Престъпниците не могат да диктуват!

ИНТЕРВЮ със заместник-главния прокурор на гр.София Роман Василев в предаването “СЕДМИЦАТА” на ДАРИК РАДИО – най-слушаното българско радио в САЩ.

РЕПОРТЕР – ВЪПРОС: Да видим докъде може да стигнете в анализа на случилото се пред седмицата с Маргините. Защо не издържаха аргументите на прокуратурата в Апелативния съд и Големият Маргин беше освободен, и то с най-леката мярка за неотклонение, та се наложи след това да го задържите с друго обвинение. Продължавате ли в прокуратурата да сте убедени, че именно Маргините стоят зад убийството на Боби Цанков?

Зам. главният прокурор на София Роман Василев – ОТГОВОР: Ние си поддържаме тезата такава, каквато е, обвинителната теза, и това, което ние сме повдигнали като обвинение. Считам, че както винаги решенията на съда ние не ги коментираме, само ги изпълняваме. Моето мнение и мнението на екипа, който работи, е, че действително поддържаме обвинителната теза и това, което ние сме повдигнали като обвинение.

Може ли да кажете нещо повече от това, което се знае, а то е много малко, за аргументите, които имате, доказателствата, които имате. Защото основна теза на тези, които гледат скептично на вашето обвинение, е, че хващате първо поръчителите без да сте хванали физическия убиец.

И по отношение на физическите убийци имаме определена насока, която след известно време ще стане ясно…

Тоест казвате знаем кои са, но не можем да ги хванем.

Знаем, знаем, имаме насока за определени лица, но не бих искал да разкривам, така. . .

Те се крият в момента, това казвате всъщност.

Искам, искам да кажем така – имаме определена насока. По определени линии се работи за извършителите. По отношение на поръчителите ние сме категорични, че това е така и това произтича от събраните доказателства. За да се тръгне на повдигане на обвинение, трябва да имаме достатъчно доказателства и тези достатъчно доказателства бяха събрани в, така, в кратък срок, кратък период от време. Не искам да, сега обществото може би ще мисли, че каквото стане в държавата, ние едва ли не приписваме на определени лица. Не е така. МВР и прокуратурата имаме достатъчно версии, по които работим, достатъчно доказателства, за да се стигне и до повдигането на обвинения преди около 2-3 дни на Красимир Маринов.

А какъв е мотивът да поръча той убийството на Боби Цанков?

Мотивът, мотивът това, както е залегнало в постановлението за привличане, е осуетяване разпита на определени лица като свидетели, за да могат тези лица да защитят обвинителната теза по делото, което е в Софийски градски съд.

От това, което аз изчетох, разбрах, елементарно казано, че Цанков е помогнал на прокуратурата да установи кои могат да свидетелстват в нейна полза срещу Маргините, нали, това е така, общо казано.

Да, общо казано, с изключения малко.

Да, обаче те го убиват с цел да го накажат. Това ли е целта или той самият се е готвил. Това… има пак най-различни хипотези. Той самият се е готвил да свидетелства или целта е да уплашат другите.

Той никога, никога не се е. . .

Каква е целта на убийството?

Никога не е трябвало той да свидетелства и той не е лицето, което е свързано по един или друг начин с прокуратурата като някакво лице в наказателното производство. Имаме свидетели, които трябваше да дадат показания. И в точно този ден покойният вече Цанков трябваше да приведе в прокуратурата едно лице, което да свидетелства.

Което вие не знаехте кое ще е то.

Което ние не знаехме, да.

А и в същност те го убиват, за да не доведе… Всъщност сега и на мен ми се изяснява, предполагам и на слушателите.

Ами и на слушателите да се изясни, да.

Те го убиват, за да не успее да доведе той някой, който ще свидетелства срещу Маргините.

За да не успее да доведе лице, което трябва да свидетелства по делото с Маргините. Така, не искахме отначало да се казва, но тъй като тръгнаха много спекулации, все пак аз няколко пъти съм казвал – Боби Цанков не е герой, не трябва да го правим такъв. Това, че всеки един гражданин може по една или друга линия да помогне и да коментира, или да представи лица, които са искали и имат доверие на прокуратурата, да кажат какво е било в определено време, това е истината. Просто ние създадохме един авторитет и мисля, че така, стоим като авторитет в държавата. Към нас се обръщат доста хора.

