Лечков фаулира министър



Нона Караджова е родена на 28 август 1960 г. Тя е бивш експерт в М-вото на околната среда и водите (МОСВ). Беше шеф на дирекция 

Екоминистър Нона Караджова: "Вероятно кметът на Сливен очаква по-специално отношение, с каквото е свикнал като звезда, в миналото. Аз не намирам причина да имам такова към него, общините за нас са еднакви като партньори."
Футболната звезда и кмет на Сливен Йордан Лечков поиска оставката на министърката
  Екс-звездата на националния отбор по футбол и настоящ кмет на Сливен Йордан Лечков "фаулира" екоминистърката Нона Караджова с искането си за увеличаване на процента на сумите по проекти в поверената му община. "Фал" така и не бе отчетен и от екологичното министерство му бе отказано, като лично "главата" на ведомството мотивира отказа и подкани Лечков да забрави това, че е бил звезда в миналото.
  Не виждам никаква специална причина кметът на Сливен да иска предоговаряне на определения процент авансово плащане - 10 на сто по одобрения му проект по Оперативна програма /ОП/ "Околна среда". Това коментира министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти по повод обвиненията на кмета, че екоминистерството е спряло изпълнението на проекта му, цитирана от БТА. Кметът иска и 20 процента авансово плащане по проекта, вместо одобрените 10 на сто от предишния екоминистър. Йордан Лечков се позовава на постановление на Министерския съвет /МС/, което дава право този процент да е до 20%.
  Постановлението, което Лечков цитира, е прието март 2008 г., то е рамково - на МС и указва на управляващите органи по оперативни програми, че могат да осигуряват средства до 20% авансово плащане, посочи Караджова. По думите й обаче ексминистърът Джевдет Чакъров е определил аванс от 10 процента за всички процедури до момента, които са 350. Не виждам никаква причина в момента ние да трансформираме, посочи Караджова и отбеляза, че нито една друга община към момента не иска предоговаряне и всички си изпълняват договорите.
  Министър Караджова подчерта, че спиране на проекта за Сливен  е абсолютно невярно твърдение и цитира писмото, което е изпратено в края на октомври до всички общини. В него се препоръчва временно да бъде преустановено обявяването на процедури за възлагане на нови обществени поръчки, в изпълнение на договори, финансирани по ОП "Околна среда" считано от 30 октомври.
  Не мога да разбера защо кметът толкова настоява за тези 20%, те няма как да се дадат, посочи Караджова. Според нея Йордан Лечков е изцяло в правата си да стартира проекта, обществените поръчки по него и да изпълнява задълженията си по договора още от момента на одобрението му. Община Сливен може във всеки момент да стартира всички свои договори - двата договора по ИСПА, сключени март и юни т.г., които също са с по 10% аванс към строителите, както и въпросният трети договор по ОП "Околна среда". Тя подчерта, че няма община, която да е получила 20% авансово плащане и ако се направи изключение за Сливен, това ще постави в неравностойно положение общините, на които също е одобрен 10 -процентен аванс, както и тези, които са се отказали да кандидатстват, заради ниския процент.
  Запитана защото кметът има тези претенции към екоминистерството, Нона Караджова предположи, че вероятно очаква по-специално отношение, с каквото е свикнал като звезда, в миналото. Аз не намирам причина да имам такова към него, общините за нас са еднакви като партньори, посочи Нона Караджова.
  Екоминистърът подчерта, че общините няма да бъдат ощетени от
временното прекратяване, което се препоръчва с изпратеното писмо, тъй като договорите им ще бъдат удължени с периода, в който трае прекратяването.
   По-рано днес с мотив за неспазване правилата за финансиране на европейски проекти Йордан Лечков поиска оставката министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Пред радио „Фокус” – Сливен Лечков поясни, че официалните си мотиви ще изложи писмено пред премиера, а копия ще изпрати до Европейската комисия и "Националния фонд" в Министерството на финансите. Лечков бе категоричен, че няма да се откаже от исканията си, дори да бъде решен проблемът с финансирането на втората фаза на проекта за водния цикъл на Сливен. Преговорите с екоминистерството са утре. „Дотук спираме с празните приказки”, категоричен бе кметът. Той допълни, че има цялостната документация от преговорите с екоминистерството. „Министърът е там да помага, а не да пречи”, допълни Йордан Лечков. Кметът заяви, че не претендира и никога не е претендирал за специално отношение.
Бившият национал живее със семейството си в хотела, намиращ се в комплекса "Империа" в Сливен, завършен в началото на септември 1998 г. и чийто собственик е Лечков. Звездата от световното в САЩ не е прекратил кариерата си. В момента е едновременно спонсор, президент, играещ треньор и плеймейкър на третодивизионния ФК "Сливен". Има двама сина - Лъчезар и Йордан Лечков-младши. Основната част от възпитанието им е възложил на майка им Светлана. Домът на Лечков е разположен непосредствено под прословутите Сини камъни на Сливен. Между корта и басейна, под едно дърво, е любимото място на халфа през лятото, където слага плетен стол и го превръща във офис.


