Берлускони: ЕС принуди Италия да плаща повече за ток



София, 15 октомври 2009 Министър-председателят Бойко Борисов посрещна с официална церемония на площад 

Италия е сред първите три търговски партньори на България!
ЕС да ви даде 7 милиарда Евро!
Не продавам ФК Милан - Бекъм да се връща от Лос Анджелис!
Издават книга от италиански автор, вдъхновил Паисий Хилендарски 
  София, 15 октомври 2009г. Премиерът Бойко Борисов има програма за модернизация и реформи на България, които представляват интерес, каза  италианският премиер Силвио Берлускони на пресконференция в Министерския съвет по време на започналото днес негово официално посещение в България, за което ви съобщихме по-рано. Пожелавам успех на Борисов да направи модернизация на страната, а на всички негови министри да постигнат успех в техните инициативи, каза Берлускони, цитиран от БТА.
  Започна отблокирането на еврофонодовете от Европейската комисия и очакваме този свеж финаносов ресурс да дойде скоро, каза премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че затова разчита на партньорството с Италия и на Европейската народна партия в лицето на групата на италианските депутати в Европарламента.
  Не се оплаквахме от наследството на предишното правителство, защото наследството, което Берлускони е заварил, също не е било по-добро, каза Бойко Борисов на пресконференцията. По думите му хората очакват от тях да решават проблемите им.

Двамата премиери подчертаха отличните политически и икономически отношения между двете държави. 

На срещата днес от българска страна е бил поставен въпросът да се удължи срока за прилагане на програма за прилагане на мерките на Шенген.
 Италия е сред първите три търговски партньори на България, каза италианският министър-председател. Тази година честваме 130 години от установяване на търговските отношения между двете страни, добави той.     Берлускони припомни, че е помагал на България да влезе в ЕС и за близкото си приятелство с бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Които близки отношения не учудват никого, тъй като знаем колко добър е Берлускони в установяването на добри връзки по целия свят, за които ви разказахме в предишна публикация.

След приключването на срещата на четири очи на двамата премиери в кабинета на министър-председателя Бойко   Борисов разговорите продължиха и на заседание,  в което участваха членовете на официалните делегации. В нашата (дясно на снимката) бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министрите на външните работи Румяна Желева, на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на културата Вежди Рашидов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, посланикът ни в Италия Атанас Младенов, началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова и др.

След приключването на срещата на четири очи на двамата премиери в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов разговорите продължиха и на заседание, в което участваха членовете на официалните делегации. В нашата (дясно на снимката) бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министрите на външните работи Румяна Желева, на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на културата Вежди Рашидов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, посланикът ни в Италия Атанас Младенов, началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова и др. ФОТО:МС (кликнете за по-голям размер)

Хиляди италиански компании дават сега работа на десетки хиляди българи, но можем да засилим тези контакти и да увеличим сътрудничеството с малките и средните фирми, които да имат по-голямо присъствие в България, каза Берлускони. Той посочи, че подкрепя искането на България да получи 300 млн. евро компенсация за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй" и за усвояването на 7- те милиарда евро от фондовете на ЕС, предназначени за България.
  Предвиждаме изграждането на ядрени централи, каза Берлускони и добави че забраната в ЕС преди години е попречила на Италия да развие ядрената си енергетика. По тази причина италианците днес плащат за енергия с 35% повече от останалите европейски държави и повече от 50% повече от Франция, която е продължила да развива ядрената си енергетика.
    На работна вечеря днес двамата премиери обсъдиха проектите АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", в който са включени и двете държави. На тази вечеря се говори и за борбата с организираната престъпност и корупциията.
  Гордея се с постигнатите резултати, с борбата с престъпните организации, които от дълги години са проблем за Италия, каза Берлускони.
  Италианският премиер припомни, че нашите две страни участват в проекта за Газопровод "Южен поток".
  В момента имам 68,5% подкрепа сред италианците и моля Бойко Борисов да не преминава този рейтинг, защото ще стане мой конкурент, каза Берлускони. Италия има положително отношение към приемането на Турция в ЕС, каза Берлускони в отговор на въпрос на журналисти и добави, че тя може да бъде положетелен посредник между Европа и арабските и мюсюлманските региони.
  "Убеден съм, че най-доброто нещо е човек да бъде обичан и правя всичко възможно да бъда обичан не само от медиите, но и от всички. Считам, че съм добър човек, може би твърде добър и наистина справедлив, и би ми било приятно ако всички признават този факт", каза Силвио Берлускони, в отговор на журналистически въпрос за отношението на медиите към политиците.
  Той каза в отговор на журналистичеси въпос, че няма да продава футболния отбор "Милан" и се надява в определен момент Дейвид Бекъм да се върне от Лос Анджелис в отбора.
 BB orden Berluskoni 15 okt 2009 Както ви съобщихме по-рано почетни отличия получиха и двамата министър-председатели. Премиерът Бойко Борисов стана Кавалер на Големия Кръст на Ордена "За заслуги към Италианската република", който му бе връчен от колегата му Силвио Берлускони на официална церемония в резиденцията на италианския посланик в присъствието на над 120 италиански бизнесмени, които са вложили капитали у нас. Двамата премиери валидираха и пощенска марка по повод 130 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Италия.

