Райна Кабаиванска с внучката на Пучини в България /+видео/



Това не е щастлив ден за България, каза при пристигането си на аерогара София световно известната оперна певица Райна Кабаиванска.В самолета четох за нещастието на Охридското езеро и не мога да не съм съпричастна към тази страшна скръб. Кабаиванска пристигна в България, за да води майсторски клас. ФОТО: Маргарита Николова

Това не е щастлив ден за България, каза при пристигането си на аерогара София световно известната оперна певица Райна Кабаиванска.В самолета четох за нещастието на Охридското езеро и не мога да не съм съпричастна към тази страшна скръб. Кабаиванска пристигна в България, за да води майсторски клас. ФОТО: Маргарита Николова

Оперната прима се връща в родния Бургас след близо 75 години
"РАЙНА НЕ Е ПРОСТО ДИВА - ТЯ Е РОДЕНА ДИВА!"
"Ужасно е - Тоска по чорапи пъха пари в жартиерите си и пътува със самолет за Южна Америка"

София, 7 септември Световноизвестната оперна прима Райна Кабаиванска /1934/ се връща в родния Бургас след близо 75 години - по собствените й изчисления, съобщи БТА.
    "За мен Бургас е черният плаж, Морското училище и офицерите в бели униформи," каза певицата днес пред репортери на летище София при пристигането си от Италия. Тя дойде, за да води  9-ия си международен майсторски клас в Нов български университет.
Курсът ще завърши с галаконцерт на 24 септември в зала "България" със специалното участие на Райна Кабаиванска.
  "В самолета четох за голямото нещастие на Охридското езеро. Така че денят на моето завръщане тук всъщност не е щастлив. Не мога да не съм съпричастна към това страшно събитие," каза Кабаиванска.

Джакомо Пучини (Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini, Джакомо Антонио Доменико Микеле Секондо Мария Пучини) е италиански композитор, известен с оперите Бохеми, Тоска, Мадам Бътърфлай, Турандот и други. Пучини е роден на 22 декември, 1858 г. в Лука Тоскана Италия и умира на 29 ноември, 1924 г. в Брюксел Белгия.

Джакомо Пучини (Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini, Джакомо Антонио Доменико Микеле Секондо Мария Пучини) е италиански композитор, известен с оперите Бохеми, Тоска, Мадам Бътърфлай, Турандот и други. Пучини е роден на 22 декември, 1858 г. в Лука Тоскана Италия и умира на 29 ноември, 1924 г. в Брюксел Белгия.

Примата и нейните ученици ще изнесат концерт и в Бургас по случай 150-годишнината от рождението на Джакомо Пучини. За галаспектакъла на 27 септември в операта в морския град ще пристигне внучката на Джакомо Пучини - Симонета Пучини. "Тя е единственият потомък на Пучини, вероятно е над 80-те. Много сме близки - сигурно защото много си приличаме. И Симонета, като мен е борбена жена, която отстоява своята правда. Рекордьор е по съдебни дела - в защита на достойнството на оперите на Пучини. Води дела и срещу самозвани потомци на композитора," разказа Кабаиванска. Певицата изрази радостта си от концерта снощи в Модена за втората годишнина от кончината на Павароти и удовлетворението си от участието на нейни ученици от майсторските класове - италианците Вероника Симеоне и Андреа Каре. "Много от участниците в майсторските класове печелят награди, дебютират в известни оперни театри, развиват се добре, което означава, че има полза от курсовете," коментира Райна Кабаиванска. "Аз ги осиновявам тези млади хора. Пея понякога с тях, защото не ги взимат лесно, дават им малко пари. Една от ученичките ми каза: "За да пееш днес, трябва да имаш друга работа", отбеляза примата. Според нея днес е много по-трудно да се пробие, отколкото през 60-те години, когато тя е започвала, въпреки че тогава е имало много големи имена.
Сега се търси преди всичко спектакълът, а не дълбочинното претворяване на музиката,
смята певицата.



Тя даде пример с фриволните режисьорски трактовки - например - ужасно е Тоска по боди и жартиери, с камшик в ръка и пъха парите в чорапите си. Накрая - вместо да умира, тича навън, а зад завесата я чака самолет за Южна Америка.
    "Аз обаче съм като войник - винаги на пост. Защитавам наследството, това, което научих от старата генерация - и за пеенето, и за морала, и го предавам на младите. Щастлива съм, че те приемат това отношение към изкуството и етиката.
Светът върви напред и се променя, но ние трябва да се борим, защото това е много важно наследство за човечеството. Музиката ни окрилява и ни спасява в един свят, доста пълен с неудобства, за да не казвам друга дума," 
посочи примата.
    Според нея сега бюрокрацията "изяжда" държавните субсидии за оперното изкуство. Когато Кабаиванска започва през 1960 г. в Миланската скала, там има три офиса - на директора, артистичния секретар и на още един администратор. Сега, след реставрацията на театъра, зад него е построен цял небостъргач, пълен с чиновници.
 




