Външният министър става еврокомисар за спешни случаи

Jeleva EUРумяна Желева беше официално уведомена от Европейската Комисия (ЕК) за нейната бъдеща длъжност в Евросъюза - "Mеждународно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".
"Чувствам се поласкана и високо отговорна - това ни бе целта!"
БСП: Изборът не е на висота!
 София, 27 ноември 2009г. С официално писмо министърът на външните работи Румяна Желева бе уведомена от председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу за нейния ресор като еврокомисар в бъдещата комисия, съобщиха от министерството (МВнР).
 На Румяна Желева й е предложен ресорът "Mеждународно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".
 В писмото Барозу посочва, че това е новаторски ресор, който обединява инструменти за гражданска защита и спешна намеса.
 Вие ще бъдете отговорна за хуманитарната помощ, която е един от най-важните и видими начини, по които ЕС може да изпълни своите глобални отговорности, пише Барозу. Той отбелязва, че сегашните задачи на генералната дирекция /ГД/ "Хуманитарна помощ" ще бъдат издигнати чрез признаване на тази цел като самостоятелна политика в Договора от Лисабон и подсилени с важна политическа отговорност за спазване на принципите на неутралност, безпристрастност и недопускане на дискриминация.
 Това включва както ефективното и бързо предоставяне на помощ, така и зачитането на международното хуманитарно право, посочва той.
 Бих искал да съчетаете тези отговорности и с дейността по Центъра за мониторинг и информация като изключително важен инструмент за практическа солидарност вътре и извън ЕС, пише Барозу.
 Този ресор ще изисква тясно сътрудничество между вас и Върховния представител/заместник-председател, както и с комисаря, отговарящ за вътрешните работи, които ще бъдат отговорни за реагиране в кризисни ситуации в рамките на ЕС, съгласно устройството на Центъра за мониторинг и информация", се казва в писмото.
 Председателят на ЕК уточнява, че за изпълнението на тези задължения под разпореждането на Румяна Желева ще бъдат ГД "Хуманитарна помощ" и две звена от ГД "Околна среда".
 Чувствам се поласкана и имам съзнание за високата отговорност да участвам в изграждането на общата европейска външна политика, каза след избирането си Желева, цитирана от БТА. Това е добър ресор в широката област на изграждане на общата европейска външна политика. Аз съм наистина много щастлива, че България и нейният кандидат, в случая действащият външен министър, ще допринесе за това.
 След влизането в сила на Лисабонския договор, а това ще стане само след няколко дни, ЕС ще има обща европейска външна политика, тя ще се изгражда, външните отношения са много важни и аз се чувствам поласкана и имам съзнание за високата отговорност да участвам в изграждането й, каза Желева.
 Това е, което искахме - в международен план да реализираме външните отношения на ЕС. Възможностите за това не са толкова много след като отпадна възможността за разширяването, така че това е другата възможност, добави Румяна Желева.
 По същество Румяна Желева получава позицията на помощник-комисар на Катрин Аштън и на Андрис Пиебалгс и кандидатурата й лишава страната ни от възможност да отстоява важни приоритети. Това се посочва в позиция на БСП във връзка със съобщението за позицията на Румяна Желева в следващата ЕК. Кандидатурата не е била на висотата на заявените предпочитания, смятат от БСП. То демонстрира неспособност на премиера да отстоява интересите на България в рамките на Европейския съюз, както и да води успешен и конструктивен диалог с партньорите, се казва в позицията на БСП. (Бел.ред. Визират се Комисиите по енргетика, свързана с желанието на България да бъде енергиен център поне на Балканите и други по-влиятелни и постоянии комисии, тъй като тази е само по време на кризи).
 Министърът на външните работи Румяна Желева ще даде пресконференция на 30 ноември, която ще бъде посветена на ресора й (който всъщност е съвсем нов и е комбинация от 3 различни ресора, 3 отделни направления) в ЕК и промените в новия Устройствен правилник на МВнР. Най-вероятно тогава ще бъде поставен въпросът и за нейният наследник за поста й в момента на министър на външните работи на България.
Сегашният еврокомисар по защита на потребителите – Меглена Кунева беше избрана през лятото за евродепутат от листата на НДСВ, но се отказа от мястото си и в европарламента я замести говорителят на жълтите Станимир Илчев. Причината Кунева да му преотстъпи депутатското кресло в ЕП беше решението й да остане еврокомисар до края на мандата, който изтича следващият месец. През октомри предстои избор на нови еврокомисари и когато Меглена Кунева съобщи, че няма да става евродепутат тя подчерта, че изборът й не е направен без знанието на премиера Бойко Борисов. Тогава обаче Борисов коментира решението й пред медиите с думите: „Това е нейн личен избор. Тя, доколкото знам, беше срещу нас на изборите и добре е знаела какво прави. Така че ако иска да подвежда хората, да го направи. Нейн е изборът, не се меся на никого в работата”. Така Генералът окончателно попари мераците на кандидатката от Царксата партия Кунева за втори еврокомисарски мандат, номинацията за който се излъчва от правителството. И негласно даде зелена светлина на Румяна Желева да се готви за смяна на поста. Безспорно биографията на външния министър е подходяща, за да й осигури ефективна еврокомисарска дейност.
Кой кой е в новото правителство?
Смяна на местата – Какво казаха министрите
Хилъри: За визите – когато покриете изискванията!
Посланикът ни в САЩ – „на легло“ в София