През 2003г. е избран за кмет на Сливен, а през 2008 е преизбран за втори мандат.

През 2003г. е избран за кмет на Сливен, а през 2008 е преизбран за втори мандат.

Йордан Лечков Янков
е роден на 9 юли 1967г. в Стралджа. Основното си образование завършва в VII ОУ „Панайот Хитов“ в Сливен, а средното — в СПТУ по машиностроене, специалност „Цифрово програмно управление“. Още на 10 години започва да тренира организирано футбол. Първите си стъпки прави във ФК Сливен. Дебютът му в професионалния футбол е на 18 години - в първия състав на ФК Сливен, с който през 1990г. става носител на Купата на България. През 1991г. преминава в редиците на ЦСКА и става шампион на България през 1992, бронзов медалист и финалист за Купата през 2002г. В евротурнирите има 12 мача и 1 гол. През есента на 1992 г. облича фланелката на Хамбургер Щпортферайн и става първият българин, който се е наложил в Бундеслигата. През 1993г. е определен за най-добър халф в Бундеслигата. В Хамбургер Шпортферайн Лечков остава 4 години.
Изстрелът с глава на Лечков, който сложи край на хегемонията на собствените му клубни съотборници от Германия на световното в САЩ.

Изстрелът с глава на Лечков, който сложи край на хегемонията на собствените му клубни съотборници от Германия на световното в САЩ.

През този период е и най-големият му успех, който постига заедно с националите. През 1994г. на Световното първенство по футбол в САЩ "залтаната 9-ка" става бронзов медалист и едно от „златните момчета“ на България (играе в 7 мача и вкарва 2 гола срещу Гърция и на 1/4-финала срещу клубните си съотборници Германия). След това играе участва и на Европейското през 1996г.(играе 3 мача). Общо е изиграл 45 мача и е вкарал 5 гола. Последният му мач е на 10 март 1998г. срещу Аржентина (0:2). Заради високите успехи заедно с целия Национален отбор е награден с орден Стара планина от президента на България Желю Желев. Става почетен гражданин на Сливен. През 1996г. Лечков преминава в Олимпик Марслилия и остава 1 година. След това отива в турският Бешикташ, където остава до пролетта на 1998г. С това слага край на футболната си кариера и се отдава на развитието на бизнеса в родния си град Сливен. На 22 юни 1998г. открива хотелски комплекс "Империа" в града на Сините камъни. През 2000г. се ангажира с футболните дела на Общински футболен клуб Сливен, на който в момента е президент и въобще с развитието на спорта в града. През 2001г. той се връща в ЦСКА и играе до лятото на 2002г. , след което става играещ треньор на ФК Сливен. Председател е на инициативно сдружение „Хаджи Димитър“-Сливен, което е насочено към подпомагане на обществено-културния живот на Сливен.
Октомври 2009г., Премиерът Борисов заяви, че правителството има готовност да подпомогне кметовете за решаването на най-неотложните проблеми на градовете им. ФОТО: Регион Сливен

Октомври 2009г., Премиерът Борисов заяви, че правителството има готовност да подпомогне кметовете за решаването на най-неотложните проблеми на градовете им. ФОТО: Регион Сливен

През 2003г. е избран за кмет на Сливен, а през 2005г. за вицепрезидент на Българския футболен Съюз (БФС), на който начело стои неговият съотборник вратарят от САЩ-94 Борислав Михайлов. На изборите във футболната централа през 2005г. Лечков и Христо Стоичков оказват решаваща подкрепа за прекъсването на 10-годишната хегемония във футболния съюз на "Татовия" зет Иван Славков, като тогава роднината на Тодор Живков сдаде и последния си пост във власта, след като малко по-рано бе изхвърлен от Международния олимпийски комитет (МОК) и свален от поста на председател на БОК. Лечков е един от най-големите приятели и подръжници на министър-председателя Бойко Борисов, като често си гостуват и играят в турнири по тенис и футбол. Борисов пък бе един от най-агресивните радетели при избора на Лечков за кмет на Сливен. През 2008г. Лечков е преизбран за кмет.
  През октомври т.г. премиерът Борисов има среща с кмета Лечков в Сливен. “Сливенският кмет се бори 5 години за този проект, миналата седмица авансово го финансирахме и днес започва да се изгражда", каза министър-председателят по време на откриването на първата фаза на интегрирания воден проект на Сливен.

1 comment for “Лечков фаулира министър