в Латинска Америка, Арабските страни, и Уорлик са второто на Балканите

Правителствата на САЩ и на България са партньори, но още по-важно е, че нашите народи са приятели, заяви Дипломат№1 на САЩ в България

София, 21 януари 2010г. Днес отново бе потвърдена тезата на ОБЗОР,за която писахме и в bulgarica.com, че “ЕВРОПА БЕЗ САЩ НЕ МОЖЕ”.

Нашите правителства са партньори, но още по-важно е, че нашите народи са приятели, които имат общи ценности и все повече общи цели, за които работят заедно. Това заяви на чист български език новоназначеният посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик в изявление при пристигането си днес в София, съобщи БТА.

Джеймс Уорлик продължи обръщението си на български, като добави, че за него е огромна чест да бъде в България като посланик на САЩ. Той отбеляза, че преди повече от 30 години е бил студент в Берлин – градът, който беше символ на големите различия между Изтока и Запада. Тогава не бих могъл да си представя, че един ден ще бъда тук като посланик – в страна, която е член и на НАТО, и на ЕС, където личната свобода и просперитет са висши ценности.

В страна с богата история и култура, с която българите с право се гордеят, посочи посланик Уорлик, като цитира буквално стихове на Иван Вазов.

“…и ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат”.

“Българите с право се гордеят с богатата си история и култура”, каза Уорлик. И наблегна два пъти на “огромната чест” да е тук.

Моята работа ще бъде да се вслушвам не само в българските лидери, но и в хората, които искат отношенията със САЩ да бъдат основани на взаимно уважение и общи интереси. Обещавам на българските граждани да работим заедно с ентусиазъм и отговорност, за по-здрави връзки между нашите народи и трайно сътрудничество между нашите правителства, заяви посланик Уорлик.

На 24 декември м.г. американският Сенат потвърди номинацията на Джеймс Уорлик за посланик у нас.

Съпругата му Мери Уорлик е назначена за посланик в Сърбия.

Надявам се, че нашето присъствие в София и в Белград ще стане символ на добрите отношения, които градим в една нова Европа- обединена, свободна и мирна, отбеляза Джеймс Уорлик.

Новината за номинирането на Уорлик за посланик в София от президента Барак Обама дойде на 2 октомври 2009г. от руската агенция “Интерфакс”, 10 часа преди Белият дом да съобщи официално. На препитването на 18 ноември в Сената на САЩ, преди да бъде избран Уорлик трябваше да каже приоритетите си за дейността си в София. Той бе одобрен с гласуване на връх Бъдни вечер във Вашингтон.

На “изпита” си Уорлик посочи пет приоритета за мандата си в България – задълбочаване на военното сътрудничество, модернизация на въоръжените ни сили, подобряване на енергийната ни сигурност и ефективност, подкрепа за съдебната реформа и битката с корупцията и престъпността, подобряване на бизнес климата.

Приоритет №1 е сътрудничеството в международната сигурност, едно от най-важните условия за САЩ за определяне на партньор в даден район. В случая с България това е районът на Балканите, Черно море и Кавказ, който e ключов в глобалната стратегия на САЩ. Пред Сената Уорлик нарече отношенията с България в тази посока “отлични”.

Друга задача на новият посланик, която той посочи тогава, бе укрепването на енергийната сигурност чрез ефективност, прозрачност и разнообразяване на доставчиците на суровини, което пряко засяга България и косвено САЩ относно руските енергийни проекти. Действияta на управляващите от ГЕРБ не са така ясни в тази посока и Уорлик ще трябва да окаже помощ, на базата на своя опит в Русия и региона. Енергийните въпроси в България стоят на дневен ред още от миналият американски посланик в София г-жа Макълдауни, която за краткият си престой няколко пъти наблегна на тези въпроси.

Мнението на правителството на САЩ за борбата за законност, срещу корупцията и организираната престъпност също не бе пропусната от Уорлик при препитването му за посланик в София. Въпреки, че вярата в новия премиер Бойко Борисов, че той е човека, който ще направи промяната. Което гарантира добри отношения с министър-председателят на България.

Въпросът, който най-силно ни вълнува нас в Америка, и тези наши близки в България, както и българският бизнес и желаещите да си похарчат пари в Америка бъгарски граждани е визовият режим, за който многократно писахме в ОБЗОР и bulgarica.com, като отбелязахме, колко много дава България за НАТО и САЩ, за американците, а не получава най-важното. ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ЩАТСКИТЕ ВИЗИ ЗА БЪЛГАРИ. По време на изказването си в Сената  по повод новото му назначение в България Уорлик не каза нищо по въпроса.

ЕВРО-КОРЕН

Знакът на Фамилията Уорлик.

