До 11 декември US-посланикът раздава пари за култураНа 16 октомври 2009г. (от ляво надясно) изпълняващият длъжността посланик на САЩ в София Джон Ордуей и зам-министърът на културата д-р Тодор Чобанов слушат разясненията относно реставрационния проект от страна на директорът на историческия музей „Искра” д-р Косьо Зарев.Гробницата бе открита през 1995 г. и е най-ранният пример на тракийска гробница с изрисувани „цветни пояси”. Проектът за реставрация на гробницата бе избран измежду много подобни проекти кандидатстващи за финансиране по програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство”. Субсидията за гробницата е на стойност над 33 хиляди долара. ФОТО: Американско посолство София

На 16 октомври 2009г. (от ляво надясно) изпълняващият длъжността посланик на САЩ в София Джон Ордуей и зам-министърът на културата д-р Тодор Чобанов слушат разясненията относно реставрационния проект от страна на директорът на историческия музей „Искра” д-р Косьо Зарев.Гробницата бе открита през 1995 г. и е най-ранният пример на тракийска гробница с изрисувани „цветни пояси”. Проектът за реставрация на гробницата бе избран измежду много подобни проекти кандидатстващи за финансиране по програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство”. Субсидията за гробницата е на стойност над 33 хиляди долара. ФОТО: Американско посолство София

Културното аташе откри Киномания

Започва събирането на предложения за Посланическия фонд за запазване на културното наследство - 2010 г.

Времетраенето на проектите е до 5 години

  София, 12 ноември 2009г. В посолството на САЩ  у нас започват да се приемат предложенията за 2010 г. за участие в конкурентната световна програма за съхранение на културното наследство - Посланически фонд за запазване на културното наследство, съобщиха от прес-службата на посолството.
  Посланическият фонд оказва финансова подкрепа за проекти в следните категории: Културни обекти, включително исторически сгради и места, религиозни обекти, паметници и археологически обекти; Предмети на културата и колекции от музеи, културни обекти или от други подобни институции, сред които археологически и етнографски предмети, картини, скулптури, ръкописи, фотографски и филмови колекции, както и обща музейна консервационна  дейност; Форми на традиционната културна изява, включително традиционна музика, ритуали, знания, езици, танц, драма и занаяти.
  Максимално времетраене на проекта е пет години, разделено на 12-месечни бюджетни периоди, като получателите на грантове могат да бъдат неправителствени организации, музеи, Министерството на културата или сродни на тях институции.
 Крайният срок за получаване на предложенията е 11 декември 2009г.
   През октомври т.г. изпълняващият длъжността посланик на САЩ в София Джон Ордуей, заместник-министърът на културата д-р Тодор Чобанов, директорът на историческия музей „Искра” д-р Косьо Зарев, както и кметът на град Казанлък Стефан Дамянов прерязаха лентата на възстановената тракийска гробница Крън II, датираща от 4 век преди новата ера. Гробницата бе открита през 1995 г. и е най-ранният пример на тракийска гробница с изрисувани „цветни пояси”. Проектът за реставрация на гробницата бе избран измежду много подобни проекти кандидатстващи за финансиране по програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство”.
   До момента Фондът е осигурил финансова подкрепа за повече от 500 проекта в целия свят, на обща стойност 11,5 милиона долара.  През 2008 г. в конкурса участваха 94 проекта, като 72 бяха одобрени за финансиране, в това число и проектът за реставрация на тракийската гробница. Фондът осигури над 33 хиляди долара за реставрационния проект.

   Екипът работил по консервацията на гробницата се свързва с Посолството на САЩ с молба за финансова помощ, след като установява лошото състояние на стенописите и варовата мазилка в гробницата.  Субсидията на стойност над 33 хиляди долара покрива нейната консервация и реставрация, както и стабилизирането на цветните пояси и публикуването на информационни материали за важността на този ценен обект на културното наследство.

US-посланикът откри Тракийска гробницаПреконференцията на „Киномания” от ляво на дясно: Шери Кенесън-Хол, Културен аташе на САЩ в България, Хермина Азарян, Организатор на Киномания и Христо Друмев, Генерален директор на НДК

Преконференцията на „Киномания” от ляво на дясно: Шери Кенесън-Хол, Културен аташе на САЩ в България, Хермина Азарян, Организатор на Киномания и Христо Друмев, Генерален директор на НДК

КИНОМАНИЯ 2009

Културният аташе на САЩ, Г-жа Шери Кенесън-Хол, участва в откриването на 23-тото издание на ежегодния филмов фестивал в София  „Киномания” на 5-ти ноември по време на официалната пресконференция. Тя представи деветте филма, подкрепени от американското посолство. Филмите показват голямото разнообразие от стилове в американското кино.  Сред тях има, както класически, така и съвременни мюзикъли, независими филми, драми, комедии и един документален филм.

Посолството на САЩ подкрепя този филмов фестивал от няколко години. „Киномания” е най-старият български филмов фестивал и преди падането на комунистическия режим през 1989 година това е било едно от малкото места в България, където могат да се гледат чуждестранни филми (включително и американски).

ПРИПОМНЯМЕ:

US-посланикът откри Тракийска гробница

1 comment for “До 11 декември US-посланикът раздава пари за култура