Евросъюзът избра първият си президент

EU-FlagРазкриха Френско-Германски заговор за подкрепа на холандския кандидат

Великобритания се отказа от кандидатурата си – Тони Блеър

19 ноември 2009г. Ръководителите на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) избраха на извънредна среща в Брюксел постоянен председател на Европейския съвет и върховен представител за външните отношения – новите постове, които създава Лисабонският договор за реформа на институциите на блока.

За първи в историята президент на ЕС бе посочен белгийският премиер Херман ван Ромпуй, а за първи дипломат британският еврокомисар Катрин Аштън. Две седмици текоха консултации, водени от шведския премиер Фредрик Рейнфелд, които до последно не дадоха резултат и имаше много въпросителни около основните кандидати.

На послената си работната вечеря държавнит и правителствените ръководители на ЕС учудващо бързо съгласуваха кандидатите, на фона на критики за разединението в блока и липсата на равнопоставеност между половете в европейските институции.

VAN_ROMPUYХерман ван Ромпуй е министър-председател на Белгия от декември 2008 г. Роден е на 31 октомври 1947 г. През 90-те години е заемал поста зам.министър-председател и министър по бюджетните въпроси. През юли 2007 г. е избран за председател на Камарата на представителите (долната камара на белгийския парламент). Ван Ромпуй е автор на шест книги, предимно на социална и политическа тематика. Спекулациите за кандидатурата му за поста председател на Европейския съвет започнаха в началото на ноември т.г.

AshtonКатрин Аштън е новият върховен представител по външната политика на ЕС. По-рано днес Великобритания се отказа от кандидатурата на Тони Блеър за поста на председател на Европейския съвет. Аштън бе подкрепена за външен министър на ЕС от лидерите на европейските социалисти. Освен за поста върховен представител по външната политика, Аштън ще бъде назначена и на позицията заместник-председател на Европейската комисия. Аштън е британски политик от партията на Лейбъристите. По време на политическата си кариера е работила в министерството на образованието и е била председател на парламентарната комисия по конституционните въпроси. През 2008 г. е назначена за еврокомисар по търговията.

“СЪМИШЛЕНИЦИ”

Френско-германски съюз относно избирането на първия председател на Европейския съвет бе разкрит, след като дипломат по невнимание разкри предпочетения избор на Ангела Меркел, съобщи “ТАЙМС.” Мълчанието на Берлин  бе нарушено от Райнхард Бетцуге, посланик на Германия в Белгия, който неволно издаде, че канцлерът Меркел подкрепя премиера на Белгия Херман ван Ромпуй, който изненадващо се очерта като предпочитаната кандидатура за първия президент на Евросъюза, измествайки Тони Блеър, отбелязва в. “Таймс”.
Г-жа Меркел призна, че президентът Никола Саркози от седмици е настоявал Париж и Берлин да се договорят за техни кандидати преди тазвечерната среща на 27-те лидери в Брюксел за избирането на президент и външен министър на ЕС.

В България интересът към Брюксел изчезна напълно, след като стана ясно, че настоящият български еврокомисар Меглена Кунева няма да остане за втори мандат. Новото дясноцентристко правителство номинира за поста Румяна Желева, външен министър и бивш евродепутат.

ИЗТОЧНИЦИ: Официален уебсайт на ЕС, “ТАЙМС”