Десните в едно, левите са много за кмет на София



София е столицата и най-големият град на България, основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната. София носи името на раннохристиянския храм и бивша катедрала на града „Света София“. Към 2009 г. регистрираните в София постоянни жители наброяват 1 397 000 души, изчисленията с приходящите са за около 2 милиона. София е една от най-древните европейски столици. Нейното население има повече от 7000 годишна история. Населението в столицата в момента е и най-продуктивното.Най-много са софиянците между 18 и 64-годишна възраст (790 180 души), следвани от жителите до 18-годишна възраст (201 202) и тези над 65-годишна възраст (183 049). Средната възраст е 38,3 години.

София е столицата и най-големият град на България, основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната. София носи името на раннохристиянския храм и бивша катедрала на града „Света София“. Към 2009 г. регистрираните в София постоянни жители наброяват 1 397 000 души, изчисленията с приходящите са за около 2 милиона. София е една от най-древните европейски столици. Нейното население има повече от 7000 годишна история. Населението в столицата в момента е и най-продуктивното.Най-много са софиянците между 18 и 64-годишна възраст (790 180 души), следвани от жителите до 18-годишна възраст (201 202) и тези над 65-годишна възраст (183 049). Средната възраст е 38,3 години. Смята се, че след Президент и Министър-председател, то длъжноста Кмет на столицата е третата по важност в България.

Градските организации на ГЕРБ, СДС, ДСБ и Земеделците подписаха споразумение за сътрудничество за местните избори за кмет на София: "Да не се даде никакъв шанс на комунистите"

