ИНТЕРВЮ с реж. Стефан Командарев: “Запазете корена”

Стефан Командарев е роден в София през 1966 г., завършва Медицинската академия в София през 1993 г., а през 1998 г. — кино и ТВ режисура в Нов български университет.

Чуйте аудио – вижте видео!
Филмът предизвика прецедент на фестивала в Палм Спрингс
13 януари 2010г. Днес е празникът на Българското кино, на който ви предлагаме интервю с режисъорът на българския филм в САЩ тази година.
След поредната прожекция на филмовия фестивал в Палм Спрингс на българския филм, прдложен за ОСКАР т.г. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“,  потърсихме режисъорът Стефан Командарев, който бе така любезен да отговори на няколко въпроса.

За филма “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” – българското предложение за номинация за ОСКАР т.г. Командарев разказва за създаването на филма, за това какво е нужно на българското кино, за успеха на филма в Палм Спрингс … и още

Чуйте интервюто в звуковия файл:

StefanKomandarevUSA13Jan2010ss

Миналата седмица филмът бе излъчен на голям екран в Лос Анджелис. Имаше две прожекции, едната отворена за всички желаещи, а другата на „затворени врати“ за журналисти и членове на Филмовата академия, която ще определи номинациите за който лентата кандидатства.
Вижте трейлърът на филма:
Днес специално за Денят на българското кино – 13 януари филмът ще бъде в Сан Диего, където режисжорът ще гостува на своя приятел, добре познатият ни писател Захари Карабашлиев и ще има среща с нашите сънародници след прожекцията.
Крабашлиев сподели: “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е един от филмите, които прескочиха онзи 20-годишен трап между добрите образци на българското кино отпреди “прехода” и настоящето. Филмът заслужава рекордния брой световни награди, които получи миналата година, но и без тях, той зае мястото си в сърцата на многото си зрители (българи и жители на света)…
Режисьорът Стефан Командарев е великолепен събеседник и много готин човек.”
Изключително точен и дълбок филм за психиката на българина, и особено на тези, които напуснахме Родината. Кртично-откровен за това, което човек губи „на запад“ и до болка човешки за тов. което може да спечели, ако е със своите близки. Няма излишни заключения – те са оставени за зрителя. Изчистен от порнография и простотия, опростен максимално, за да го разбере човек. Много български и много емигрантски филм! Гледа се леко и с удоволствие.
Нека да ракажем сюжетът, който носи тези стойностни неща, за които иде реч. През 1975 година в малък град на социалистическа България се ражда Алекс, който скоро напуска родното място. Светът е голям и широк и все някъде в него Алекс трябва да намери своето спасение. То дебне отвсякъде, затаено и смълчано – в родината, в бежански лагери, в близки и далечни континенти. А може би се крие в началото, в корена, в рода. Вярно ли е, че който знае откъде е тръгнал, е наясно къде отива? Трийсет години по-късно, загубил родителите си в катастрофа, Алекс се среща с дядо си, който постепенно го връща към живота, и двамата предприемат ново пътуване… в обратна посока. Пътуване, в което човек търси себе си, променя се и се развива. Става човек, а не пионка в ръцете на тези, които искат той да бъде „удобен алгоритъм“.
Вижте сцена от филма за лагера за емигранти в Италия:
“Светът е голям” е историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си.

Какво му трябва на човек, за да се почувства добре, по-изправен и по-българин. Ами един силен български филм. Такова чудо отдавна не се е виждало ... дойде време пак български филм да ни “разбута” емоциите ...

Награди и номинации:
МФФ СОФИЯ – СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Награда на публиката
Награда KODAK за български игрален филм
ГОДИШНИ ФИЛМОВИ НАГРАДИ
НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
Номинация за награда LUX на Европейския парламент
МФФ МОСКВА, Русия
Световна премиера – Програма Гала прожекции
МФФ КАРЛОВИ ВАРИ,Чехия
Класиран от публиката сред първите 5 най-добри филма на фестивала
МФФ ПАЛИЧ, Сърбия
Конкурс
Второ място в класацията на публиката за най-добър филм на фестивала
МФФ МОТОВУН, Хърватия
Конкурс
МФФ САРАЕВО, Босна и Херцеговина
Програма Фокус върху регионалното кино
МФФ МОНРЕАЛ, Канада
Премиера за Северна Америка
ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ
Филмът е изпратен на членовете на ЕФА с право за номинации в различните категории за Европейските филмови награди, 5 декември, Копенхаген
МУЗИКА ЗА ФИЛМА на Стефан Вълдобрев, който е и участник във филма в дует с Рут Колева тук:

3 comments for “ИНТЕРВЮ с реж. Стефан Командарев: “Запазете корена”