Не са ли притеснени обаче тия хора след това, което се случи с Цанков? Не губите ли свидетели? Защото в края на краищата дали ще докажете или не връзката, но този човек беше убит, след като е показал съдействие на прокуратурата. Това няма ли да отблъсне други свидетели?

Мисля, че арогантният начин на убийството и тези, които стоят зад това убийство, се опитват по един или друг начин да покажат, че могат да бъдат по-силни от държавата, а това няма как да стане, никъде по света, включително и в България. Достатъчно имаме политическа воля, сила и решимост, на колегите от МВР и прокурорите, които работят, за да покажем на престъпния свят, че по този начин няма вече как да стават нещата.

Добре де, а откъде са знаели Маргините, това… отвътре имате ли притеснение, че изтича информация, че Цанков ще ви доведе такъв ключов свидетел. Дали са разбрали от кръговете около Цанков, самия свидетел потенциален, или отвътре е изтекла информацията, от прокуратура, полиция?

Правим някакви анализи, ще видим какво ще излезе.

Този свидетел много ли важен беше?

Един от няколкото свидетели, които вече са разпитани, но този, както виждате. . .

Щеше да е нов.

. . . щеше да е нов свидетел.

А Цанков ви помогна с други свидетели преди това? Или това щеше да е първата помощ?

Цанков не ни е помогнал със свидетели. При нас е имало свидетели. Цанков говореше точно за определен свидетел.

Нов.

Да.

Тоест не е застрашено старото обвинение срещу Маргините.

Не е застрашено, не е застрашено, няма нищо общо със старото обвинение.

А понеже четох, че пазите много свидетели или много, така от мен е добавено всъщност, че пазите свидетели.

Пазим няколко лица, които са… по една или друга линия се явяват лица, свързани с наказателния процес и попадат под закрилата на закона за лицата…

Тоест пазите ги.

Пазим ги с всичките форми, да.

С физическа охрана, без да прилагате по-сложни схеми, като по американските филми, за смяна на самоличност, преместване на нови места…

Това вече са методи, които са приоритет на службите и не бих искал да ги коментирам.

Това прави ли се? Добре, не за конкретния случай.

Прави се, прави се.

В България работи ли тая схема, вече като в роман на Гришам… случва ли се?

Има такива неща. Има такива, както физическа охрана, така охрана на семейството, смяна на самоличността, смяна на биометрични данни, извеждане извън страната. Това са неща, които се правят в цял свят, и естествено законът е имплантирал членове от европейското право по защита на свидетелите.

Имаше опити да се иронизират аргументите ви по конкретния случай с убийството на Цанков и свързването му с поръчителство от Маргините. Вие сега всъщност за първи път казвате, че имате по-сериозни неща от разменени SMS-и и дочути реплики, които бяха коментирани в пресата.

Естествено, естествено. Така или иначе, има определен кръг хора, които се опитват да иронизират работата на прокуратурата, но, за съжаление, те вече стават много малко на брой и не им се обръща внимание.

Къде е малкият Маргин, не знаете? В България ли е?

Малкият Маргин е обявен за общодържавно, общонационално издирване.

Напускал ли е България?

С документи за самоличност, които той има, не е напускал страната.

Ако няма нищо общо, що му е да бяга?

Ами, точно това е въпросът. Както виждате, ако няма нищо общо, защо не се предаде.

Това, което каза защита му, ами сигурно, защото каквото и да стане в България, на него му го хвърлят и той вече му писна и. . .

Е, това не са сериозни, това не са сериозни неща. По същата логика трябва и няколко други ключови имена също да са притеснени и да бягат, но, както виждаме, само един го няма.

Смятате ли, че може да не е в България?

Ами, всичко е възможно.

Особено, както лесно вече се минават определени граници. . .