На 04.05.2007г. в препълнената зала на Дома на дейците на културата в гр. Нова Загора се състоя среща на жителите на града с кандидата за Евродепутат Румяна Желева. ФОТО/текст: ГЕРБ

На 04.05.2007г. в препълнената зала на Дома на дейците на културата в гр. Нова Загора се състоя среща на жителите на града с кандидата за Евродепутат Румяна Желева. ФОТО/текст: ГЕРБ

Румяна Желева е
родена на 18 април 1969г. в Нова Загора в семейството на военен, завършила езиковата в Бургас, приета преди 1989г. в Софийския Университет – „Педагогика на пионерската и комсомолската дейност“, като специалността след 1989г. се преобразува в „Социална педагогика“. Завършва през 1994 г. През 1995г. завършва и социология в СУ и само на 26 години става член на УС на Национален Инвестиционен Фонд – НИФ „Труд” АД, който управлява активи от масовата приватизация. По това време съпругът й Красимир работи в Мултигруп. През 1996 г. става член на Надзорния съвет на приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД , където работи три години. Желева е член на УС е с прякото участие на КНСБ. Зам-председателят на КНСБ Юри Аройо (син на Жак Аройо, бившият икономически съветник на Тодор Живков) е изпълнителен директор на фонда. Румяна Желева е член и на Съвета на директорите на „Пластимо” АД Самоков и през 1997-1998 г. на Съвета на директорите на „Езтур”АД – Правец. Първите политически занимания на Желева са в партията „Обединен блок на труда” (ОБТ), регистрирана през май 1997 г, където Желева е изпълнителен секретар. На тази партия според решение на СГС и публикувано в ДВ бр.56 от 15.07.1997 г. председател е Кръстьо Петков, шеф на КНСБ и депутат от БСП. От 2007 г. Желева е евродепутат от партия ГЕРБ. От 2009г. е министър на външните работи на Р България.
По дати:

* Доктор по социология на университета Отто фон Герике в Германия (2003 г.).Тема на докторската дисертация: “Социално-интерпретативни модели на предприемачите в икономиката на прехода”.

Специализация по икономическа и индустриална социология в университета в Билефелд и в Свободния Университет в Берлин (1994, 2000, 2001 г.).

Диплома по социология от СУ „Св.Климент Охридски” (1995 г.).

В периода 1994-1995 г. следва един семестър в Университета в Билефелд, Германия.

* Гост-преподавател по европеистика в университета в Магдебург в Германия(2007 г.).

Научен сътрудник първа степен в Институт по социология при Българска академия на науките (от 2005 г.).

Преподавател по „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации” в Катедра „Социология” в СУ „Св. Климент Охридски” (от 2001 г.).

* През годините на научната си кариера има професионален опит в управлението на редица търговски дружества, заемайки ръководни длъжности.

Експерт в областта на пазар на труда, човешки ресурси и социална политика.

Научните и професионалните й интереси са свързани с икономиката на прехода и преструктурирането на организацията на труда в Източна Европа.

