Ще свалят президента сините и Атака



Фамозен челен удар - Президент-Правителство - Първанов-Борисов. Как ще свърши, можем само да гадаем. Престрелката между държавния глава и премиера от вчера се пренесе на евротепиха, след като от президентството заявиха, че правителството е отказало съгласуване с “Дондуков” 2 за това кой да присъства на тържествата в Германия за 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

Фамозен челен удар - Президент-Правителство - Първанов-Борисов. Как ще свърши, можем само да гадаем. Стрелбата между държавния глава и премиера от вчера вече e с евро-мишена, след като от президентството заявиха, че правителството е отказало съгласуване с тях за това кой да присъства на тържествата в Германия за 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

ГЕРБ ще срещнат двете партии за импийчмънтa
Сидеров: "Не може на ДС агент да е президент"
Костов: "Президентът иска да блокира държавата и да спаси мафията"
Станишев: "ГЕРБ с голяма кошница и с остъргана пица"

  София, 9 ноември 2009г. От ГЕРБ ще се срещнат утре с представители на Атака и най-вероятно на Синята коалиция във връзка с искането на двете партии за импийчмънт на президента. Това каза Искра Фидосова - съпредседател на ПГ на ГЕРБ, цитирана от БТА.
  За да се предизвика една такава процедура е необходимо достатъчно основание, тъй като това ще се отрази и на имиджа на България във външнополитически аспект, добави Фидосова.
  Нейна проверка в деловодството на парламента е показала, че няма нито веднъж входирана писмена информация или искане от страна на президента да бъде изслушан от депутатите. Депутатът от ГЕРБ е направила справката по повод на причината, с която от "Атака" искат импийчмънт - а именно че нито веднъж президентът не е информирал Народното събрание /НС/ за негови действия във връзка с правомощията му.
  Фидосова е намерила единствено решение на НС от 20 март 2003 г., с което се задължава президентът да информира народните представители за войната в Ирак. Според стенограмата от парламента, държавният глава е казал, че не смята, че неговата дейност подлежи на контрол пред парламента и че отказва да даде изявление, а ще направи обръщение към нацията, посочи Фидосова.
  Съгласно Конституцията, за да започне процедура "импийчмънт" първо са необходими подписите на не по-малко от 1/4 на народните представители, а след разискване в пленарната зала не по-малко от 2/3 от депутатите трябва да гласуват "предявяване обвинение към президента". Ако се стигне до такова гласуване, обвинението се изпраща  в Конституционния съд, който трябва да се произнесе в едномесечен срок дали има достатъчно основание да бъдат прекратени правомощията на президента, обясни Фидосова.
  От "Атака" смятат, че държавният глава не е спазил Конституцията, според която той трябва да информира Народното събрание по всички въпроси, свързани със задълженията му.
  От партията посочват, че едно задълженията на президента е доклад пред парламента за дейността му, а такава практика сега няма.
    Според председателя на партията Волен Сидеров не може
сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС) да е президент на
страната.
  ДСБ също изяви желание да поиска процедура по предсрочно прекратяване правомощията на Георги Първанов, каза пред журналисти лидерът на партията Иван Костов след заседание на националното й ръководство. Към тази стъпка от ДСБ щели да прибягнат, ако се окаже, че има молба за помощ до Садам Хюсеин, подписана от тогавашния председател на БСП и настоящ президент Георги Първанов. Това, по думите на Костов, можело да се установи, ако бъде изискана цялата документация по програмата "Петрол срещу храни", по която има констатирани нарушения. Затова от партията ще се обърнат с писмо до Министерския съвет да поиска от иракското правителство цялата документация по случая. Повод за това е вчерашното изказване на държавния глава във връзка с изчезналите доклади на скретните служби ДАНС.
  С изявлението си Първанов се опитва да блокира държавата и "да спаси мафията, все още останала във властта", коментира Костов. Така президентът иска да покаже колко страшен ще бъде отговорът на мафията, ако правителството предприеме действия срещу нея, посочи лидерът на ДСБ. Според него, можело да се стигне и до дестабилизация и до смяна на кабинета на ГЕРБ.
  Затова от ДСБ настояват ГЕРБ да започне война срещу мафията, независимо от заплахите на Георги Първанов. За да защити себе, си държавният глава се опитва да омаловажи изтичането на класифицирана информация и да зададе линия на поведение на главния прокурор и на председателя на ВКС, смятат още от ДСБ.
  Костов напомня също, че от досието на Първанов в бившата Държавна сигурност липсват 30 страници и поиска от правителството те да бъдат върнати към досието. От ДСБ попитаха и кой е назначил бивши охранители на Маргините в НСО, както и кой е искал ДАНС да разследва ОЛАФ.
  Като се застъпва за посланиците ни в Турция и в САЩ, президентът защитава изборното мошеничество, коментира още Иван Костов.
  Що се отнася до Ахмед Доган, Костов каза, че в ДСБ знаят къде има негови подписи и ще поискат от правителството и от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да започне събиране на доказателства за него и за обръчите му от фирми.
  Искането на "Атака" за предсрочно прекратяване на правомощията на президента е наказателна акция срещу него заради вчерашните му критики срещу правителството, смятат в БСП.
  Президентът отправи критики към правителството и групата за бързо политическо реагиране на ГЕРБ - ДСБ и "Атака", веднага поискаха импийчмънт на президента Георги Първанов, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той добави, че министър Дянков веднага е поискал орязване на бюджета на президентството с един милион лева. По думите му, това са опити за наказателна акция срещу държавния глава.
  От БСП определиха проектобюджета за следващата година като нереалистичен и занижен. Според Станишев е реално заложените постъпления да са с един милиард лева повече. Това е един бюджет на бедността, безработицата и социалната несигурност, каза той.
  ГЕРБ дойдоха с голямата кошница с обещания и стигнаха до остърганата пица на министър Дянков, коментира Станишев.

1 comment for “Ще свалят президента сините и Атака