Бойко стана официален шеф на ГЕРБ и замина за Газа

Премиерът Бойко Борисов на срещи в Израел и Палестина

Шимон Перез: “Защо криете чарът на България ?!”

10 януари 2010г. СОФИЯ, България — Премиерът Бойко Борисов бе единодушно избран в неделя (10 януари) за председател на управляващата партия “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ). Той ще замени Цветан Цветанов като ръководител на партията. Като бивш кмет на София, Борисов по-рано не можеше да бъде партиен лидер, тъй като законодателството не позволяваше кметове да заемат постове на партийни председатели. Цветанов сега ще бъде заместник-председател. Независимо от формалната промяна в ръководството на партията нейният политически курс ще остане непроменен.

Първото място по света, която посети Борисов след официалния си избор, като избор на водач на ГЕРБ, бе проблематичната ивица Газа, където се среща с официални лица от Израел и Палестина.

Премиерът Борисов пристигна на двудневно официално посещение в Израел по покана на министър-председателя на държавата Бенямин Нетаняху. От 18 години не е идвал премиер на България в Израел. Визитата е в рамките на 11-и и 12-и януари 2010 г. (понеделник и вторник). В състава на делегацията влизат заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова, главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков, съветници, депутати, пловдивският митрополит Николай и др. Включително депутати от опозицията – и от БСП, и от Синята коалиция – Мая Манолова и Асен Агов.

„В делегацията освен вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, са и ръководителите на разузнаването и на ДАНС. Работи се и в тази посока, но на тази тема не се говори. Службите трябва да са внимателни, да работят”, каза Борисов.

„Израел е стратегически партньор от първостепенно значение за България в много области”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на близкоизточната държава Бенямин Нетаняху. ФОТО: Прес-служба МС

Първата среща днес от визитата на Борисов бе с израелския му колега Бенямин Нетаняху. Израел има много силна памет за това, което е направила България за спасяването на българските евреи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с израелския си колега Бениамин Нетаняху, предаде БТА. Нетаняху се е поинтересувал от данъчната среда у нас, и силно го е впечатлило това, че от догодина ще се намали с 2 % ДДС. Тогава Нетаняху е казал – по-добре отсега го намалявайте, не чакайте следващата година. Те периодично свалят ДДС – според тях това действа много позитивно на бизнеса, защото съживява пазара.

Нетаняху и Борисов са обсъдили възможността израелски самолети да използват за тренировки български военни бази, като бе подписан и Меморандум за военно сътрудничество между България и Израел. Преди това министърът на отбраната Николай Младенов се срещна с израелския си колега Ехуд Барак, за да обсъдят възможностите за военно сътрудничество с представители на военнопромишления комплекс, включени в българската делегация. Два автомобила с повишена проходимост тип „пустинна котка” бяха демонстрирани пред българската делегация. Автомобилите са с повишена проходимост в тежки условия. Общо 8 такива автомобила ще пристигнат в България през март – по 4 от двата типа, показани днес. Те ще бъдат използвани за нуждите на нашата Военна полиция. Автомобилите „Пустинни котки” са внос от САЩ.

Израел е стратегически партньор от първостепенно значение за България в много области. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на близкоизточната държава Бенямин Нетаняху, съобщиха от правителствената пресслужба. „Израел винаги е била на Запад като развитие във всички сфери. Това, че правим връзки с нея не означава, че го правим за сметка на други държави”, допълни г-н Борисов.

Сегашният министър-председател Бенямин Нетаняху е първият израелски официален представител, който посещава България преди възстановяването на двустранните отношения през 1990 година. През пролетта на 1990 година той е млад външен министър в Израел в правителството на Ицхак Шамир и пристига в София, където преговаря за декларацията за възобновяване на дипломатическите отношения, прекъснати през 1967 година. Месец след неговото посещение е подписана и декларацията за възобновяване на двустранните отношения. По време на срещите днес многократно е било подчертано топлото отношение към България и споменът за спасяването на българските евреи.

След разговора в кабинета на Нетаняху, домакинът, заедно с българския правителствен ръководител и членовете на делегацията, която води, посетиха мемориала на жертвите от Холокоста „Яд Вашем”. Премиерът и българската делегация разгледаха музейната експозиция в памет на убитите през Холокоста 6 милиона евреи. Тя е изградена с оригинални снимки и експонати, запазени от оцелели в лагерите на смъртта на хитлеристка Германия. Специално място в експозицията е отделена и на България – страната, запазила еврейската общност, наброяваща тогава над 50 хиляди души, с благодарност към монарха цар Борис ІІІ, заместник-председателят на тогавашното Народно събрание Димитър Пешев, българската православна църква, обществениците, защитили българските евреи от депортацията. Внушителният мемориал съдържа аудио- видео и фотографски спомени на оцелели евреи от всички европейски държави и е мястото, задължително посещавано от всяка чуждестранна официална делегация.

Българският правителствен ръководител запали вечния огън и поднесе венец в памет на загиналите 6 млн. евреи. Премиерът се разписа и в книгата за гости на мавзолея. „Винаги да помним онези, които загинаха невинни, за да не се повтаря трагедията им никога повече”, гласи текстът. ФОТО: МС

Българският правителствен ръководител запали вечния огън и поднесе венец в памет на загиналите 6 млн. евреи. Премиерът се разписа и в книгата за гости на мавзолея. „Винаги да помним онези, които загинаха невинни, за да не се повтаря трагедията им никога повече”, гласи текстът.

