Премиерът: Още не сме за Еврозоната!Бил съм частник и знам, че няма по-гъвкава и по-жизнена структура от частния бизнес, каза премиерът Борисов пред участниците в икономическия форум „България 2009-2013 г. – икономически визии за европейско развитие”.Много добре звучи за ухото да бъдем енергиен център на Балканите, но като искаш да бъдеш такъв къде са парите в бюджета, попита той и като пример посочи, че не са платени такси нито за „Бургас-Александруполис”, нито за „Южен поток” или АЕЦ „Белене”. „Няма да продължим без да имаме точен и ясен финансово-икономически план и това Брюксел го толерира. Искаме да работим, да бъдем енергиен център, но то има цена, която я плащаме всички”, подчерта министър-председателят. ФОТО:МС (кликнете за голям размер)

Бил съм частник и знам, че няма по-гъвкава и по-жизнена структура от частния бизнес, каза премиерът Борисов пред участниците в икономическия форум „България 2009-2013 г. – икономически визии за европейско развитие”.Много добре звучи за ухото да бъдем енергиен център на Балканите, но като искаш да бъдеш такъв къде са парите в бюджета, попита той и като пример посочи, че не са платени такси нито за „Бургас-Александруполис”, нито за „Южен поток” или АЕЦ „Белене”. „Няма да продължим без да имаме точен и ясен финансово-икономически план и това Брюксел го толерира. Искаме да работим, да бъдем енергиен център, но то има цена, която я плащаме всички”, подчерта министър-председателят. ФОТО:МС (кликнете за голям размер)

България 2009-2013
Бойко Борисов: "Когато кризата си тръгне ще я изпратим с цветя и аплодисменти!"
"С бюджетен дефицит над 3% няма разговор за Еврозоната! Не е изгодно да се влиза бързо, защото ще се въведе еврото, а това е сътресение на пазара."
 София, 26 ноември 2009г. С бюджетен дефицит над три на сто няма разговор за еврозоната, каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Българския икономически форум, цитиран от БТА.
 Всеки, който ни тласка да отидем на дефицит, за да прескочим тези няколко месеца на спокойствие, не е отговорен към следващото поколение, допълни Борисов.
 Той посочи, че за него като политик не е изгодно да се влиза бързо в еврозоната, защото ще се въведе еврото, а това е сътресение на пазара, но всички страни са го минали и това трябва да направи и нашата страна. Въпреки всичко ние влагаме цялото си усилие, воля, разговори, затягане на колана, заради следващото правителството и следващите поколения, заяви той.
 Съжалявам, че предишните правителства не са били така отговорни да направят крачките и да сложат "буфери", за да си платим борчовете, каза премиерът.
 Правителството се опитва да не пипа данъците, заяви Борисов. Той отбеляза посещението си в парламента вчера. "Никой не си е помислил дори да вдига данъка на хазарта на тези нива, на които ние го направихме,(бел.ред. Борисов говори за безпрецедентното увеличение от 15%) но това е кризата, тя е реалност. Аз не бих позволил на никой държавен служител да каже, че кризата си отива. Когато си тръгне, ще я изпратим с цветя и аплодисменти, но докато не си тръгне реално, да я видим, да я усетим по сметките и по движението на пазара, никакви розови разчети няма да има", заяви Борисов.
 Искаме да работим и да бъдем енергиен център, но това има цена, която плащаме всички, заяви премиерът. "По един елементарен проект - "Бургас-Александруполис", той е наричан енергиен проект, но какво му е енергийното на територията на България? Имаме тръба, по която минава петрол. От едната страна са руснаците, които имат полза от това, че продават петрола си, а от другата са гърците, за които това е енергиен проект, защото печелят от преработката и продажбата му", заяви Бойко Борисов.
 По думите на премиера за нас това е транспортен или инфраструктурен проект, а не енергиен. Ние искаме да защитим интереса на България, няма нищо лично, добави премиерът.
 Той препоръча участниците във форума да излязат с документ, в който да отбележат според тях най-важните законови промени и мерките, които правителството трябва да извърши. Тогава форумът би бил успешен, заяви Борисов.

На форума, който продължава и утре присъстваха и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и зам.-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов. ФОТО:МС

На форума, който продължава и утре присъстваха и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и зам.-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов. ФОТО:МС

Основното, което може да помогне на бизнеса, е средата, която в България прогресивно се подобрява. Това пък каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на Българския икономически форум.
 За мен има само една визия - България да стане от най-бедната страна в ЕС една средноевропейска държава. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при откриването на Българския икономически форум.
  Основна тема на форума, който ще продължи и утре, е "България 2009-2013 г. - икономически визии за европейско развитие".