Всичко е възможно, всичко е възможно. Имахме определени насоки къде се намира. Помолихме. . .

Тука или вън?

Тука. Помолихме колегите, които го представляват. Мисля, че те направиха всичко възможно, което могат да направят, даже публично. . .

За адвокатите говорите.

За адвокатите говоря, да, публично го призоваха, но това е вече личен въпрос. А това доколко личният му въпрос и притесненията му са основателни, това по един или друг начин показва, че ние вървим на правилна посока.

Наглите, там докъде сте?

По отношение на Наглите виждате, че с определен кръг от хора се реализира операцията. Действително тогава не можеше да създадем медиен комфорт и предварително да се каже как вървят и кога ще започнат нещата поради причините, че трябваше да има една изненада. Виждате, че цялата група за всичките тези 13 отвличания, включително имаме дело и за 2 убийства, тези лица се намират в арестите.

Двете убийства на техни си хора, както стана ясно, които са участвали във. . .

На техни си хора, едното от които, едното от които е и отвличане. Това е за въпросния Лефтеров, но там отвличането е малко в по-друг вид, бих казал, не точно отвличане, но има взаимодействие между определени лица за определени действия.

Тук известни съмнения, включително политици, струва ми се, Иван Костов отправи някаква реплика през седмицата за това дали се е стигнало наистина до върха, до поръчителите на поръчителите, до тия, които наистина командват групата. Тука също има две възможни тези, г-н Василев, наистина, че тия не са чак пък такава велика група с някакъв велик комбинатор начело, а са си просто една банда, една шайка, която е правила отвличанията. Другата възможна теза обаче е, че има някаква централизираност на организираната престъпност и даже различни бизнеси се командват от някакви центрове.

Работи се и по двете версии. Това са всеизвестни версии не само в България, а и почти в цял свят. Има два вида структури на организираната престъпност. Единият е пирамидалният, който е мафиотският стил, с бос начело, който води и дава указания на по-долу, генерали. . .

Ти кради, ти отвличай, ти продавай наркотици…

Другият е тип паяжината, когато са структури, както е в настоящия момент, има структури автокрадци, отвличания, поддържания на охрани, водене на преговори, получаване на откупи. Там нещата са на база взаимовръзки между структурните звена като видове дейности.

Вие смятате, че Наглите са от тоя тип, а не, че има някакъв висш бос.

Смятам, че Наглите работят по типа на паяжината. А това, че имаме съмнения и по отношение на Наглите продължаваме да работим и в близко бъдеще ще разберете как точно ще се стигне, и бъдете сигурни, че ще стигнем до всички лица, които са покровителствали и са имали възможност да дават някакви насоки, дори и да не ги наричаме босове, но можем да ги наречем лица, които имат възможност да упражняват някакъв вид чадър и някакъв вид действия да ги насочват.

Въпрос, на който и аз не съм сигурен, че трябва да ми отговаряте, ама трябва да попитам. Помагат ли ви отвличаните, тези, които бяха отвлечени и техните близки, защото те ще се явяват ключови свидетели и едното е, да ви кажа, в чисто човешки план да ги е страх?

Самите отвлечени, самите отвлечени са отвлечени, жертвите, така да ги кажем, са ни помагали във всяко едно нещо. Направени са абсолютно всички разпознавания на местата, където са държани.

Разпознават ли ги?

Местата, част от местата, където са били, има събран биологичен материал и този биологичен материал се изследва, и са разпознати фактически местата, където са били държани.

Тоест не. . . щото човешко поведение е да те завеждат и да го познаваш мястото, обаче да те е страх да се забъркаш още в тая работа, да не искаш да кажеш, да помогнеш на прокурора.

Не. Значи на всички действия, всички действия, които са направили, те имат желанието, а бъдете сигурен, всеки един български гражданин има желанието това нещо да приключи, да се живее по друг начин. Не може да се въвежда страх в държавата и определени лица, независимо как ще да ги наричаме, да водят някаква политика и да създават дисбаланс и дискомфорт на населението, на българското население в държавата.

А вас не ви ли е страх, г-н Василев?