Веднага след това премиерът Бойко Борисов проведе работен обяд по покана на зам-мин-председателя и министър на външните работи Авигдор Либерман.

По-късно през деня българският премиер, заедно с членовете на официалната делегация, се срещнаха с говорителя на израелския парламент (Кнесет) Рувен Ривлин.
В късния следобед Борисов проведе среща с държавния глава на Израел Шимон Перес. Както и разговор и с лидера на опозицията и председател на партия Кадима г-жа Ципи Ливни.
Вечерта министър-председателят се срещна с българската еврейска общност в посолството ни в Тел Авив.

Ерусалим, 12 януари 2010г. Премиерът Бойко Борисов, който е на официално посещение в Израел и водената от него делегация се поклониха в Църквата на Божи гроб. Пресфото - БТА снимка: Петър Кръстев (снимката е добавена на 12 януари 2010г.)

Утре (12 януари) премиерът Бойко Борисов ще посети Църквата на Божи гроб и Стената на плача в Стария град на Ерусалим. Преди това българският правителствен ръководител ще се срещне с Главата на Ерусалимската православна патриаршия патриарх Теофил III.
По-късно през деня Борисов и делегацията ще отпътуват за посещение в териториите на Палестинската власт Рамалла. Предвидена е среща на българския министър-председател с президента на Палестинската власт Махмуд Аббас и с премиера – Салям Фаяд.

По думите му няма по-добър пример за приятелство като това между България и Израел, както между двата народа, така и между държавите. Ние никога няма да забравим колко много човешки животи е спасил българският народ по време на Холокоста. Гордеем се, че толкова много евреи от България дойдоха в Израел, те обичат България и тяхната любов се пренася върху нас, каза Перес, който също призна, че обича нашата страна. ФОТО: МС

На всички срещи – и с премиера Нетаняху, в парламента – Кнесет, във всички срещи – с външния министър, на министрите на отбраната, на икономиката – навсякъде видяхме много приятелски настроени хора. Видях много силна памет у израелските държавници за това, което българският народ е направил, за да се запази сто процента от европейската общност, която е била в България. Единствената страна в Европа, запазила своите евреи. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с израелския президент Шимон Перес в сградата на Президентството, предаде прес-службата на министерски съвет.
Българският народ не е пожелал да направи това, което са направили много европейски народи – да се включи в избиването на евреите. Затова между нас с вашия премиер г-н Нетаняху има пълно разбиране за това как да направим така че нашите държави да се развиват в сферите на бизнеса, икономиката, военната промишленост, туризма, земеделието, новите технологии и зелената енергия. Тази дружба, която има между нашите държави, да помогне за излизането от финансово-икономическата криза – каза Борисов.
По въпроса за климатичните промени, които израелският президент Шимон Перес посочи като една от съвременните опасности пред света, Борисов припомни резултатите от срещата в Копенхаген, посветена на проблемите в климата. Много държави бяха колебливи във взимането на смели решения, но съм убеден, че в следващите години ще направим всичко възможно до 2020 година да не се допусне температурата да се вдигне с повече от два градуса – каза Борисов и подчерта, че форумът е съвпаднал с тежка икономическа криза, което е спряло много държави да бъдат по-решителни в борбата с промените в климата.
Бойко Борисов благодари „за топлината, с която ни посрещате, за надеждите, които имаме за в бъдеще и да си пожелаем по-добри времена за нашите народи”.
Имам едно оплакване аз от България. Защо криете чара на страната си. Хората не я посещават толкова много. Тя е прекрасна страна, с прекрасен народ и трябва да бъде посещавана повече – каза Шимон Перес.
През февруари в Тел Авив българският туризъм ще бъде представен на едно голямо туристическо изложение – каза Борисов. Искаме повече туристи да идват в България, имаме голяма еврейска общност, а България има и летни и зимни курорти, исторически ценности от различни епохи… Прав сте. И ние ще направим всичко възможно да представим така нашия туризъм, че да съберем повече туристи – каза Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов се разписа в почетната книга за гостите след посещението си при израелския президент Шимон Перес.
Борисов написа „На патриарха на световната политика Шимон Перес с огромно уважение”. От своя страна израелският президент му подари книга с послание. Изключително топло се обърна израелският президент към българския министър-председател. Двамата проведоха повече от 45-минутен разговор, след което се разделиха като дългогодишни приятели.

ТЕЛЕКС ОТ ТУК ЗА МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО

По същото време днес американската администрация опроверга информацията, че обмисля прилагането на финансов натиск, за да принуди Ерусалим да спре застрояването на палестинските територии, предадеАФП.
По-рано американският специален пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл заяви, че САЩ могат да оттеглят финансовите си гаранции за банковите заеми в Израел. Говорителят на държавния департамент Филип Кроули обясни, че с тези думи Мичъл „не е имал предвид, че Вашингтон обмисля прилагането на подобни мерки”. Кроули подчерта, че това е едно от възможните действия на САЩ, но увери, че засега няма конкретни планове за прилагането му.

3 comments for “Бойко стана официален шеф на ГЕРБ и замина за Газа