РЗС се запъна - обвини "десните" в "Живковизъм"
Общо 18 партии мераклии да "водят" Столицата 
ГЕРБ започна кампания с логото "София в добри ръце" 
"Ако в БСП имаше диалог нямаше да са там където са!" 
Прогноза: Сигурна победа за десните в София
София, 20 октомври 2009г. Ако се запази сегашното статукво на разпределението на политическите сили в борбата за поста кмет на София, то почти сигурна е победата на кандидатката за Кмет на Столицата, сегашната министърка на образованието и науката Йорданка Фандъкова.
  Това впечатление се потвърди от последната среща на градските организации на ГЕРБ, СДС и ДСБ, които вчера подписаха споразумение за предизборно сътрудничество за частичните местни избори за кмет на Столичната община на 15 ноември. Към тях в подкрепа на Фандъкова се присъединиха и политическаыа партия "Обединени земеделци", които са съставени от членове на познатото ни от миналото БЗНС.
  Трите партии са членове на Европейската народна партия, като в споразумението се декларира воля за продължаване на дясно-центриското управление в София.
  Подписването на документа е важна стъпка за нас, след като получихме и висока оценка при посещението ни в Брюксел, посочи след подписването Малина Едрева от ГЕРБ. Като особено важна тя оцени получената подкрепа за кандидатурата на Йорданка Фандъкова и от Комитета на регионите в Брюксел.
  Дългосрочната политика обаче е тази на широката обществена подкрепа, каза представителката на ГЕРБ. За нас е важно управлението на града е с участието на максимално много хора, които имат желание да променят живота си, каза още тя.
  От СДС посочиха, че основният мотив за подкрепата е недопускането на появата на няколко кандидати в дясното пространство, заради риска от по-голям шанс за Георги Кадиев (БСП), който Бориславов определи като "усмихнатото лице на Румен Овчаров".
  Това е доброто решение за софиянци, посочи Атанас Атанасов от ДСБ. Мисля си, че Георги Кадиев ще спре да мечтае до 15 ноември, каза още Атанасов. Основният ни мотив за подкрепа е да не се даде никакъв шанс за комунистите, които имаха съкрушителна загуба на 5 юли.
  Не са водени преговори за заместник-кметски постове.
  В дясното политиѓско пространство единствено се запъна РЗС на Яни Янев, който заявява, че самостоятелното явяване на частичните местни избори е принос към отстояването на демократичните ценности и противопоставянето на опасността да се монополизира цялата власт и да се установи де факто единовластие.
    От РЗС смятат, че СДС, ДСБ и "Атака" с неучастието си в официално регистрирана коалиция в Общинската избирателна комисия в София, се поставят в ролята на казионни партии "от времето на Живков". По аналогичен начин преди 10 ноември се демонстрираше демократичност чрез формалната подкрепа на тогавашното БЗНС към партията-майка БКП, която беше тоталитарна партия, обсебила цялата власт в държавата, пише в съобщението, цитирано от БТА.
  Общо 18 са политическите партии, коалиции и инициативни комитети, които са мераклии за кетското място в София. Те иимат регистрирани кандидати за участие в частичните местни избори за кмет на Столичната община на 15 ноември, съобщиха от Общинската избирателна комисия в София, данни публикувани и от централната информационна агеция. В наименованията личат предимно представители на "леви" сили.
    По реда на подаване на заявленията за регистрация на кандидатите за кмет са регистрирани Валентин Симов - коалиция "Зелените" /ПК "Екогласност" и Партия на зелените"/, Сийка Найденова - кандидат на Българската работническа социалистическа партия (БРСДП), Христо Атанасов от партия "Либертас България", Татяна Папазова от Българската работническа партия /комунисти - БКП(р)/, Павел Попов от РЗС, Кристиян Кръстев от партия "Български бизнес блок", Емил Антонов от Българската национално-радикална партия, Мая Грозданова от партия "Социалистически младежки съюз"(СМС, бившо ДКМС), Антон Генов от партия "Българска демократична общност", Теодор Дечев - издигнат от инициативен комитет, Георги Жеков - издигнат от инициативен комитет, Георги Кадиев от Коалиция за България (БСП), Венцислав Кърпачев от Българската работническо-селска партия (БРСП), Виктория Данева от Българската комунистическа партия (БКП), Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, Илия Божинов от партия "Българската левица" (БСП), Сава Гарбузанов от Обединената партия на пенсионерите в България (БСП), Иван Антикаджиев от партия "Съюз на свободните демократи"
    За изборите на 15 ноември за кмет на район "Панчарево" са регистрирани Георги Славчев Георгиев - издигнат от инициативен комитет, Станимир Иванов - издигнат от инициативен комитет, Павел Мазганов от РЗС, Стоян Неделков от БСП, Михаил Казалъков от БКП, Станислав Благоев от СДС и Светослав Митрев от ГЕРБ.
    Общо 23 партии, коалиции и инициативни комитети са регистрирани от ОИК-София за участие в частичните избори за кмет на Столичната община, а други 10 инициативни комитети, партии и коалиции са регистрирани за изборите за кмет на район "Панчарево".
    На изборите на 28 октомври 2007 г. кандидатите за кмет на Столичната община бяха общо 30, като двама от тях бяха издигнати от инициативни комитети. Изборите бяха спечелени на първия тур от тогавашния кмет на София, издигнат от ГЕРБ, Бойко Борисов, с 53.58% от подадените гласове.
    Кандидатите за кмет на район "Панчарево" на редовните местни избори бяха 11, от които трима бяха издигнати от инициативни комитети. Избраният кмет на района Станимир Пеев спечели изборите на 2-ия тур срещу независимия кандидат Емил Кременлиев с 64.18% от гласовете. На изборите тогава независим кандидат беше и сега кандидатиралият се за районен кмет Георги Славчев Георгиев, както и бившият кмет на "Панчарево" Станислав Благоев.
  "София в добри ръце" е мотото на предизборната кампания на представителката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Това беше обявено днес при официалното представяне на кандидата на ГЕРБ за кмет на София, която е в отпуска за изборите и неин заместник ще управлява образованието и културата до изборите за Кмет на София.
  За мен това е продължение на това, което направихме с екипа на кмета Бойко Борисов, каза в началото на своето експозе Фандъкова. Фандъкова обеща, че тази кампания ще бъде без концерти и спектакли и ще се наблегне на срещите с хората.
    Кандидатът за кмет на София на ГЕРБ посочи, че чрез допитване до столичани са изразени най-големите проблеми според тях - транспортът, трафикът, чистотата, недостигът на места в детските градини и бездомните кучета по улиците. 
    София вече има шанс да получи пълна подкрепа от правителството, а такава вече е изразена и от Европейската народна партия, от евродепутатите на ГЕРБ и при разговорите ми с комитета на регионите към ЕС, каза още Фандъкова. Ние не трябва да откриваме велосипеда, а трябва да се поучим от техния опит и да взаимстваме успешните практики, посочи тя.
    Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че при обсъждането на кандидата за кмет на столичната община за частичните избори кандидатурата е била една - на Йорданка Фандъкова. Цветанов изрази убеждение, че Фандъкова ще спечели още на 1-ия тур в местните избори. В отговор на въпрос за думите на кандидата на БСП Георги Кадиев, че битката за кметския пост няма да е с Фандъкова, а с Бойко Борисов, кандидатът на ГЕРБ отговори, че в случаите когато някой слуша някого, няма нищо лошо. Зависи кого и как слушаш.  "Бойко Борисов умее да слуша. Когато защитаваш теза, той умее да те чуе. Неслучайно парите за образование са защитени", каза
Фандъкова и даде пример, че във времето на ограничени финансови ресурси и криза МОМН е отпуснало два и половина милиона лева за осигуряване на заплатите за новооткрити групи.
  Цветанов допълни отговора й, че в началото на мандата на Борисов на частичните избори през 2005 г. 10% от парите в бюджета са били за образование. Сега от столичния бюджет 30-38% са пари, насочени към образованието."Ако имаше диалог и в БСП, те нямаше да стигнат до това състояние, в което са", каза министър Цветанов.
ББ: „Готов съм веднага за вот на недоверие и избори“

1 comment for “Десните в едно, левите са много за кмет на София