Американец ахна по български филм в Сан Диего

На първия ред, две момченца на около 6-8 годинки (долу дясно на сниката) гледаха филма с интерес от началото до края, имаше жени и мъже в пенсионна възраст, беше пълно с млади българи, американци също. ФОТО: Автора

От деца до пенсионери не мърдат до последния кадър

Филмът спечелил 7 награди на публиката

15 януари 2010г. /Захари Карабашлиев, Сан Диего/ Американец ахна по българския филм “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който бе прожектиран на 13 януари в кино-залата на Мирамар College в Сан Диего. Освен него залата беше пълна с българи и американци от всякаква възрастова граница.

Макар и да имахме само седмица и без кой знае колко реклама от наша страна, присъстваха около 200 души, които си тръгнаха възхитени, а някои от тях не спряха да заливат с въпроси режисъора и дълго време след прожекцията.

“Моя милост” представи режисъорът на филма Стефан Командарев (с когото се познаваме от години), който бе специален гост. Няколкото думи не са достатъчни за да се опише трудът и успехът на Командарев, но пък той след като лично откри прожекцията доказа, че е достоен за това, което е сътворил.

За филмът може да се говори много, и ще се говори много. Това е филм, който трябваше да бъде направен и гледан. Една история, която задържа пред екрана не само възрастните, но и децата. За мен, най-важното бе, че на първия ред, две момченца на около 6-8 годинки гледаха с  интерес от началото  до края, зад тях бе 16-годишната ми дъщеря, която хареса много филма, имаше жени и мъже в пенсионна възраст, беше пълно с млади българи, американци също.

След прожекцията се оказа, че и американците може да ахкат по български филми, и то тези, които гледат много филми. Прожекционият майстор в залата в Мирамар Колидж, човекът, който се грижеше да пуснем видеото и звука (Native American), дойде до мен и каза “Много ми хареса този филм. Аз гледам много тук и всякакви.” Аз го питах дали е разбрал всичко – политическата ситуация, конфликта, проблемите…. “Разбрах всичко, каквото трябаваше.” , усмихна се човекът.

И така… филмът е спечелил за миналата година много награди. Най- важните от тях, казва Командарев са 7-те на публиката от различни краища на планетата.

ПРИПОМНЯМЕ:

ИНТЕРВЮ с реж. Стефан Командарев: „Запазете корена“

1 comment for “Американец ахна по български филм в Сан Диего