BG-БИЗНЕС Промени в законите – акцизи, ДДС …



ПРЕДИ ... На женския пазар в София дълги години не са ползвали касови апарати. Сега ... вижте снимката най-долу ФОТО:СтараСофия

ПРЕДИ ... На женския пазар в София дълги години не са ползвали касови апарати. Сега ... вижте снимката най-долу ФОТО:СтараСофия (кликнете за уголемяване)

Намалиха срокът за възстановяване на ДДС Държавата ще дължи лихва за невъзстановен без основание данък Свързват касовите апарати с данъчните Увеличават глобите до 10,000лв. - конфискуват имоти
  София, 25 ноември 2009г. Парламентът прие на второ четене промените в Закона за ДДС, съобщиха от националната информационна агенция.
  Депутатите решиха срокът от 45 дни за възстановяване на ДДС да бъде намален на 30 дни. Промяната е по предложения на Мартин Димитров от Синята коалиция и на Менда Стоянова от ГЕРБ. Намалени бяха и сроковете за внасяне на справките-декларации от задължените фирми, добавят от БТА.
  Прието беше държавата да дължи лихва за невъзстановен без
основание данък.
  Парламентът прие с ДДС да се облага процесуалното представителство, с което се осъществява правото на защита на физически лица в досъдебни, съдебни, административни и арбитражни производства.
    Депутатите гласуваха фискалните устройства на осъществяващите търговска дейност задължително да имат техническа възможност за установяване на дистанционна връзка с Националната агенция за приходите (данъчните). Отхвърлено беше предложението на Мартин Димитров (СДС) тази връзка да бъде задължителна само за фирми с годишен оборот над половин милион лева.

През октомври т.г. фурор настана на Женския пазар в София, когато младата фолк-певица Милица се появи на Женския пазар в София, облечена само в черен бански костю. Противно на някои мнения, че това е предпочитаното облекло на изпълнителката за шопинг, всъщност тя се появи, “съблечена” по този начин, по повод новата рубрика в предаването “Станция нова” – “Антистриптийз”. Ексклузивният антистриптийз на Милица ще бъде върху песента й “Сексът продава”. Касов апарат не бе отчетен от данъчните.  ФОТО:слушам

СЕГА ... През октомври т.г. фурор настана на Женския пазар в София, когато младата фолк-певица Милица се появи, облечена само в черен бански костю. Противно на някои мнения, че това е предпочитаното облекло на изпълнителката за шопинг, всъщност тя се появи, “съблечена” по този начин, по повод новата рубрика в предаването “Станция нова” – “Антистриптийз”. Ексклузивният антистриптийз на Милица ще бъде върху песента й “Сексът продава”. Касов апарат не бе отчетен от данъчните. ФОТО:слушам

Решено беше лице, което не издаде фискална касова бележка /фискален бон/, да бъде наказвано с глоба от 100 до 500 лева за физическите лица, които не са търговци (напр. производители, продавачи на пазарите), или с имуществена санкция за юридическите лица и едноличните търговци - от 500 лева до 2000 лева. В закона беше записано, че лице, което наруши реда и начина за одобряване на типа, регистриране или въвеждане/извеждане от експлоатация, или отчитане, или сервизно обслужване на фискалните устройства, или не изпълнява изискванията за дистанционна връзка с НАП (данъчното управление), да се наказва с глоба от 300 лева до 1000 лева за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция за юридическите лица и едноличните търговци от 3000 лева до 10 000 лева.

  С намаляването на сроковете за връщане на ДДС от пет на три месеца ще се запазят най-малко 20 000 работни места през следващата година. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.
  Изменението за намаляване на сроковете за връщане на ДДС ще влезе в сила от 1 януари следващата година, посочи Димитров. Според него, с въвеждането й ще се ускорят оборотите в икономиката.
  Мартин Димитров посочи още, че това е най-важната антикризисна мярка, зад която са застанали всички синдикати и работодатели. По думите му, чрез нея ще се предотвратят фалитите на фирми през следващата година.