ПРАЗНИЦИТЕ 18-24 ян 2010 + времето

Тази “мокра” седмица ще почерпят всички, които носят имената и производни на Атанас, Евтим и Ксения. Ще почетем великият Патриарх Евтимий Търновски! В България почитат всички от родилната помощ, В САЩ Д.р Мартин Лутер Кинг, като понеделник е НЕработен ден за всички федерални учреждения, банки и пощи. Затварят US-посолството в България и учрежденията в САЩ в понеделник. Времето ще се развали доста сериозно, като ще има обилни превалявания от дъжд, силен вятър и значително падане на температурите в Калифорния и на целия Западен бряг в САЩ.

18 Януари Св. Атанасий Александрийски (Атанасий Велики)
и св. Кирил Алексaндрийски (Атанасовден)
Празнуват занаятчиите ковачи и железари.
20 Януари Св. преподобни Евтимий Велики. Св. Патриарх Евтимий Търновски.
(Именници: Евтим)
21 Януари Ден на родилната помощ
24 Януари Св. преподобна Ксения Римлянка

18 януари – Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Св. Атанасий Велики. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Св. Атанас облечен с копринена риза отива в планината на своя бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!” Затова и празникът е известен като “Среди зима”.

Атанасовден, както и Антоновден (предишният ден), се почита като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се “надупчат” децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се коли черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Именници: Атанас (от гр. атанатос-безсмъртен), Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Тинка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка.

Жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата им. Рано сутрин обаче берат кокичета и кукуряк, с които се закичват за благополучие и дълголетие. В някои региони след Атанасовден се прекратяват годежите и сватбите.

Атанасий Велики е роден през 295 г. след Христа в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, той получил прекрасно образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър. Участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донасъл световна слава на богослов. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог Отец. Благодарение и на Атанасий Арий бил отлъчен от църквата. След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. Починал на 2 май 373 година.

20 януари – Св. преподобни Евтимий Велики (St. Euthymios the Great) (377 – 473 г.), чества се заедно със Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Преп. Евтимий Велики е роден в Мелитин, Армения и е син на благочестиви родители. Възведен в свещенически чин от Мелитинския епископ, отишъл в Иерусалим, основал манастир (лавра), събрал братя, имал чудотворен дар, починал на 96 години в 473 година. При разкопките на неговата знамените лавра в 1929 г. била разкрита неговата надгробна църква.

Св. Патриарх Евтимий Търновски

“Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на моите предци е и моята лична съдба”

Свети Евтимий е роден около 1327 г. в Търново – столица на тогавашна България. Израснал в благовъзпитана семейна среда, родители боляри при българския цар, надарен щедро от Бога с богати заложби, още твърде млад Евтимий се издигнал високо със своите знания, мъдрост и чист духовен живот.

Добил за времето си добро светско образование, но духовните му търсения го отвели до Килифарския манастир, където около 1350 г. станал монах под духовното ръководство на преподобния Теодосий Търновски. По-късно, в продължение на седем години пребивавал в Цариград и в Атонската света гора.

Завръщайки се в родината, св. Евтимий се усамотил в пещера недалеч от Търново и построил там църквата “Св. Троица”. Скоро при него се заселили ревностни ученици и се образувал цял манастир, превърнал се след време в огнище на просвета и чист духовен живот. Тук св. Евтимий написал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги съобразно с гръцките първоизточници, превел други текстове. Създал с времето школа за подготовка на богослови, литургисти, преписвачи на богослужебните и свещените книги, познавачи на гръцки, църковнославянски и на родния говорим език. Житиеписецът Григорий Цамблак сравнява делото на св. Евтимий със стореното от законодателя Мойсей и от египетския цар книголюбец Птолемей.

Св. Патриарх Евтимий се прощава с народа. Картина на Б.Денев

През 1375г. Св. Евтимий станал патриарх по време на една от най-бурните и страшни епохи в историята на България. Когато в столицата нахлули турците и започнали да безчинстват, Евтимий смело се изправил срещу техния предводител и го накарал да спре ужасната сеч. Известно е неговото пророческо слово: “Не бой се, народе-мъченик, вярвай в Божията правда и милост! След Голгота иде Възкресение!”  Султанът изпраща патриарха на заточение в Родопите. Предполага се, че е починал през 1401 – 1402 година.

Най-сияйната личност всред светите предстоятели на Българската православна църква – архиепископи и патриарси – е несъмнено св. патриарх Евтимий Търновски,” се казва в житието за светеца писано от Партений, епископ Левкиский и архимандрит д-р Атнасий.

Без да бъде дипломат по призвание и служение, патриарх Евтимий вършил най-добрата дипломатическа услуга на своето Отечество. Всички чужденци, които идвали в българската столица с търговски или политически задачи, се стремели да влязат в общение с неговата очарователна личност. И когато това им се удавало, те се смятали много щастливи и покрай него изнасяли и от България най-благоприятни впечатления. Той така се прочул по целия православен свят, че мнозина се обръщали към него писмено при недоумения, и били щастливи да получат неговите високо авторитетни отговори,” се допълва в житието на Патриарха.