Райна Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември 1934. Баща и е ветеринарен лекар и писател, университетски преподавател и инициатор на значими за своето време проекти – негова е идеята за създаване на организацията на българския туризъм. Майка й е учителка по физика. Когато Райна е на 7 години семейството й се премества в София. От малка започва да свири на пиано и да пее в ДХ " Бодра смяна". Учи ДМА " Панчо Владигеров".

След завършване на Софийската музикална академия през 1958г. тя е изпратена на специализация в Италия при Дзита Фумагали. През 1959, на 24-годишна възраст, Кабаиванска прави своя професионален дебют като Жоржета в операта на Пучини "Мантията" в театъра на Верчели. Същата година тя печели I-ва награда на конкурса в Реджо Емилия (Павароти остава с втора награда) и наградата Сребърен Виоти (злато за Марио дел Монако и Джулиета Симионато). Само две години по-късно тя прави своя дебют в Миланската скала като Анезе в операта на Белини "Беатриче ди Тенда" с Джоан Съдърланд в ролята на Беатриче. В продължение на 20 години българката е една от най-големите звезди на прочутата сцена.

През 1962 тя прави своя дебют в Ковънт Гардън като Дездемона на премиерата на операта "Отело" от Верди, в компанията на М. дел Монако и Тито Гоби (пред британската кралица). Същата година сопраното прави своя дебют в Метрополитен като Неда; по-късно се появява за пръв път на сцените на Виенската опера, Театро Колон, Болшой Театър, Арена ди Верона, Парижката опера, Карнеги Хол, Залцбургския фестивал и на всички прочути сцени по света.

През 1965 тя е удостоена с наградата "Белини" редом до Мария Калас и Виторио Гуи. Същата година първите разцъфнали рози в Сан Ремо носят името "Райна" - знак за огромната слава на актрисата.

Кабаиванска в ролята на Чо-чо сан в операта Бътерфлай. ФОТО: Уебсайт на почитателите на сопраното.

Кабаиванска в ролята на Чо-чо сан в операта Бътерфлай. ФОТО: Уебсайт на почитателите на сопраното.

През 1967 на сцената на Метрополитен тя прави дебюта си като Бътерфлай. Тази роля заема централно място в кариерата на Кабаиванска. Тя е считана за една от най-добрите Чо-Чо-Сан за всички времена. Певицата обогатява репетоара си с нови роли като Манон Леско, Леонора, Елвира, Амелия, Адриана Лекуврьор, Франческа да Римини, Мадалена, Ла Вали. През 1970 тя получава награда за най-добра оперна двойка Кабаиванска-Доминго и "3латен Виоти". През 1973 Райна участва в постановката на "Сицилиански вечерни" под режисурата на Мария Калас. Следващата година тя дебютира като Виолета в Болоня и се радва на феноменален успех като Тоска в Ла Скала. Пее заедно с великолепният незабравимият Лучано Павароти./гледайте уникалният "Любовен дует" от "Тоска" -видео с английски субтитри/
През сезона 1975-76 е избрана да се снима във филма "Тоска" с участието на Пласидо Доминго, режисиран от Джанфранко де Бозио. Другата наша оперна прима Гена Димитрова въздъхва: "За мен Тоска това е Райна."  За 30 години (дебют през 1971) Райна Кабаиванска се превъплъщава в тази роля повече от 400 пъти. Тя е

единствената, която я е изпълнявала Тоска в костюмите на Сара Бернар.

През 1978 Кабаиванска е поканена от Херберт фон Караян да изпълни партията на Леонора в постановката на "Трубадур" във Виена. 1979г. певицата получава австрийската награда "Златна роза". Заради огромните си постижения като Тоска, Бътерфлай, Манон Леско тя е удостоена с най-важната награда в кариерата си –

"Златен Пучини"(след М. Калас през 1978 и Рената Тебалди през 1977).

Тогава през фаталната за българската демокрация 1989г. другото сопрано-легенда Мирела Френи казва: "Удоволствие е за всеки да пее в компанията на такъв професионалист, какъвто е Райна Кабаиванска."

През 80-те години сопраното обогатява репертоара си с нови роли - Манон(Масне), Весталката, Фауста, Елизабет("Робърт Дявола"), Армида, Хана.

През 1990 тя получава наградата на Академия "Медичеа". През 1993 Райна Кабаиванска има феноменален успех в операта "Делото Макрополус" на Яначек в Торино. Италиански критик пише:

"Тя не е просто дива, тя е родена дива!".

През 1995 певицата получава наградата "Абиати", а през 2000 - "Един живот за музиката". Тя е обявявана 5 пъти за най-популярна личност на Италия и 2 пъти за музикант на годината.
 През 1997 Райна Кабаиванска прави своя дебют в киното, участвайки във филма "Un bel di vedremo", режисиран от Ичикава. Сценарият е написан специално за нея.
Българската прима е избрана да изпълни музикална кантата на поклонението на великият Лучано Павароти./вижте видео/