Стругар мама не ще!


Работник от пролетариата в акция. Броят на желаещите пък е 3 пъти по-малък - трябвало е да бъдат приети 3 500 ученици, а са се записали само 1260. Работническа компютаризирана графика от бюрото.

Работник от пролетариата в акция. Броят на желаещите пък е 3 пъти по-малък - трябвало е да бъдат приети 3 500 ученици, а са се записали само 1260. Работническа компютаризирана графика от бюрото.

Румена Савова, Банкя, София за ОБЗОР BulgariCA.com
   27 август 2009г. Имаше един лаф, по-точно майтапски въпрос между хората - виждали ли сте евреин или арменец стругар? Това било едно от невъзможните неща на този свят. Оказва се обаче, че този майтап си е сериозно валиден, не само за нашего юдейско и арменского брата, но и за самите българи. Не ще вече нашенеца чук и клещи, а се заглежда само в писалката и калкулатора. Или простичко казано - стругар мама в къщата не ще! Тенденцията се оказва, е веч "навън от заводите и пролетариата" и по-близо до "бюрата и буржоата".
   Новото правителство явно забеляза интелигентната нишка в поведението на народа и веднага взима мерки за спасяването на около-струговото пространство и пролетарското съсловие. Което е нормално, защото, все пак някой трябва и да работи.
   Заедно с бизнеса трябва да определим защитените професии в професионалните гимназии, се "провикна" от родното място на премиера Борисов Банкя министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.
   Фандъкова води там национално съвещание с участието на около 600 директори на професионални гимназии от страната.
    Сега има важни специалности в професионалните училища за развитието на икономиката на страната, но те не са достатъчно привлекателни за учениците, допълни инистър Фандъкова. Тя даде пример с професионалните гимназии от направлението "Металообработване и машиностроене", което включва най-вече стругарите, и в което през тази година план-приемът е бил за 130 паралелки, а са реализирани по-малко от половината - 58 от тях. Броят на желаещите пък е 3 пъти по-малък - трябвало е да бъдат приети 3 500 ученици, а са се записали само 1260.
    Учениците в тези защитени професии биха могли да бъдат подпомогнати със стипендии или професионалните гимназии да получат средства  за подобряване на материалната им база.
    Образователният министър посочи, че сферата на професионалното образование не е реформирана, като проблемите в нея са изключително много. От 10 години директорите на професионалните училища не са се събирали на съвещание, а много е важно те да се срещат по професионални направления, допълни министър Фандъкова.
По думите на образователният шеф трябва постепенно да отпадне план-приемът в средното образование.

1 comment for “Стругар мама не ще!