Хилъри: За визите – когато покриете изискванията!

Министър Румяна Желева и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън направиха изявления пред българските и американските медии на специално уредената прес-конференция.

Министър Румяна Желева и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън направиха изявления пред българските и американските медии на специално уредената прес-конференция.

Г-жа Клинтън: “Искаме да имаме не само добри отношения между правителствата, но и между народите ни. Затова ще помогнем да се изпълнят критериите за безвизов режим България-САЩ.”

Г-жа Желева: “Нашата държава е силно заинтересована от участие в процеса в Афганистан – и във воената, и в цивилната сфера.”

24 Ноември 2009г. /Вашингтон/ Министърът на външните работи д-р Румяна Желева раговаря вчера във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, среща за която ви съобщихме по-рано.

Посланикът в София – министърката в САЩ ?!

От пресцентъра на американската администрация беше публикуван пълният текст на пресконференцията с журналисти от САЩ и България.

На първата среща от подобно най-високо ниво между представители на двете държави бяха обсъдени редица теми, сред които сътрудничеството между България и САЩ в сферата на сигурността – в това число и общите усилия на двете страни в Афганистан и присъединяването на България към програмата на САЩ за безвизови пътувания Visa Waiver Program (VWP) и др., съобщиха от Външното ни министерство.

Първите дами-дипломати са разговаряли и за ролята на България като фактор на стабилност в югоизточна Европа и Черноморския регион, енергийната сигурност и диверсификация, като е засегнато и участието на САЩ в енергийни проекти в страната. Посланик Ричард Морнингстар, специален представител на американската страна по енергийните въпроси, също участва в срещата. Като бе съобщено, че той ще посети България много скоро.

Включването на България в американската програма за безвизово пътуване VWP бе една от обсъдените между д-р Желева и г-жа Клинтън теми. Българският министър информира за подготовката на страната ни за включване в програмата и сподели очакванията си настоящата американска администрация да продължи да подкрепя България в този процес. Министър Желева коментира, че страната ни не представлява имиграционна или друга заплаха за САЩ и в този смисъл сподели, че очаква да срещне разбиране по този въпрос от представителите на Конгреса, с които предстои да разговаря. Визите са най-чувствителният въпрос от двустранния диалог що се отнася до очакванията на българската общественост, каза министър Желева и допълни, че казусът остава неизменна част и от диалога ЕС-САЩ. темата за визите е била основна на срещата на Желева със сенатор Ричард Лугър, зам-председател на Комисията по външна политика на Сената на САЩ.

За да влезе България в американската програма за безвизови пътувания, има две условия, на които страната ни все още не отговаря – въвеждането на паспорти с биометрични данни и процентът на отказаните визи да е под 3%, каквото е изискването на САЩ. В момента този процент по отношение на български граждани е над 15%.

Непосредствено след пристигането си в Държавния департамент министър Желева подписа книгата за гости на американското външно министерство, след което тя и държавният секретар на САЩ направиха изявления пред българските и американските медии на специално уредената прес-конференция.

ЧАСТ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА (оригиналният текст на английски език четете най-долу на посочения линк)

На журналистически въпрос какви са шансовете на България да бъде включена до края на идната година в програмата за безвизов режим, Хилари Клинтън отговори, че този проблем също е бил разискван. “Външният министър беше много настоятелна и отдели особено внимание на въпроса. Казах й, че лично ще подкрепя усилията България да бъде включена в програмата за безвизов режим, щом бъдат изпълнени стандартите.

Ценим България като близък партньор. Критериите за програмата са установени от Конгреса и всички страни трябва да изпълнят едни и същи критерии. Няма значение коя държава. Няма по-лесни или по-трудни критерии за България. Предложихме да помогнем на България да покрие критериите, защото ние насърчаваме и приветстваме българите, идващи в САЩ за бизнес, развлечения или по семейни причини. Искаме не само добри отношения между правителствата, но и между хората. Аз лично се наемам да помогна за процеса”, каза Хилари Клинтън.

На въпрос каква би искала България да бъде политиката на САЩ към Афганистан, министър Желева отговори, че като член на Европейския съюз и НАТО България се стреми да даде принос в процеса на стабилизиране на Афганистан и във военната, и в цивилната сфера. “Нашата страна е сред партньорите от НАТО, тя е в коалицията. Имаме значителен принос в тази коалиция и в усилията на международната общност. Затова високо ценим важната роля на САЩ, и във взаимодействието между ЕС и САЩ по този въпрос, и в мисията на НАТО в Афганистан”, заяви тя.

Държавният секретар Клинтън добави: “Ние високо ценим участието на България в многонационалната мисия в Афганистан. България даде принос и даде жертви и в Ирак. Изправени сме пред обща заплаха и общ враг, и това засяга сърцевината на принципа на колективната отбрана през 21 век.

Силно съм впечатлена от приноса и ангажираността на новите страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа. Българските военни служат доблестно и това е добре известно. Редовно обсъждаме с българите какъв принос могат да дадат и ще продължим да работим с нашите приятели в България, за да разберем какъв принос е възможен и във военната, и в цивилната сфера, както заяви и външният министър”.

Хилари Клинтън поздрави усилията на новото правителство на България за изкореняването на корупцията, както и готовността му за повече прозрачност в енергийните отношения.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ (оригиналният текст на английски език четете на посочения линк):

http://www.state.gov/secretary/rm/2009a/11/132276.htm

В рамките на посещението си във Вашингтон министър Желева се срещна и с президентското семейство Мишел и Барак Обама. Още преди края на годината американският глава може да се срещне с премиера Бойко Борисов.

Срещата с държавния секретар Хилари Клинтън е знакова и ще потвърди стратегическото партньорство между България и САЩ, каза Желева на среща с българската общност във Вашингтон. Временно управляващият посолството ни в САЩ Тихомир Стойчев от своя страна пък каза, че се работи за организиране на визита на премиера Бойко Борисов зад океана в началото на следващата година.
Пред сънародниците ни, събрали се в неделната вечер в българското посолство, Желева заяви, че именно в потвърждение на това, че двете страни са стратегически партньори, България би искала да постави въпроса за визите. Както и че ще го прави за в бъдеще нееднократно. Желева увери още, че новият кабинет иска да продължи да развива партньорството със САЩ.

Както ви информирахме по-рано от българското правителство настояват Н.Пр. посланик Лъчезар Петков да бъде отзован от поста по повод проблем възникнал по време на изборите през лятото. Освен него от София искат оставката и на посланикът ни в Турция.

Исканията на новото правителство за прекратяването на мандатите на дипломатите ни предизвикаха истинска война между институциите „президент“ и „министерски съвет“, след отказа на Георги Първнов да подпише.

ПРИПОМНЯМЕ:

Отзовават посланика – министърката пристига в САЩ