Склуптор от Италия вае Статуята на свободата в Русе /+видео 6 серии/

Един и същ е авторът на статуята на Свободата в Русе и тази на Колумб в Буенос Айрес
Гледайте по-долу филм за Арнолдо Дзоки!

Композицията на Статуята на свободата в Русе е пирамидална. Статуята на върха представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки с дясната посоката, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на Свободата. На пиедестала има релефни изображения на опълченски сцени. Текстът на главния надпис е следния: 

София, 21 септември 2009г. Един и същ е авторът на статуята на Свободата в Русе и тази на Колумб в Буенос Айрес, пише националната информационна агенция. Флорентинецът Арнолдо Цоки, роден през 1862 г., прави скулптурите и на други емблематични паметници у нас и по света. Този в Русе наскоро отбеляза своята 100-годишнина.
	Арнолдо Цоки извайва статуята, но паметникът е дело на архитекта Симеон Златев. Открит е на 11 август 1909 година в памет на загиналите за Освобождението на България. Интересен факт от историята на паметника е, че близо година високият постамент стои без статуя, разказаха за БТА историци. С тази визия той излиза и на пощенски картички, които се пазят в русенския архив.
	Идеята за построяването на паметника датира от началото на 80-те години на 19 век. Тогава всъщност се създава Поборническо опълченското дружество в Русе, което решава по този начин да отдаде почит на загиналите за свободата на България. Дружеството изпраща молба до премиера Стамболов през 1890 г. за разрешението му да започне събирането на средства. Това е първата набирателна кампания. Има и втора, която започва през 1895 г., тъй като средствата се оказват недостатъчни.
  Друг, малко известен факт е, че първоначалното място на паметника е днешният Младежки парк. При втората набирателна кампания идеята за мястото на паметника бива сменена и дружеството решава той да е в новия център на града, където започва изграждането на днешната градска градина.
  По подобие на Люксембургската градина в Париж и на Борисовата в
 София, първоначално новата градина е с каменно-желязна ограда, която вечер се заключва.
  Съществена роля в набирането на средствата, които се оказват недостатъчни, изиграват известните русенски банкери братя Симеонови, които са основатели и на първата Търговско - индустриална камара в  България, изградена в Русе. Те даряват 50000 лв. С техните пари и средствата, събрани от дарения, сумата вече е достатъчна за започване на строежа.
  Възприема се идеята на скулптора Арнолдо Цоки фигурата да е на жена, държаща в едната си ръка меч, а с другата да сочи на север, посоката, от която идва избавлението за поробена България.
  Отпред паметникът е украсен с лавров венец, кръст и надпис: "На поборниците и опълченците, които са взели участие за освобождението на България 1867-1877". В основата му има три барелефа, които показват моменти от сраженията на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на Бузлуджа, връчването на Самарското знаме и отбраната на връх Шипка. Паметникът е висок 17,80 метра. Днес той е част от герба на Русе.
  В България Арнолдо Цоки изработва монументалната статуя на Цар Освободител в София след спечелен конкурс (1901-1907 г.). Автор е и на бронзови скулптурни творби на паметници в Севлиево (1894), Ловеч, Оряхово, Дряновския манастир и скулптурен фонтан в Пловдив. Освен статуята на Колумб, той е автор и на паметника на Гарибалди в Болоня, на свети Франциск Асизки в Кайро, на Александър Трети в Петербург.
ДИВНИЯТ ФЛОРЕНТИНЕЦ - Филм за изтъкнатия италиянски скулптор Арналдо Дзоки /Цоки/ - 6 серии - започва с 3-та серия, която разказва за Статуята на Свободата в Русе, разказ който продължава и в другите серии, като показват уникални снимки от построяването на паметниците в България, за да чуете наши и негови сънародници. Ако имате време гледайте и другите серии. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

"Дивният флорентинец" - Арналдо Цоки. Arnoldo Zocchi 1 серия

2 серия
4 серия
5 серия
6 серия