Най-печелившите музиканти на десетилетието

Пол Дейвид Хюсън (Paul David Hewson, роден на 10 май 1960 в Дъблин, Ирландия), с прякор Боно Вокс, е фронтменът на ирландската рок група U2.

Пол Дейвид Хюсън (Paul David Hewson, роден на 10 май 1960 в Дъблин, Ирландия), с прякор Боно Вокс, е фронтменът на ирландската рок група U2.

“Ю Ту” са спечелили най-много пари от концерти в САЩ през 2009 г. и са на път да надминат шампионите по приходи на последната декада – Ролинг Стоунс

1 януари 2009г. “Ролинг стоунс” са начело в класацията на сп. “Билборд” за най-печелившите изпълнители от турнета за изминалото десетилетие, а следващите ги Ю ТУ са с най-много приходи в САЩ през изминалата 2009г.

За десет години легендарните рокаджии на “Търкалящите се камъни” от Великобритания са изнесли 264 концерта, които са им донесли печалба от близо 870 милиона долара.

Единствените изпълнители, които са прехвърлили границата от 800 милиона долара, освен “Ролинг стоунс” са ирландските рокаджии Ю Ту и еро-реликвата Мадона, която през тази година по време на турнето си не пропусна и България.

Ю Ту са спечелили 844 милиона долара от 288 концерта, а Мадона – 801 милиона долара от 248 концерта.

Кралицата на попа “сложи в джоба си” новите млади фигури с микрофон, като се нареди отгоре им, като най-печелившата жена в класацията, както и най-печелившият солов изпълнител.

Челната петица на изпълнителите, които са спечелили най-много пари от турнета през изминалото десетилетие, се допълва от легендата Брус Спрингстийн с 688 милиона долара от 403 концерта и поп-иконата Елтън Джон с 603 милиона долара от 541 концерта.

В Топ 10 попадат още френско-канадската “кака”, позната ни добре от изявите й в Лас Вегас – Селин Дион, топ-бандата “Дейв Матюс бенд”, незабравимият Кени Чесни, любимите “Бон Джоуви” и “лекарят на душата” Били Джоуел.

Преди година мнозина прогнозираха спад, дори трагедия за концертната индустрия през 2009 г. заради мрачните тенденции в глобалната икономика, особено в Северна Америка. Резултатите от най-добрите турнета обаче показват, че хората са ходили много на концерти, предаде Ройтерс, позовавайки се на Билборд, предаде БТА.  Половината от 25-те най-добри турнета събраха публика над 1 милион души. Мадона и Ю Ту продадоха съответно 2,1 милиона и 3 милиона билети. На първо място е Ю Ту с турнето “360”. Общите приходи от него са 311,6 милиона, с 3 милиона от присъствие за 44 концерта. И това е само първата част от турнето. За следващата година Ю Ту имат насрочени 50 концерта. С тях ирландската група най-вероятно ще надхвърли брутни приходи от 600 милиона долара и постижението на “Ролинг стоунс” с турнето “Bigger Bang” от 2005-2007.

„Получавам прекалено много пари и за това се занимавам с благотворителност – давам излишното ми на хора в нужда“, разказа изпълнителят по време на представянето на поредната си инициатива (снимки от нея можете да видите в галерията) Тя е свързана с набиране на средства за борба със СПИН, в която участва и футболистът Дидие Дрогба.

Пол Дейвид Хюсън (Paul David Hewson, роден на 10 май 1960 в Дъблин, Ирландия), с прякор Боно Вокс, е фронтменът на ирландската рок група U2. Пол още от малък си печели името на разсеяно и свадливо дете, поради което и приятелите и семейството му лепват прякора „Антихристът“.На петнадесет годишна възраст Пол преживява голяма двойна загуба, когато майка му умира по време на погребението на баща ѝ (Този инцидент, с който много фенове и писатели спекулират, може би е и причината за твърдият характер на Боно). Много парчета, особено от ранните албуми („I Will Follow“, „Out of Control“, „Tomorrow“) засягат точно този период от живота му.Малко след този тежък момент в живота му, Пол се увлича по музиката и по свиренето на китара. „Bono Vox“, обаче буквално значи „гласът към добрия човек“. През 1976 г. Пол отговаря на обява, пусната от Лари Мълън Джуниър, за сформиране на група. Същата обява виждат и Дейв Евънс (Едж), Дик Евънс (който скоро напуска групата), и Адам Клейтън. Четиримата събират група, която наричат Feedback после сменяйки на The Hype, и установявайки се на U2. Първоначално Боно пее, свири на китара и пише текстовете. Но след като Дейв Евънс става по-добър китарист, Боно започва да се занимава само с вокалите, въпреки че често свири на акустична китара и хармоника.Боно се жени за училищната си любов, Алисън „Али“ Стюърт, на 21 Август 1982 г. Певецът на няколко пъти споменава в интервю, че работата му по U2 и връзката му с Алисън са започнали по едно и също време. Двамата с Али имат четири деца — Джордан (1989 г.), Мемфис Ийв (1991 г.), Илайджа Боб Патришъс Гуги Кю (1999 г.) и Джон Ейбрахъм (2001 г.). През 1992 г., заедно с китариста на U2 Дейв, Боно купува двузвездния дъблински хотел Кларънс с тогавашните му 70 стаи и го превръща в четиризвезден хотел с 49 стаи, който бързо набира репутация като един от най-стилните и луксозни хотели в града. Известен с благотворителната си дейност, Боно е канен по целия свят. Декемри 2005 г. Боно е на корицата на TIME като един от „добрите самаряни“ заедно с Бил и Мелинда Гейтс.

“С какво ще се запомни нашето поколение? Ще ни запомнят с три неща: интернет, войната срещу тероризма и това, което направим или не направим за огромния континент Африка и неговите проблеми. Смятам, че ние сме поколението, което трябва да се запомни с премахването на крайната бедност, не само с войната с тероризма.”

Първият си албум “Boy” групата издава през 1980 г., а световната им слава идва с “The Unforgettable Fire” (1984) и “The Joshua Tree” (1986), последвани от “Rattle and Hum” (1988), “Achtung Baby” (1991), “Zooropa” (1993) и т.н.

  • “Това музиката е толкова необикновено нещо. С нея говорим с Господ, или пък изобщо не говорим с Него. Дори и ако не вярваме в Него. Тогава нека тя е език на душата. Ако повярваш, че отвъд плътта си имаш душа, която живее повече от тялото ти, ако наистина има душа, то тогава музиката е онова, което я пробужда. Моята определено я пробуди. И тогава започваш да разбираш и общуваш на друго ниво.”
  • “Разликата между поп и рок музиката е, че попът те кара да повярваш, че всичко е наред, а рокът – че нищо не е наред, но можеш да го поправиш”
  • ГЛЕДАЙТЕ КЛИПА НА Ю2 от концерта в РОУЗ БОУЛ в Пасадина, Лос Анджелис