Космическата совалка Дискавъри се приземи успешно в Калифорния

Космическата совалка „Дискавъри“ (Discovery - Откритие) е третата космическа совалка от програмата „Спейс Шатъл“. След катастрофите с Чалънджър и Колумбия, тя остава най-старата совалка в активна експлоатация. Дискавъри има и най-много полети - 34 към 19 януари 2008 година. Сред най-известните мисии на „Дискавъри“ е извеждането в орбита на телескопа Хъбъл. ФОТО: НАСА

Космическата совалка „Дискавъри“ (Discovery - Откритие) е третата космическа совалка от програмата „Спейс Шатъл“. След катастрофите с Чалънджър и Колумбия, тя остава най-старата совалка в активна експлоатация. Дискавъри има и най-много полети - 34 към 19 януари 2008 година. Сред най-известните мисии на „Дискавъри“ е извеждането в орбита на телескопа Хъбъл. ФОТО: НАСА

КЪДЕ ОТИВА СОВАЛКАТА – ИЛИ ЗА НАЙ-СКЪПИЯТ ПРОЕКТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Космическата совалка Дискавъри се приземи успешно на резервния полигон в американската военновъздушна база Едуардс в Калифорния със 7-те си астронавти, 6 американци и 1 швед, след 14-дневна мисия до Международната Космическа Станция (МКС). Совалката се приземи в 02.53 ч. СЕВ, след два опита да кацне във Флорида, пропуснати поради гръмотевични бури и силни валежи. От Калифорния совалката ще бъде превозена във Флорида със специално оборудван Боинг. Пътуването от Калифорния до Флорида ще отнеме близо седмица и ще струва почти 1.7 милиона долара. Следващият полет на совалката е предвиден за месец ноември. Тогава до МКС ще летят 7 астронавти.

Международната космическа станция (МКС) (International Space Station, ISS) е съвместен проект на няколко космически агенции:

MKS-ISS_July_2009

Националното управление на САЩ по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, (NASA);

Федералната космическа агенция на Русия;

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA);

Канадската космическа агенция (CSA/ASC);

Европейската космическа агенция (ESA).

Бразилската космическа агенция (AEB), участва чрез отделно споразумение с НАСА.

Италианската космическа агенция също участва чрез отделни споразумения.

Китай също изявява голям интерес към проекта, особено ако има възможност да работи с федералната космическа агенция на Русия, но все още не участва.

Всъщност, МКС представлява обединение на планирани преди това независими космически станции, основно руската Мир 2 (наследник на космическа станция Мир), Космическата станция „Freedom“ на САЩ и планираният европейски Кълъмбъс, целящи осигуряване на постоянно човешко присъствие в космоса. Станцията е обитавана от 2 ноември 2000 насам от най-малко двучленен екипаж. МКС е била посетена от много други астронавти, част от които от други страни, както и от пет космически туристи.

Изграждането на МКС започва през 1998 г. Станцията е на ниска околоземна орбита и може да бъде видяна от Земята с невъоръжено око. Височината ѝ варира от 319,6 км до 346,9 над повърхността на планетата. Станцията се движи със средна скорост около 27 744 км/ч, извършвайки 15,7 обиколки на ден.

Очаква се МКС да бъде завършена към 2010 и да функционира до 2016 г. Към 2008 тя е най-голямото съоръжение в космоса, което е било изграждано до сега. Когато бъде завършена, станцията ще има големината на игрище и ще тежи 455 тона. Невъзможно е МКС да бъде изградена на Земята и тогава да бъде изстреляна. Няма ракета достатъчно голяма и достатъчно мощна да издигне такова съоръжение в космоса. Затова МКС се изгражда в космоса, като се изстрелват модул след модул.

Станцията е обслужвана основно от руските космически кораби Союз и Прогрес и от американската космическа совалка. На 9 март 2008 г. ЕКА изстрелва с ракета-носител Ариана 5 първият Автономен товарен кораб, наречен Жул Верн ATV с товар над 8 000 kg. Корабът успешно се скачва със станцията.

Официалният език на борда на МКС е английският език.

МКС е най-скъпоструващият обект, построяван до сега от човечеството.

Името „Международна космическа станция“ (МКС) представлява компромис, сложил край на споровете за подходящо име на станцията. Първоначално предложеното име „Космическа станция Алфа“ е отхвърлено от Русия, понеже то би намеквало, че станцията ще бъде нещо съвършено ново, като се има предвид, че Съветският съюз вече е използвал осем орбитални станции преди извеждането на МКС в орбитa. Руското предложение станцията да се нарече „Атлант“ от своя страна е отхвърлено от САЩ, поради опасения в сходство с „Атлантида“, името на легендарния континент потънал в океана. Използването на „Атлант“ също би причинило объркване с американската совалка Атлантис.

За завършването на МКС ще са необходими над 50 монтажни и обслужващи полета, от които 39 ще бъдат с космическата совалка. Освен монтажните и обслужващите полети, ще бъдат необходими още около 30 полета на Прогрес за материално-техническото обезпечаване на строителния процес. След завършването си МКС ще има херметизиран обем от 1 200 кубически метра, маса от 419 000 килограма, 110 киловата полезна мощност, фермова конструкция, дълга 108,4 метра, модули, дълги 74 метра и постоянен 6-членен екипаж.

ВСИЧКО ЗА МКС-ISS:

http://bg.wikipedia.org/wiki/Международна_космическа_станция

2 comments for “Космическата совалка Дискавъри се приземи успешно в Калифорния