Спаска излезе – македонците не влизат!

Бойко Борисов:"Те се подиграха с нас! Каква е тази ситема при която майка с пеленаче ще лежи в затвора? Македония ще чака още много за приъединяването си! България и лично аз многократно ще им го напомняме!" 

Спаска Митрова е гражданка на две Републики съседки, като тя определя себе си , като българка. Освен българка, Спаска е и майка на болната си дъщеричка. Самата Спаска също е болна от туморни образувания в гърдите. Вече бившата съпруга на македонският гражданин със сръбско съзнание, осъдена несправедливо от македонски съд, за това, че не е създала условия в дома си за посещенията на дъщеричката от системният й побойник. Съдът определя непосилна и нечувано голяма глоба и затвор от 3 месеца. Всичко това, защото в дома й нямало легло и стая за бившият съпруг, който я е тормозил заради българската й националност. Всичко започнало, когато Спаска подала документи за българско гражданство. Решетките на затвора 

София/Скопие, 8 октомври 2009г. Българката Спаска Митрова е освободена тази сутрин от затвора в Скопие, съобщи БТА. Новината бе потвърдена по телефона от изпълняващият длъжността посланик на България в Македония Ангел Ангелов.
  Той уточни, че Митрова в момента се намира в сградата на посолството в Скопие. По думите му й предстоят разговори с адвокати.
  Митрова излежаваше присъда от началото на август.
  С присъда от 10 юли миналата година, която е влязла в сила на 3 декември 2008 г., Спаска Митрова бе осъдена на 3 месеца затвор за отнемане на малолетно дете. Присъдата е потвърдена и от Апелативния съд на 3 декември 2008 г.
  Осъдената е получила от съда в Гевгелия нареждане да се яви за излежаване на присъдата си в затвора в Идризово на 10 март тази година, но по нейна молба наказанието е отложено за 3 месеца и съдът е разпоредил Митрова да се яви в затвора на 14 юни.
  Митрова обжалва решението, но жалбата е отхвърлена на 8 юни.
  Тъй като Митрова не се явила на 14 юли за излежаване на присъдата си, съдът издал решение за принудителното й задържане и отвеждане в затвора. Митрова е отведена в затвора на 30 юли, се уточнява в съобщение на македонското министерство на правосъдието през август тази година, цитирано от агенция Македонската Информационна Агенция (МИА).
  Министърът без портфейл Божидар Димитров съобщи за БТА, че е бил информиран за освобождаването днес на Спаска Митрова. Адвокат Живко Чавдаров, който е роднина на Митрова, е изпратил имейл с текст: "Спаска излезе", каза министър Димитров.
  Президентът Георги Първанов е посрещнал с облекчение новината за освобождаването на Спаска Митрова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В същото време Първанов смята, че то е прекалено закъсняло и има по-скоро символичен характер. Президентът изразява увереност, че в най-скоро време случаят ще бъде окончателно приключен в името на доброто на детето на Спаска Митрова. Президентската институция има готовност, заедно с другите български институции, да оказва съдействие на Спаска Митрова на българска територия. Според президента Първанов в интерес на добросъседството е да не се допускат подобни случаи, които могат да хвърлят сянка върху българско-македонските отношения.
  Щастлив съм от това, че Спаска Митрова е освободена, каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БТА. Няколко пъти разговарях и с премиера на Македония, каза Борисов. Зарадвах се много, когато разбрах, че е освободена и вероятно още утре ще я видя, допълни той. Съжалявам, че македонското правителство и въобще македонската държава подходиха по този начин. Българската дипломация направи всичко, допълни министър-председателят. Той заяви, че от българска страна е имало необходимото мълчание, за да няма упреци за някакво вмешателство. Борисов каза, че са се молили на македонската страна като на приятели и съседи, но от там
"са се подиграли с нас".
Тяхното оправдание е съдебната система, каза премиерът. Той допълни, че
не разбира каква е тази система, според която се решава майка с пеленаче да бъде в затвора. Бойко Борисов добави, че Македония ще чака много помощ от България тепърва за "предстоящите си присъединявания" (бел.ред. премиерът визира предстоящото приемане на Македония в Европейския съюз (ЕС) и съгласието на настощите членки, м/у които е България) и допълни, че от страна на България и лично от него това многократно ще им бъде напомняно.

  Министерството на външните работи /МВнР/ изразява своето разочарование от късното освобождаване на Спаска Митрова, се посочва в изявление на говорителя на ведомството. Всички български институции са положили огромни усилия и такт пред македонската страна за предсрочното освобождаване на Митрова, което за тяхно "най-голямо разочарование" се е случило по-късно от очакваното.

  "Проявеният от властите на Македония акт на добра воля предизвиква облекчение сред българската общественост, но самият факт, че решението е израз на политическа воля, поставя въпроса защо това не се случи по-рано, за да бъде спестена една човешка трагедия", се казва в съобщението.
ПРИПОМНЯМЕ:
Млада майка болна от рак гние в македонски затвор