Изследовател и консултант в проекти на Програмата на ООН за развитие и Програма ФАР за разработване на инициативи за пазара на труда, социално включване и младежка заетост.

Автор на десетки публикации и участник в международни проекти и конференции в Германия, Австрия, Кипър, Норвегия, Латвия, Португалия, Унгария, Русия и Сърбия в областта на индустриалните отношения, предприемачеството и корпоративната социална отговорност.

Член на Berliner Forum (Международна мрежа за етика в бизнеса), Българска социологическа асоциация (БСА), Ротари Клуб-Бургас, координатор за България на European Association for Rural Sociology.* Член на Европейския парламент (2007 – 2009 г.).

Член на Комисията по външни работи на ЕП (2009 г.).

Член на Подкомисията по сигурност и отбрана (2009 г.).

Член на Делегациите на Европейския парламент за връзки със страните от Машрек (Сирия, Египет, Ливан и Йордания) и за връзки с Иран. (2007 – 2009 г.).

Заместник-член на делегацията за връзки с Иран (2007 – 2009 г.).

Член на политическото бюро на парламентарната група и ръководител на българската делегация в ЕНП-ЕД (2007 - 2009 г.).

Участник в редица мисии на ЕНП в Грузия, Украйна, Египет и др.

Участник във външнополитически мисии на ЕП в Атина, Берлин, Мюнхен, Щутгарт, Оберкирх, Вашингтон, Ню Йорк, Белфаст, Дъблин, Варшава, Каденабия, Палма де Майорка, гр. Яш – Румъния, Париж, Анкара, Любляна, Монако.

Член на Комисията по регионално развитие (2007-2009 г.).

Докладчик на Регионалната комисия по Междинния преглед на изпълнението на Шестата програма за действие на Общността в областта на околната среда.

Докладчик по Междинния преглед на финансовата рамка за 2007-2013 г.

Докладчик на групата по Доклад за управлението и партньорството в национален и регионален мащаб.

Заместник-член на комисията по заетост и социални въпроси на ЕП (2007-2009 г.).

Докладчик в Комисията по заетост по становище за Директива на Съвета относно единна процедура за кандидатстване на граждани на трети страни за единно разрешително за пребиваване и работа на територията на държава-членка и относно общ набор от права на работници от трети страни, които законно пребивават в държава-членка.

Докладчик на ЕП по Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и протокола за нейното ратифициране.

Докладчик на групата по Доклада за засилване на борбата срещу недекларирания труд.

* Член на Политическа партия ГЕРБ (2006 г.).

Председател на българската делегация в ЕНП (2007 г.).

Водач на листата на ГЕРБ за европейските избори (2009 г.).

Заместник-председател на групата на ЕНП (2009 г.)
Любими: спорт - тенис и ски, храна - риба, боб и леща, питие - вино и бира
* Омъжена. 

Румяна Желева е била само с един съпруг през живота си. Тя се залюбва със съпруга си Красимир още в бургаската Немска езикова гимназия „Гьоте“.  Двамата са семейство вече от 15 години, но напоследък изобщо нямат време един за друг. Желева е в София или в чужбина, а съпругът й живее и работи в Бургас. Красимир е юрист по образование, но е специализирал икономика и работи в банковия сектор. Работата му го задължава да бъде неотлъчно в Бургас. Когато Желева бе преподавател в чужбина, съпругът й тогава работеше в София.
БИВШИЯТ и ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ ЕВРО-КОМИСАР Меглена Кунева
Megelena Kuneva EUМеглена Кунева е дъщеря на известния буфосинхронист и актъор Щилян Кунев, който като студент по право в София е изпратен в концлагера Белене, заедно с баща си - юрист, завършил Сорбоната.

През 1981 г. Кунева завършва право в СУ "Климент Охридски" и защитава дисертация. От 1991 до 2001 г. работи в Министерски съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция. 

През юни 2001 г. е избрана за депутат от листата на НДСВ, но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към Евросъюза и заместник-министър на външните работи. На 29 май 2002г. е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Царя. След изборите през 2005г. тя запазва своя пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в правителството на Сергей Станишев. През октомври 2006 Съветът на лидерите на политическите партии от тройната правителствена коалиция я предлага за първи еврокомисар от България, въпреки че тогавашният вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин (БСП) обявява, че има и по-достойни кандидатури. На 1 януари 2007 Кунева започва мандата си в ЕК, който продължава до 31 октомври 2009 г.

Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962 — 1978) на ЦК на БКП Иван Пръмов, от когото има един син - Александър Пръмов. 

ИЗТОЧНИЦИ: уики, булинфо, 24, ГЕРБ, НДСВ, БСП, БКП, архив

3 comments for “Външният министър става еврокомисар за спешни случаи

 1. 2009/11/27 at 11:45 AM

  Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на заместник-министъра на външните работи Красимир Костов за принадлежност към ДС

  София, 27 ноември
  Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на
  заместник-министъра на външните работи Красимир Костов, съобщи
  правителствената информационна служба.
  Зам.-министър Костов помоли да бъде освободен от поста си по
  лични причини, свързани с установената му принадлежност към
  структурите на бившата Държавна сигурност, се посочва в
  съобщението.

 2. 2009/11/28 at 9:52 AM

  Бойко Борисов определи като добър ресора на българския еврокомисар Румяна Желева

  Баня, 28 ноември /БТА/
  Премиерът Бойко Борисов определи като добър ресора на
  българския еврокомисар Румяна Желева – международно
  сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи. Той
  отхвърли обвиненията на бившия министър председател Сергей
  Станишев , че постът е шамар за правителството и подчерта ,
  че напротив, отговорностите ще са големи, а е важно и за колко
  пари ще отговаря българският еврокомисар. По думите на Борисов
  Европейската комисия залага на екипната работа и е грешка на
  някои нашенски политици да смятат, че когато е българин, даден
  еврокомисар ще работи само за страната си. Точно обратното е, а
  ако този ресор беше лош, Ахмед Доган нямаше да го даде в
  предишното правителство на Емел Етем, която е най-близкият му
  човек , подчерта министър председателят. Според него в света
  непрекъснато има бедствия и природни стихии и в този смисъл
  бъдещата дейност на Румяна Желева ще е изключително тежка.

  Премиерът прогнозира , че вероятно изборът й е бил
  съобразен и с това , че е външен министър и като дипломат има
  контакти и познанства. Това са избрали и това са ни дали,
  добави Бойко Борисов. Той каза още , че е известно името на
  заместника на Желева за поста външен министър, но то ще бъде
  обявено след официалното й встъпване в длъжност като
  еврокомисар.

 3. 2009/11/30 at 11:09 PM

  Соц-изцепки

  Социалистите в България се опитват да наложат евроскептицизъм. Това заяви външният ни министър Румяна Желева по повод негативните коментари относно дадения на България ресор в Европейската комисия „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи”. Тя допълни, че е удовлетворена от дадения й пост от председателя на комисията Жозе Мануел Барозу. По думите на бъдещия ни еврокомисар чрез дадения на България ресор, имаме възможност да върнем доверието към страната ни. Желева отказа да заяви кой ще я замести на поста министър на външните работи, но допълни, че освен, че е мъж, той е и умен и красив.

  Ресорът, който бе даден на България, има политическо значение, особено след влизането в сила на Лисабонския договор от 1-ви декември, заяви Румяна Желева: „Знаете, че той определя хуманитарната помощ като самостоятелна общностна политика на ЕС”. По думите й едно от задълженията й като еврокомисар ще е да създаде Доброволен европейски корпус за хуманитарна помощ. Под ръководството й ще бъде поставена и Главна дирекция „Хуманитарна помощ”:Румяна Желева: „Тя е служба на ЕК, която отговаря за предоставянето на хуманитарна помощ на засегнатите от конфликти или бедствие, причинени както от природата, така и от човека, в трети страни”. По повод негативните коментари относно ресора, определен на България, както и това, че някои политици са обидени от него, Желева заяви, че няма защо да се сърди, че ще помага на хората и допълни:„Очевидно в социалистическата партия грижата за другите е само на думи. Очевидно през 20-те години преход, през който много хора станаха богати, и това им беше единствената цел и задача сигурно, те са забравили, че да се грижат за другите всъщност е част от това, което седи в основата на тяхната философия”. Накрая говорителят на външно министерство Драговест Горанов заключи с думите: „Срамна работа няма”.