Спират старите – пускат новите български документи

Февруари спират приемането на заявления – Март започват да приемат

Край на пощата – всеки лично подава

Разпечатайте ДЕКЛАРАЦИЯТА

Данните на българските дипломати в САЩ

15 януари 2010г. /Вашингтон/ В специално съобщение на прес-службата на Българското посолство във Вашингтон, днес стана известно, че от 29 март 2010 г. в Консулските служби на Република България в чужбина започва приемането на заявления за издаване на български лични документи от нов вид. Тези за които ОБЗОР By BulgariCA.com ви информира още през септември 2009 година. На линковете ще намерите и някои подробности, които не сме споменали по-долу.

Министърът потвърди: От Март 2010 сменят паспортите

Министърът потвърди: От Март 2010 сменят паспортите

Новите документи за самоличност – Март 2010г.

С оглед на това, считано от 15 февруари 2010 г. се преустановява приемането на заявления за издаване на паспорти от досегашния образец, се допълва в съобщението на дипломатите ни в столицата на САЩ. Ще продължи приемането на заявления заиздаване на лична карта, свидетелство за управление на МПС и Временен паспорт за завръщане в Р България. Издадените към момента лични документи (бел.ред. от стария вид, който познаваме в момента), чиято валидност все още не е изтекла, ще бъдат валидни до изтичането на посочения в тях срок.

ПОДРОБНОСТИТЕ

Като става ясно по-горе Министерството на вътрешните работи (МВР) на Република България стартира така коментираната и чакана процедура по издаване на новите български лични документи с биометрични данни. От същата дата се преустановява издаването на паспорти от досегашния вид и приемането на завления по пощата. За издаване на новите паспорти с биометрични данни, вие ЛИЧНО ще трябва да присъствате в офиса на дипломатичното представителство, за да ви бъдат взети отпечатъци.

ПРОМЕНИТЕ

Както се разбира от 10 февруари т.г. в посолствата и генералните консулства на Р България в САЩ ще се преустанови приемането на заявления за издаване на паспорти от стария тип, като по искане на гражданите могат да се издават временни паспорти за завръщане в Р България /бел.ред. на някои познати, като “пасавани”/. След 10 февруари ще продължат да се приемат заявления за издаване само на лични карти и шофъорски книжки, до получаването на допълнителна информация от България за издаването на новите паспорти.

Текущи, но съдържащи несъответствия в данните преписки за издаване на паспорти, които не са отстранени до 1 март, ще бъдат прекратени в МВР. Т.е. ако вече сте подали заявка за нов паспорт до този момент и нещо не е наред с изискуемите приложения или данни, то паспорт от стария вид няма да ви бъде издаден, а ще трябва да кандидатсвате по новата процедура за биометричен такъв. Най-добре е да осъществите веднага контакт с нашите дипломати по местоживеене, за да разрешите проблема, докато има време.

Не забравяйте и, че за издаване на новите паспорти с биометрични данни ВАШЕТО ЛИЧНО ПРИСЪСТВИЕ в посолството или генералното консулство е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Също така, че тов е едно от ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ изисквания на американското правителство за получаване на виза за САЩ. Както и за отпадането на щатските визи за български граждани.

След 10 февруари по изключение ще се приемат заявления от стария вид, при следните условия и като се има предвид, че трябва да бъдат получени в Министерството на външните работи преди 1 март 2010 г. Т.е. вие трябва да направите това веднага, за да има време заявленията да пристигнат и в София, а не само в дипломатическта служба с която контактувате.

–       лицата лично заплащат услугата за изпращане по DHL;

–       паспортната преписка е пълна и правилно оформена; (бел.ред. обадете се в дипломатическата служба и проверете дали правилно сте попълнили завлението, за да не го изпращате отново – вижте най-долу всички данни за контакт)

–       лицето декларира, че при евентуални пропуски и непълноти по молбата, предпоставящи нейното връщане, няма да има претенции относно невъзможността да му бъде издаден паспорт от стария вид.

Изтеглете си декларацията, която трябва да бъде попълнена, подписана и приложена към паспортната преписка. Без такава декларация преписката няма да бъде придвижена. Форматът на декларацията е във формат .pdf и можете да си го свалите от този линк:

DEKLARACIA NOVI BG-DOKUMENTI 2010

Ако не можете да го отворите, то свалете си тази програма безплатно на вашето устройство:

Adobe Reader : For Macintosh

Adobe Reader : For Windows

Reader: Adobe Reader for Pocket PC

Reader: Adobe Reader for Palm OS

Adobe and HTC Bring Flash Platform to Android

Междувременно, няма да има задължение за преиздаване на лични документи, чиято валидност все още не е изтекла (паспортът, който притежавате в момента е валиден) – издадените документи от стария тип са валидни до изтичането на срока им.

Допълнително ще ви съобщим как ще можете да си направите нови документи в България по време на ваканцията, като спокойно може да използвате “временен паспорт – пасаван” за прибиране.

За повече информация най-добре се обръщайте към дипломатическите ни представителства в САЩ.

ЛИНК ЗА КОНТАКТИ:

http://www.bulgaria-embassy.org/WebPage/Consular%20Information/procedur.htm

7 comments for “Спират старите – пускат новите български документи