Патриарх Евтимий развил обширна книжовна дейност, известен с преводите си на множество литургии, жития и похвални слова. Няма съмнение, че неговите съчинения са много повече, обаче някои са навярно унищожени завинаги, а други са все още неоткрити.

Най-незабравима и покъртителна ще си остане неговата последна проява на добър пастир, който не бяга, когато види врага и не оставя своето стадо на вълчия произвол, а полага душата си за своите духовни овци (Йоан 10:11). Царят напуснал столицата, а патриархът – не! Затова с пълно право така хубаво се изразява за него народният поет Вазов:

“Евтимий, на Търново в дните ужасни последний бранител и последний цар!”.

На 17 юли 1393 г. пада Търново под напора на завоевателните османски орди и при предателската услуга на един другородец! Патриарх Евтимий имал гражданската доблест и пастирската смелост веднага да се яви пред гордия завоевател, за да моли пощада за мирното население. Наскоро последвало избиването на 110 столични първенци, събрани с измама от врага в една от градските църкви. Патриархът бил изпратен на заточение. Киевския митрополит Григорий Цамблак (родом от Търново и роднина на Патриарх Евтимий) пише в най-известното житие за светеца:

“Той излизаше заедно с народа като втори Йеремия, при което самите камъни на града плачеха със сълзи!”

Ето как описва обичта и вярата на народа в Св. Патриарх Евтимий самият Григорий Цамблак:

“О, кой може без сълзи да си спомни това! – те падаха в нозете му, мокреха ги със сълзите си, залепяха устните и лицата си към тях, като го зовяха пастир и учител и чедолюбив баща! Жените хвърляха пред него децата си, други, които бяха близо, се сподобиха да целунат ръцете и одеждите му, като ги оросяваха с топлите си сълзи. Други пък с вяра скубеха тревата, върху която бяха стояли нозете му. А други, притискани от народа и нямащи възможност да се приближат, с вопъла на горчиви сълзи отдалеч призоваваха неговото последно благословение, понеже имаха в душата си предчувствието, че вече няма да го видят жив! А той ги утешаваше, и ги наставляваше да държат господните заповеди и да пазят вярата непорочна, по който начин не само се проявява любовта към Бога, но и слава ще сполети съхранилите я.”

Тогава някой плачевно се провикнал: “На кого ни оставяш, добри пастирю?” Евтимий също просълзен отговорил: “На Света Троица ви предавам – и сега, и во веки!”

Няма българин да не знае паметника му в центъра на София, така известен, като “попа”. И това име “попа” прекрасно характеризира цялото ни отношение към великият светец Патриарх Евтимий, въобще към свещеничеството. То е хладно изразено с това – “Попа”, дори няма значение какъв е, просто поп останал в историята с някакви заслуги. И добър урок за всеки богослужител на нашата българска православна църква, затова как трябва да се прдеставят пред хората, за да останат свещенни в историята, каквато е и тяхната мисия. Та дори и тяхната работа. Да накарат хората да вярват и да обичат Бога и ближният си, да уважават духовното, но и духовенството.

ВРЕМЕТО ще се развали доста сериозно, като ще има обилни превалявания от дъжд, силен вятър и значително падане на температурите в Калифорния и на целия Западен бряг в САЩ. Цели три сериозни сторма навлизат от океана от запад на изток, като първият удари в неделя 17 януари.

Прогнозата за времето на телевизия АВС7

На някои места вече се издигат заграждения, на други хората доброволно се евакуират, както това се случва в Ла Каняда. Вторият се очаква в понеделник, а третият в четвъртък. Подобряване на времето се очаква в края на седмицата, през идващия уикенд, като ще видим и слънчице в Лос Анджелис, макар че ще бъде скрито зад някой и друг облак. Но само за кратко … от следващия понеделник пак дъжд … но за това другата седмица! Влажна и успешна седмица на всички!

През следващата седмица ВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ ще е студено.
На много места ще превалява слаб сняг и ще се образува
снежна покривка - до 5-10 см, а в Централна Северна България и
Предбалкана - и повече. Ще духа умерен, в Източна България до
силен североизточен вятър и в Лудогорието и по планинските
проходи ще има условия за снежни виелици и навявания. В
Югоизточна България и крайните югозападни райони в началото на седмицата
ще вали дъжд, но постепенно ще премине в сняг.
Сутрешните температури ще бъдат между минус 3 градуса и 2
градуса, по Южното Черноморие и в крайните югозападни райони до
4-5 градуса, като в повечето места ще бъдат от минус 1
минус 2 градуса, до 3 - 4. За района на София минимална
температура около минус 1 градус, максимална около 1 градус.