Вдигат 320-тонен Кръст – 15 години Храм “Св.Петка Българска” на Баба Ванга

Заръката на пророчицата - Склуптура-Кръст с размери 40 на 15 метра изграден от 120 куб.м. камък и тежащ 320 тона поставят в местноста Рупите 
Слово ще изнесе художникът Акад. Свилен Русев

Църквата 

Благоевград, 13 октомври 2009г. Утре на 14 октомври - Петковден, фондация "Ванга" ще чества 15-годишнината от откриването на храма "Света Петка Българска", изграден в м. Рупите по идея и с дарения на покойната петричка пророчица Ванга, съобщи председателят на управителния съвет на фондацията адвокат Иван Драмов, цитиран от БТА.
  По случай храмовия празник ще бъде отслужена тържествена света литургия. Слово за годишнината от откриването на храма, и за добрините, сторени приживе от леля Ванга, чийто гроб е до черквата, ще произнесе академик Светлин Русев.
  Ще бъде осветен и голям кръст. Християнският символ също е изграден по заръка на ясновидката Ванга. Идеята е да се отдаде почит на хората, загинали преди много години при изригването на вулкана Кожух край Рупите. По-долу четете за символа на вярата.
  Църквата "Св. Петка Българска" в м. Рупите бе завършена, осветена и открита на 14 октомври 1994 г. По-късно в изпълнение на желанието на починалата на 11 август 1996 г. ясновидка фондация "Ванга" започна изграждането тук и на манастир. Автори на проекта за църквата и манастирския комплекс са арх. Богдан Томалевски и арх. Лозан Лозанов с колектив.
  Иван Русев е авторът на скулпторната композиция, изобразяваща кръст, който ще бъде открит утре в местността Рупите при отбелязването на 15-годишнината от освещаването на църквата "Св. Петка Българска", позната и като храма на Ванга.
  С изграждането на този кръст изпълнихме заръката на леля Ванга, която искаше на това място да има знак на почит към жертвите на вулкана, изригнал някога там, за който тя говореше, заяви Русев.
  От фондация "Ванга" са възприели неговата идея да направи пространствен кръст върху стръмния хълм на угасналия вулкан Кожух. Кръстът е съграден така, че по него да могат да се изкачват хора.
  В градежа са вложени 120 кубически метра камък от илинденските кариери и от района на Рупите. Кръстът е с размери около 40 на 15 метра, съобщи авторът, който е направил проекта като дарение.
  Многобройните мраморни късове за направата на кръста тежат около 320 тона, съобщи скулпторът. За да се качват камъните на хълма, са били направени специални съоръжения, тъй като е било невъзможно да се използва кран. Направихме нещо като лифт, за да ги изтегляме, но всеки къс е минал през ръцете на екипа, който ръководех, каза Русев. Кръстът е готов година след одобряването на идеята, а самият градеж е продължил три месеца.
  По-важно за мен е, че това място остава актуално толкова години след създаването на храма, а броят на хората, привлечени от неговата духовна сила и уникалност, нараства с времето, каза скулпторът.
ПРИПОМНЯМЕ - ПОЛЕЗНО (кликнете на долния линк):
Непорочната Българка Завинаги ! (текст + видео)
Ванга, светицата „Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената.“ „И да не се мразите! Обичайте се, защото всичките сте мои деца!“ Петричката врачка живя между признанието и подозрението! Давала е съвети на цар Борис III и на Людмила Живкова Глобалните прогнози на Ванга (планетата Земя и Вселената) ОТКЪСИ ОТ КНИГАТА СЪВЕТИ (за вашия живот и здраве) Оригиналните... »

1 comment for “Вдигат 320-тонен Кръст – 15 години Храм “Св.Петка Българска” на Баба Ванга