15 октомври 2009 г. На церемония в Гербовата зала на 

Президентът Георги Първанов пък връчи орден "Стара планина" с лента на премиера на Италия Силвио Берлускони за големия му принос за развитието и задълбочаването на българо-италианските отношения.
    Президентът Първанов изтъкна, че отличието се дава за целия период, в който Силвио Берлускони е подпомагал усилията на България да заеме своето достойно място в ЕС и в голямото европейско семейство. Отличието е българската оценка за мястото на Силвио Берлускони в международната политика като един истински лидер в европейски и световен мащаб, намирайки по думите на държавния глава, начин да реши някои от острите, тежки проблеми на нашето съвремие.
  Георги Първанов изтъкна, че и двете страни ще подпомагат усилията за диверсификация на енергийните ресурси за Европа. Той припомни договореното при визитата му в Италия в началото на годината участие на италианската газова фирма "Едисон" в строителството на отсечката Комотини-Димитровград, което вече е факт и тя ще бъде построена с активно италианско участие.
  Президентът изрази надежда, че ще се реализира поетият днес ангажимент от премиера Берлускони, че ще подпомага българските усилия за деблокиране на спрените европейски средства.
 Заради нашето приятелство вложих големи усилия  по затваряне на някой глави в преговорите на България с ЕС, посочи премиерът Силвио Берлускони. По думите му, това негово старание е било признато, което е нещо много рядко. Той посочи, че орденът го изпълва с удовлетворение, защото в политиката много рядко може да се види признат резултат от големи усилия.
  Винаги съм изпитвал силна симпатия към вашата страна, която се превърна в любов, когато по повод председателстването от моя страна на ЕС, имах възможност да проуча това, което се е случило в Ялта, каза Берлускони. Тогава видях как България и Румъния остават под съветска власт. Тогава си казах "Боже, каква съдба е имала тази страна и този народ  и колко жалко, че те още не са добре разбрани от европейската общност", каза премиерът Берлускони. Той заяви, че затова е станал адвокат на България, припомни че е имал много изказвания по този въпрос и накрая бяха постигнати резултати.
  Моите поздравления за това как вършите своята работа, за вашата елегантност, за вашето благородство, се обърна премиерът Берлускони към президента Георги Първанов. По повод темата за образа на България пред света - мисля, че най-добрият носител, посланик на тази идея може да бъдете вие, ако се превърнете в политически турист по света България може да спечели голямо влияние, каза още италианският премиер за президента Първанов.
  Силвио Берлускони отправи покана към държавния глава да посети Италия като, по думите му, той е много желан гост от него и от италианското правителство.

Заглавна страница на 

По време на посещението на италианския премиер Силвио Берлускони стана известно, че в България ще бъде издадена фототипно книгата "Царството на славяните" от Мавро Орбини, вдъхновила Паисий Хилендарски за "История славянобългарска", като премиерата е на 22 октомври.
  Авторът е наричан далматинският Тукидит, а "Царството на славяните" е отпечатана на италиански език през 1601 г., за да бъде прочетена от всички велможи, с които общува  меценатът Марин Бобалевич, подпомогнал създаването на творбата, и да бъде подредена в библиотеките редом с историите на италианските градове. Така с подкрепата на един патриот гениалният писател Орбини отвоюва равноправие на славянския Юг с всички останали европейски страни и народи.
  Благодарните славянски народи бързо приемат книгата и благодарение на Петър I-ви я разпространяват на руски език - тя е отнесена на Балканите, където през 1761 г. я прочита първият национален български историк - йеромонах Паисий Хилендарски. Той преписва българския раздел и когато се завръща на Атон, още на следващата година - 1762, завършва своята "История славянобългарска.
  Когато през 1601 г. в град Пезаро на италиански език е отпечатана книгата "В царството на славяните", нейният автор - ненавършил 40 години, е представен като "абат от млетската конгрегация на бенедиктинците". След като през 1603 г. историята му е вписана в забранените от католическата църква книги, сведенията за Орбини стават съвсем оскъдни. Едва през 1968 г. в предговора на Мирослав Пантич - "Мавро Орбини - живот и дело" в книгата "Кральевство словена" биографията на Орбини получава научно-критично и по-пълно изложение, с което образът му значително се уплътнява.
  Докато живее в Далмация, Орбини се радва на приятелство, което стимулира мислите и поривите му - в Дубровник живее поетът-хуманист Дидак Пир (Исак Коен, португалски евреин). В своята история Орбини го нарича изключителен поет. От своя страна португалецът в латински хекзаметри вплита именуването му като "нов далматински Тукидит". По същото време в Дубровник работи и Яков Лукаревич, чийто труд свидетелства за сътрудничество между двамата историци.
  Особена заслуга за написването на "Царството на славяните" обаче има Марин Бобалевич - горд аристократ и великодушен меценат. С щедрата му морална и материална подкрепа Орбини получава достъп до прочути библиотеки и събира богати сведения за Илирия, в която всички южни славяни се борят, творят, побеждават или падат с антична гордост. И в този достолепен свят най-величествено се извисява по значение република Дубровник.