Ами, ако ви кажа, че не ме е страх, значи трябва да съм пълен идиот, защото това е човешко чувство, но би следвало, така, екипът, който работи, знаете, че ние сме приели тая професия и няма как да тръгнем назад, в противен случай какво ще стане за другите?

Четох, че за първи път ученици в Перник играят на Наглите и полицаите… и да си от полицаите е да си от добрите.

Да, виждате, че в момента доброто и лошото в тоя свят все пак доброто би трябвало да побеждава. Като сме от добрите, виждате, че се постига резултат, а ние няма как да се върнем назад. Ние сме се изправили и трябва да продължим напред. В противен случай всяка една крачка назад създава дисбаланс в системата. Хората досега ни вярват и все повече имаме граждани, които идват при нас и са склонни да съдействат, за да се стигне докрай.

Кой е заплашвал прокурор Кокинов, вашия шеф в прокуратурата? Поне такива заглавия имаше, че е бил заплашван във връзка с Наглите.

Ами, да. Не бих искал да коментирам дали има заплахи, но вземат се мерки, службите вземат мерки за всички, които работят в екипите по разкриването на престъпленията.

А ще се върнат ли получените подкупи? За какви пари общо става дума, сметнахте ли ги?

Около петнадесетима милиона.

Петнадесет милиона лева, са събрали. . .

Лева.

. . . от 13 отвличания.

Тринадесет отвличания.

Тоест, имало е някои дето са плащали много, защото се говореше за подкупи от няколко стотин хиляди, значи има и такива дето са плащали по няколко милиона.

Имало е случаи. . .

Кой е най-големият откуп?

Не бих искал да казвам като сума.

Най-малкият май го казахте, 40 000 евро.

Четиридесет хиляди евро е. . .

Които. . .

Които са дадени, след като Лефтеров е бил убит. Сами разбирате докъде сме стигнали.

Каква наглост.

Да, каква е наглостта и затова, така, и кодовото наименование “Наглите”. Но българските граждани ще бъдат свидетели на интересни неща, включително и, както казахте изявлението на г-н Иван Костов, имаме волята, знаем и ще стигнем до определен кръг от хора.

Четох най-различни, вчера висш шеф, бивш висш шеф в ДАНС прави дори политически връзки. Говори за Алексей Петров и че целият този сблъсък срещу престъпния свят е воден от различни мотиви.

Ние няма да коментираме лица, мотиви. Имаме насоки и ще бъдете наясно… почти всички, както направихме с наглите, както направихме и с разпространението на наркотиците, и продължава от вчера акцията. . .

Каква цел преследвате точно с наркотиците? Понеже казват, че в този бизнес, нали, на мястото на една глава, изникват две.

Точно така.

Има версия, че не е възможно да се спре това разпространение, да се ограничи. Чувал съм и другите версии, те така по народному разправят, ти знаеш ли в Азия, че като те хванат на летището, и то в демократични азиатски държави, и на място те прибират, доживот, за такава работа.

Навсякъде. . .

Каква е крайната цел, която вие поставяте.

Крайната цел е да бъде ограничено, тъй като сами разбирате, че няма страна в света, която да е ликвидирала престъпността. Такъв идеален модел на държава няма. И, включително и този вид престъпления трябва да бъдат ограничени, трябва да бъдат ликвидирани, към настоящия момент тези босове и тези престъпни групи, които толкова дълго години имаха възможност да създадат връзки както с държавно-управленско ниво, така и външнотърговски връзки, да кажем. В този случай на всяка следваща групировка ще е много трудно да изгражда контактите и някой да може да упражнява чадър. Не, че ще спре разпространението на наркотици, това няма как да стане. Но ние ще го ограничим и ще знаем оттук насетне кои са основните играчи. А този, който в момент се опитва да набира сили, няма да има тази възможност.

Тоест, вие твърдите, че сте ударили голяма наркотична мафия?

Ударили сме. Да, да, да.

И от повдигнатото през седмицата обвинение става ясно, че вашата теза е, че Маргините са били доста високо в тази пирамида.

Да, да.

