Новият кмет на София “изби рибата”



Ще получаваме това, което София заслужава - тя е столицата ни и е лицето на страната ни, така че правителството винаги ще бъде подложено на този позитивен натиск, заяви след изборите за кмет на София Йорданка Фандъкова.

Ще получаваме това, което София заслужава - тя е столицата ни и е лицето на страната ни, така че правителството винаги ще бъде подложено на този позитивен натиск, заяви след изборите за кмет на София Йорданка Фандъкова. 47-годишната Фандъкова, която бе подкрепена от премиера Бойко Борисов да го наследи на кметския пост, спечели 66,23% от вота, според окончателните резултати. Нейният основен съперник – 43-годишният кандидат на БСП Георги Кадиев – получи 27,7% от гласовете. Мандатът на Йорданка Фандъкова изтича през октомври 2011 г.

Политическата система в България върви към "американския модел" на двупартийност
ГЕРБ изхвърча още - БСП издъхна окончателно
Три кандидатури за нов министър на образованието
Прениерът потвърди официалните врагове на народа - БСП и ДПС, водени от президента Първанов
София има за 1-ви път жена за кмет
  София, 16 ноември 2009г. Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова  спечели още на първия тур изборите за кмет на столицата, като "изби рибата", дребната конкуренция от другите политически сили, със записан висок процент и огромни разлики "в пъти" със следващите я мераклии за градоначалници. Г-жа Фандъкова сбъдна прогнозата на ОБЗОР, която направихме по-рано. Сегашната министърка на образованието спечели на първия и последен тур изборите за кмет на София с 66,23% от гласовете, съобщиха от Общинската избирателна комисия - София.
  Според обработените 100% от секционните протоколи кандидатът на "Коалиция за България" /БСП/ Георги Кадиев е получил повече от 2 пъти по-малко гласове - 27,71%. кандидатът на "Ред, законност и справедливост" /РЗС/ Павел Попов се е представил повече от 30 пъти по-слабо - 2,82% от вота на софиянци. Всеки един от останалите 15 кандидати не е ясно за какво се е борил, след като е получил резилните под 1% от подадените гласове.
  Предсатвителят на ГЕРБ Светослав Митрев стана кмет на район "Панчарево" с 57,99% от гласовете, следван СДС - 14,26%, РЗС - 5,75%, двама независими с 8,61% и 3,14% и отчайващите за БСП - 0,43%.

Само 23% от столичани  упражниха правото си на вот.

  Д-р Костадин Шахов от ГЕРБ спечели убедително вчерашните кметски избори във Враца. И ыам вотът е преминал при рекордно ниска избирателната активност от около 23%.
  Новоизбраният кмет на родното място на бившия "първи" на БКП Тодор Живков - община Правец също е от ГЕРБ, събрал вчера около 65% от вота на избирателите.
  С балотаж на 2-ри тур ще бъде определен новият кмет на Разлог - ГЕРБ и Патриотичен съюз за община Разлог.



Новоизбраният кмет на София Йорданка Фандъкова се обърна към премиера Бойко Борисов на пресконференцията в НДК с думите: "Надявам се и настоявам вие да ми помагате като премиер", цитирана от БТА.
Фандъкова благодари на всички софиянци и на осаналите политически партии, които я подкрепиха, като определи подкрепата за кандидатура й, като висока оценка за работата на досегашния екип, воден от Бойко Борисов. Като основни приоритети Йорданка Фандъкова посочи проектът за бюджет за 2010 г. и подготовката на столицата за зимния период. Тя припомни, че Бойко Борисов познава добре проблемите на града и заяви, че тя ще настоява за решаването на всеки един проблем. За мен отговорност е общината да има силни и добри проекти и държавата да ги съфинансира, посочи тя. Ще получаваме това, което София заслужава - тя е столицата ни и е лицето на страната ни, така че правителството винаги ще бъде подложено на този позитивен натиск, заяви Йорданка Фандъкова.
   georgi kadiev bspКандидатът на БСП Георги Кадиев каза, че е доволен от достойното представяне на социалистите на изборите и че лично е допринесъл БСП да бъде истинска алтернатива. Той благодари на всички, които са го подкрепили на изборите. Кадиев се обърна специално и към гласувалите за него десни избиратели, които са разбрали, че хегемонията на една партия на всички политически нива е вредна. „Искам особено да благодаря на онези 8% от моя вот, които, според социологическите проучвания, са били гласове на ГЕРБ само преди три месеца. Възприемам ги като огромна лична отговорност", отбеляза Кадиев.