Един от чичовците на Джеймс Уорлик – Майкъл от Далонега, щата Джорджия, потвърди специално за ОБЗОР By BulgariCA.com днес по телефона, че новият американски посланик в София е от евро-произход, от фамилията “Уорлик” (Warlick), дошла от Германия в САЩ още през XVII век. На 19 август 1729г. на кораба “Мортънхаус” във Филаделфия пристига “коренът на фамилията” в САЩ, допълни Майкъл Уорлик. В записките на кораба намерихме името на Йохан Даниел Уорлик, записан като “Jn’o Dan’l Worley”, каза Майк.

Къщата на Йохан Уорлик от 1750 до 1949 г. Сега на нейното място има езеро, по данни на наследниците на семейството.

“След това в периода 1748-49г. Даниел се премества със съпругата си Барбара Шиндлер Уорлик в Севрна Каролина, където закупува 5100 акра земя,” разказва наследникът на европейската фамилия.

“Много е малък светът – дойдохме от Европа и отиваме там. Много се радвам, че има човек от нашата фамилия там. Да си призная, малко бях чувал за България, стигал съм само до Виена. Като че ли бяхме отдалечени нашите държави дълго време. Сега разбирам от теб, че това не е вече така. Благодаря ти за интереса! Благодаря на България, за това, което е направила за Америка!”

Това успя да каже роднината на новия посланик на САЩ в София, като обеща да “следи развитието на отношенията с България” и помоли за повече информация, за да “посети тази държава” и ни разреши да публикуваме снимки от фамилния архив.

СЛУЖЕБНА АВТОБИОГРАФИЯ

Джеймс Уорлик Дж. е завършил Станфордския университет през 1977 г. и има магистърски степени по политология от колежа Уедхем на Оксфордския университет (1979 г.) и по право и дипломация от Училището по право и дипломация на университета Тафтс (1980 г.).

Това се казва в информацията за дипломата, публикувана от Държавния департамент на САЩ, като се добавя още.

Джеймс Уорлик в ЮНЕСКО. ФОТО: UNESCO

Старши дипломатът Джеймс Уорлик започва своята кариера като главен заместник на помощник-държавния секретар в Бюрото за международни организационни въпроси през 2006 г., като отговаря за всички аспекти на американската външна политика в ООН и други организации. Непосредствено преди сегашното си назначение Джеймс Уорлик е директор на Офиса за европейска сигурност и политически въпроси, където отговаря за политико-военните въпроси и въпросите на сигурността в Европа и бившия Съветски съюз, включващи НАТО, ОССЕ, за въпросите, свързани с дейността за контрола над въоръжаването и неразпространението на ядрените оръжия /2005-2006 г./. В качеството си на директор на „Политически въпроси на ООН“ към Бюрото за международни организационни въпроси през 2003-2005 г. Джеймс Уорлик работи като главен съветник на посланик Пол Бремър в Багдад /от януари до юли 2004 г./. Джеймс Уорлик е бил също генерален консул в посолството на САЩ в Москва; директор за Германия, Австрия и Швейцария в Бюрото за европейски въпроси; изпълняващ длъжността съветник и заместник-съветник по политическите въпроси в посолството на САЩ в Германия; специален помощник на държавния секретар; наблюдаващ Операционния център; консул във Филипините и секретар по политическите въпроси в Бангладеш. Преди да заеме пост в Държавния департамент, Джеймс Уорлик работи като заместник-представител на Фондацията за Азия във Вашингтон и във Филипините, както и като анализатор на външнополитическите въпроси в Службата за конгресни проучвания към Конгресната библиотека. Джеймс Уорлик има магистърска степен по политология от колежа „Уодам“ и по право и дипломация от Института за право и дипломация „Флечър“.

Щатски дипломат №1 в България Джеймс Уорлик е женен за посланичката на САЩ в Сърбия Мери Бурс Уорлик и имат три деца и кучето Руди.

FAMILY BUSINESS

Само три двойки-семейства са били заедно на дипломатическа служба в историята на САЩ по едно и също време, и то само след 2000-та година и само в специфични райони – Латинска Америка, Арабският свят, а семейство Уорлик дори са второто на Балканите, по данни на блога ДИПЛОпъндит.

Уийлям Р. Браунфилд е посланик в Чили (2002-04) и Колумбия (2007-в момента), а съпругата му Кристи Кийни в Еквадор (2002-05) и Филипините (2006-в момента). /William R. Brownfield, Kristie Kenney/

Ричард Олсън е дипломат №1 в Обединените Арабски Емирства (2008-в момента), а “половинката” му Дебора Джоунс в Кувейт (2008-в момента). /Richard Olson, Deborah Jones/

Чарли Райс е най-високопоставеният американец в Гърция (2004-07), а неговата дама Мърси Райс е №1 в Албания (2004-07)./Charles Ries, Marcie Ries/