Това смятате вие?

Да, да. Това е обвинителната теза. Това са анализите и заключенията на екипа, който работи.

Че са наркобосовете на България, това ли казвате?

Исках да кажа в това разпространение на кокаин, българска, холандска трева и амфетамини, те имат ключово значение.

А има ли друг голям играч? Разделен ли е бил пазарът в България.

Разделен е пазарът. Нека да оставим малко по-нататък нещата.

Тоест, и другите ги знаете?

Работи се по всички версии. Работи се по всички версии.

И преди упреците бяха, че ги знаете, ама, че не ги хващате.

Не е точно така. Не е точно така, да ги знаеш и да не ги хващаш. Ето, както виждате, работиха доста месеци колегите и събраха това, което трябва, за да може да бъдат повдигнати и да бъде ударена цялата мрежа. Трудничко е в организираната престъпност да се работи просто ей така, че знаем нещо, но това знаене трябва да има доказателства, защото много неща се знаят. . .

Веднага след нова година в интервю в “Стандарт” примерът Борисов говори за удар срещу апашите, това пък е срещу масовите крадци. Там пак ли за паяжина става дума?

По същия начин, там е от рода на паяжината.

Няма голям началник, ами всеки си краде самосиндикално?

Има групи, които крадат автомобили, различни марки, и тези различни марки, тези групи. . .

По жилища.

. . . включително и по жилища, това са групи, които осъществяват контакта си единствено на взаимни услуги. “Наглите” ползват автоджамбазите да крадат коли, които, с тези коли да бъдат извършени отвличанията. Тази връзка стига до тук. Те не се интересуват повече. . .

С апашите до къде сте? Там ще има ли също масиран удар, както срещу “Наглите”?

Имаме такава нагласа и това, което е казал премиерът, мисля, че се вижда във всекидневната работа на МВР и прокуратурата.

Вие не движите май обвиненията срещу хора от властта, бившата власт?

Всички са в. . .

Всички са в Градска прокуратура, но вие конкретно май не се занимавате. Какво става със, примерно, Станишев? Сега, предполага… на 13 януари, че срещу него може да не бъде повдигнато обвинение, защото проблемът е бил, че има гриф “Строго секретно” на един материал, а дали наистина пише нещо “Строго секретно” в него и вие това сега проверявате?

По този повод има възложена експертиза на Комисията по защита на класифицираната информация, която трябва да се произнесе дали обстоятелствата и партиите в съответните документи имат да защитават националната сигурност и представляват ли такъв вид данни и факти, които представляват държавна. . .

Тоест, това е в момента спорът, така да се каже, това е въпросът.

Това е една. Това не е спор, това е елемент от делото, което трябва да бъде изчистено и да бъде събрано като доказателства.

А другите дела срещу министри? Кои. . .

Работят делата срещу министрите, работят и мисля, че в началото на другия месец ще имаме, така, интересни неща, които ще влязат в съдебна зала.

Сега няма да кажете обаче. . .

Е, не искам да казвам срещу кой ще се внесе. . .

Вие доволен ли сте от развоя на спора за разпечатките от интернет?

Лично ние сме доволни, дотолкова, доколкото ще се ускори пътят, ще се намали времетраенето на получаването на разпечатката. Сега се иска до 2 часа да бъде изготвена съответната разпечатка. Това е нормално.

Но приемате и отстъплението да няма постоянен интерфейс, както го наричаха, т.е. полицията да може да гледа във всеки миг, респективно прокуратурата. . .

Едното и другото практически осъществява една цел. Дори и да има интерфейс, такъв интерфейс имат съответните мобилни оператори. А нали разбирате, че ако някой иска да злоупотребява, то ще го направи от мобилния оператор, защото той има такъв интерфейс и вашия, и моят телефон винаги може да бъде под контрол. Този интерфейс, който ще се сложи в съответната служба на МВР, те ще имат също, по същия начин трябва да има съдебно решение. Не можеш да злоупотребяваш. Винаги можеш да бъдеш хванат. В цял свят е така. Има съдебно решение, не си позволява никой да злоупотребява.