В кризата най-добре се усеща човещината!


София,22 декември Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова, заедно с деца на “Българската Коледа”, украсиха днес коледната елха в Гербовата зала в Президентството. Децата и техни близки гостуваха на държавния глава и на съпругата му в навечерието на Рождество Христово. Съвсем символично днес реших да украсим нашата елха с най-добрите си приятели – децата на “Българската Коледа”, заяви президентът Георги Първанов. Знам, че е криза, но в кризата най-добре се усеща човещината и се надявам всеки да дари по нещичко за децата, които имат нужда от нашата подкрепа, добави той. Това са децата, които израснаха пред очите ни, помним добре какво беше преди седем години. Радвам се, че някои от тези деца вече слагат сами играчките на елхата, някои от тях тръгнаха на училище. И ако нещо ни дава оптимизъм в това трудно време са именно тези деца, добави президентът Първанов. Държавният глава заяви, че инициативата “Българската Коледа” няма да спре дотук и изрази надежда тя да продължи още дълги години, а държавата да поеме своя дял в тази голяма политика, защото по думите му няма нищо по-важно от това да се помага на деца, на хора, които са в беда. Деца от ансамбъла “Изворче”, от сдружението “Приятели на детето” и ученици от 45-о ОУ в София, които също присъстваха на тържеството, поздравиха децата на “Българската Коледа” с изпълнения на песни и стихотворения. Учениците за втора година ще дарят 1000 лева на “Българската Коледа”, които са събрани на благотворителен търг с изработени от тях сувенири.







Талантливото незрящо момче Кристиян Григоров от Етрополе,
който е един от символите на инициативата, благодари от името на
 децата на всички, които организират и които помагат на
благотворителната кампания. От нея наистина има нужда в
България, ние в един момент бяхме изпаднали в много тежко
положение и "Българската Коледа" ни спаси, като ни осигури много
 операции, които все повече и повече заздравяват краката и
костите ни, каза Кристиян. Той посочи, че трябва да има такива
инициативи и те трябва да се подкрепят от всички, въпреки че е
криза и че има толкова много проблеми.
    Кристиян, чиято автобиографична книга "Моят живот" излезе
наскоро, отново развълнува присъствалите с изпълнението на свое
стихотворение: "Когато нещо се обърка /и загорчи, и заболи,
/когато мракът те погълне /и всичко цветно заличи, /не се
отчайвай, усмихни се, /защото ето тук пред теб/ приятелска ръка
протяга /напълно непознат човек.
    С една разлистена надежда /на помощ ще се притече/ последвал
 пътя на доброто /и собственото си сърце. /Това е всъщност то
вълшебство, /което върши чудеса /и вече знаеш ще се сбъдне,
/дори най-смелата мечта".
    Деветгодишният Николай Георгиев от Пловдив, който е с
церебрална парализа и за трета година е подпомаган от
"Българската Коледа", предизвика вълнение, рецитирайки стиха на
Дамян Дамянов "Когато си на дъното" и своето стихотворение
"Победи".

Кристиян Григоров (в инвалидната количка) благодари от името на децата на всички, които организират и които помагат на благотворителната кампания. FOTO:Президентство

Ива Лозанова /14 г./ от София благодари на президента за “Българската Коледа”. Искам да няма сълзи в очите на децата и те винаги да са весели и усмихнати, каза Ива. Коледари от ансамбъл “Българе” изненадаха малките гости и техните домакини с посещението си в Президенството. С коледарските си песни те благословиха за здраве и плодородие. В предишните шест издания на “Българската Коледа” бяха събрани 14 733 609 лева. Подпомогнато беше лечението на около 400 деца, нуждаещи се от скъпоструващо лечение, което не се поема от Министерството на здравеопазването и от НЗОК. Купени бяха медицинско оборудване и линейки на обща стойност 10 925 775 лева за повече от 90 детски клиники и лечебни звена. През миналата година инициативата помогна на 193 деца. Със средствата от тазгодишното издание ще бъдат подпомогнати 45 деца и ще бъде купена медицинска апаратура за 11 клиники. Чакащите подкрепа от инициативата за тази година деца са около 150.

4 comments for “В кризата най-добре се усеща човещината!