Премиерът открива Пловдивският панаир на 28-ми

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие 65-ия Международен технически панаир в Пловдив

PlovdivСофия, 26 септември 2009г. Министър-председателят Бойко Борисов ще открие на 28 септември 65-ия Международен технически панаир в Пловдив, съобщи правителствената информационна служба.
    На най-големия изложбен форум за Югоизточна Европа ще бъдат представени последните постижения на световните лидери в областите на машиностроенето, автомобилите, транспорта, информационните технологии, софтуера, електрониката и
електротехниката, строителството, химията, енергетиката,
екологията.
    В изложението ще участват над 1900 фирми от 44 държави. Те
ще представят 15 световни новости и 72 продукта, които идват за
първи път на българския пазар, се посочва в съобщението.
    Унгария е страна-партньор на 65-ия технически панаир. Мотото
 на нейното участие е "Иновации и креативност".
Началото на панаирното дело в България е поставено през 1892 година, когато в Пловдив се провежда Първото българско земеделско-промишлено изложение.

Международен панаир Пловдив е наследник на Първото изложение и на неговата мисия - да спомага за просперитета на българския народ, като стимулира развитието на националната промишленост.

В изложбената програма на Международен панаир Пловдив са включени многобраншови панаири и специализирани изложения, обхващащи ключовите отрасли на българската икономика. Тук се провеждат най-значимите търговски форуми в страната, на които българските производители излизат на международния пазар. Панаирите и специализираните изложения очертават параметрите на развитие на българската икономика и интереса на чуждестранния бизнес към страната и региона.

Панаирното градче е едно от най-големите в Югоизточна Европа - разположено е на 352 000 кв. метра и има 17 многофункционални изложбени палати, съоръжени с всичко, необходимо за експониране на всякакъв вид стоки. Общата изложбената площ възлиза на 159 100 кв. метра, от които 64 500 кв. метра покрита. Панаирът разполага със съвременен Международен конгресен център с общо 8 модерно оборудвани зали от 20 до 550 места. На разположение са и други 12 зали в отделни панаирни палати, с които общият брой места нараства до 2 500.

За клиентите на Международен панаир Пловдив са създадени такива условия за делова работа, каквито предлагат най-добрите европейски панаири.

Международен панаир - Пловдив е първата панаирна организация в България, която е член на Международната асоциация на изложбената индустрия UFI /от 1936 година/. Седем от проявите са покрили високите критерии на UFI и са приети за негови членове - Международен технически панаир; Международен панаир на потребителски стоки и технологии; специализираните изложби Агра; Винария; Медикус, Денто, Галения; ПринтКом; Фудтех.