Премиерът Бойко Борисов се пошегува, че изборите са можели да минат и без пръскането на пари, защото победата на Йорданка Фандъкова е била ясна

Премиерът Бойко Борисов се пошегува, че изборите са можели да минат и без пръскането на пари, защото победата на Йорданка Фандъкова е била ясна

Хората харесват Йорданка Фандъкова, вярват й и затова гласуваха за нея. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията на ГЕРБ в НДК. По думите на Борисов кандидатът на БСП Кадиев е може би единственият мъж в тази партия. Ако аз бях лидер на БСП при тази ситуация щях да изляза веднага за кмет на София, отбеляза той. Борисов се обърна и към последният представител на БСП във власта, с който са във война в последно време, президента Първанов с думите: "Господин президент, не е тайна коалицията. Всички мразещи ДПС и БСП сме се обединили срещу вас. Никак не е тайна. ДПС и БСП са заедно, начело с президента. Всички останали, не тайно, явно, и днес сме тук. Явно сме се обединили срещу тези ретроградни сили."


Йорданка Фандъкова е одобрена от Народното събрание за министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко Борисов на 27 юли 2009 г.

Йорданка Фандъкова е одобрена от Народното събрание за министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко Борисов на 27 юли 2009 г.

Има три кандидатури за министър на образованието,
които са достатъчно сериозни, каза още премиерът Борисов по време на пресконференцията на ГЕРБ в НДК. Запознати от партия ГЕРБ изреждат между най-вероятните наследници за поста на шеф на просветата са, на първо място сегашният изпълняващ длъжноста и зам-министър, бивш ректор на НБУ Сергей Игнатов, ректорът на велокотърновския университет Пламен Легкоступ, както и професор от БАН, кмет от община в София и общинска съветничка. Борисов лично отбеляза, че в никакъв случай новият министър няма да бъде по-лош от досегашният. Той посочи, че за него от двата поста - министър на образованието и кмет на София, кметското място е с по-голяма тежест. Борисов смята, че кметовете и премиерът трябва да си говорят всеки ден и да имат постоянна връзка. Хората не се интересуват дали една болница е общинска или държавна, а искат лечение, допълни той. Никой не се наема да прогнозира окончателният избор на премиера, който ще стане известен този четвъртък 19 ноември.
Общият брой на гласувалите на вчерашните частични местни избори за кмет на Столичната община е 259 848, като общият брой на намерените пликове в избирателните урни е 259 871, а 24 са намерените пликове в урните без бюлетини в тях. 1967 са били недействителни гласове, а действителните са 257 881.
   Кандидатите за кмет на Столичната община са получили следните гласове (над 1%): Георги Кадиев (коалиция "Коалиция за България" - БСП) - 71 453 гласа (27.7%), Йорданка Фандъкова (партия ГЕРБ) - 170 796 (66.23), Павел Попов (партия "Ред, законност и справедливост" - РЗС) - 7 282 (2.82%). Най-смешният резултат е за Българска работническо-селска партия получила 93 гласа или 0.04%.
  HeartBulgariaUSГенералният извод от кметските избори за политическата обстановка в България е, че ГЕРБ изхвърча още нагоре, а опонента БСП издъхна окончателно. Ще припомним, че Бойко Борисов и при двете си явявания на кметски избори, постигна по-слаб резултат. През 2005 г. това се отнася както за относителния дял - 38% от гласовете, така и в абсолютен брой, около 130 000. Що се отнася до 2007 г. - Борисов печели отново по-малко като процент 53%, но като брой повече - 200 000. Така се получава, че Фандъкова е избрана от изключително широко мнозинство. Вотът даде много ясен знак и на партия ГЕРБ за самата нея - докато на парламентарните избори тя получи 47% от всички гласове, сега 57% от нейните избиратели са отишли да гласуват. Изборите показаха и друго: няма социална група - възрастова, образователна, статусна, в която Фандъкова да не бие с 2:1 Георги Кадиев. Въпреки, че той бе представян като идеалния кмет за столицата - млад, образован, технократ, мъж, но бе сразен с 2:1 и сред мъжете, и сред младите ефективни хора (18-50 годишни), и сред най-високо образованите. За всеки 3-ти гласувал решаващи са били последните 2-3 седмици.
Още един извод - жените сериозно продължават да се намесват в управлението, не само по света, но и в България.
Десните партии са "извън политическата картинка" на страната, след като за първи път от 20 години не посочиха кандидат и така оставиха БСП да бъде единствената реална алтернатива на ГЕРБ. Така "на сцената" остана "американският модел" - само две политически формирования с абсолютно твърд електорат. Като цяло частичните кметски избори в София успяха да мобилизират твърдите симпатизанти на водещите партии, но не и да мотивират по-разколебаните и критично настроени избиратели, което също така много прилича на обстановката в САЩ, и най-вече в по-големите градове и щати.
Само за четири години Йорданка Фандъкова премина през почти всички важни постове в държавата. Кариерата й в политиката започна през 2005 г., когато Бойко ... още за новият кмет на София /мнения и автобиография/:
Какво може да мисли 1-та жена кмет на София?