ТЕ казаха – коментари на нови министри

Накъде ше задуха Вятърът на промяната по света и особено у нас

четете и за последните издънки в парламента … а има ли мнение по тези и други въпроси …

ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА – да се запазят експертите, учебната година да започне нормално, да има заплати за учителите, промени за университетите и учените, действия за националната култура

“Всеки тръгва със страх към една битка, но когато излезе на бойното поле, вземе пушката и тръгне на “Ура”, вече ще видим кой ще победи”

Обявените като бъдещи министри на образованието и на културата – Йорданка Фандъкова и Вежди Рашидов, заявиха пред журналисти в парламента, че ще заложат на добри експерти и на работещи хора в екипите си.

JFandykovaСпоред Фандъкова не е толкова важно и не е задължително експертите да имат политическа принадлежност, а важното е да бъдат добри професионалисти. В Министерството на образованието и науката има много хора, които са добри професионалисти, и се надявам, че ще продължат да работят и с нашия екип, добави тя. Първата задача е учебната година да започне спокойно и нормално и във връзка с това трябва да уточним финансирането, да освободим средства, които са спрени и които хората на места очакват да получат, каза бъдещият министър на образованието. В отговор на въпрос Фандъкова посочи, че учителските заплати са част от училищната политика след въвеждането на делегираните бюджети. Важно е да се каже и да се направи така, че хората да разчитат на 90 процента от средствата, които са заложени от началото на годината, и тогава, смятам, че те ще могат да започнат учебната година спокойно, добави тя. Фандъкова посочи, че по отношение на висшето образование и науката още през първата година трябва да се осъществят някои промени, които са закъснели.

Vejdi_RashidovБъдещият министър на културата Вежди Рашидов посочи, че в неговия екип ще има работещи хора. Отиваме да се работи, да се подредят малко нещата и да се опитаме да направим нещо за достойнството на националната култура, каза той пред журналисти в парламента, цитиран от БТА. По думите му нормално е обществото да има очаквания и някой да покрие тези очаквания. Според Рашидов ГЕРБ е нова партия и е редно да оправдае някои очаквания. Всеки тръгва със страх към една битка, но когато излезе на бойното поле, вземе пушката и тръгне на “Ура”, вече ще видим кой ще победи, заяви Вежди Рашидов. В отговор на въпрос как тръгва на неговата битка, бъдещият министър на културата каза: “Аз тръгвам спокойно, не ми е детска мечта, тъй че тръгвам на работа.”

МВР – ПОЛИЦИЯ – вдигат заплатите, координация с митниците и данъчните, промени в състава не се коментират, за обявеният за агент на ДС министър отговаря персонално новият премиер

cvetan-cvetanovЩе начертаем стъпки за повишаване на заплатите на полицейските служители, но това трябва да стане, когато има и икономическа възможност, каза бъдещият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в парламента. Цветанов посочи, че е много важно днес да бъде направена необходимата координация с митническите служби и с Националната агенция по приходите, за да може да бъде ограничено източването на пари, контрабандата и да влязат повече постъпления в държавния бюджет. В отговор на въпрос той посочи, че днес е некоректно да говори за персонални промени в МВР, защото по думите му е хубаво първо да разговаря с тези служители и след това да бъдат взети съответните управленски решения. Попитан дали в екипа му ще има хора и от други политически сили вдясно, Цветанов каза, че този въпрос не е дискутиран. Той добави, че заместник-министри ще бъдат хора, които професионално отговарят на това, което стои като предизвикателство – промяна на нормативната база, контрол на обществените поръчки в МВР. По думите му полицейският синдикат ще има възможност да участва активно във всички обществени поръчки, които са свързани с униформите на полицейския състав. Попитан защо ГЕРБ са ревизирали решението си агенти на ДС да не влизат на каквито и да било нива в управлението и агентът на политическата ДС Божидар Димитров е включен в състава на бъдещия кабинет, Цветанов отговори: “За Божидар Димитров – това е персонално решение, което е взето от Борисов, така че въпросът трябва да бъде зададен на него”.

МИНИСТЪР БЕЗ ПОРТФЕЙЛ – БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА

Въпросът с гражданството на българите в чужбина, въпросът със зелените карти, с българските училища, църкви и музеи зад граница са сред проблемите, по които ще работи номинираният за министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, проф. Божидар Димитров. Това той отговори на въпрос на БТА за приоритетите му като бъдещ министър. Проф. Димитров посочи пред журналисти, че вече 20 години се занимава с проблемите на българите зад граница и е добре запознат с тях. На шега той коментира, че докато бъдещият премиер Бойко Борисов ще управлява проблемите на 8 млн. българи у нас, то Димитров ще отговаря за 4 млн. сънародници извън границите на страната. Големият брой на българите, гласували в чужбина, е сред причините да се повиши статутът на Държавната агенция за българите в чужбина в новото правителство, обясни номинираният за министър без портфейл, отговарящ за сънародниците ни зад граница. Божидар Димитров беше категоричен, че няма да се закрие вестникът на българите в Сърбия “Братство”. Вестникът ще оцелее, няма да допуснем закриването му, каза за БТА той. Ще бъде голям срам за държавата вестникът на най-близкото наше малцинство зад граница да бъде закрит, заяви проф. Димитров. Той посочи, че би могло целево да се намерят 200 хил. лева от бюджета, необходими, за да не фалира издателството. Правителството не се грижеше за проблемите вътре в държавата, а ще се грижи за българите в чужбина. Така Божидар Димитров коментира липсата на реакция досега от страна на правителството за решението на проблема. На въпрос кой пост е бил по-предпочитан от него – този на министър на културата или с ресор за българите зад граница, проф. Димитров заяви, че решаването на проблемите на българите зад граница е много по-отговорно.

“Номинирал ме е, приятел ми е и аз приех, тъй като познавам проблема и наистина мога да работя”, каза Димитров. Той посочи, че с Борисов отдавна обсъждат въпроса, че трябва да отговаря за българите в чужбина, но едва вчера е разбрал, че длъжността му ще бъде министър без портфейл. На въпрос дали постът не се създава само за него, Божидар Димитров отговори: “Ако приемем, че читири милиона българи са излишни, тогава и министерството е излишно”. Страшно много работа е – гражданството, зелените карти, училищата, културно-историческото наследство в тези региони, укрепване на националната идентичност”, добави той. Ще се разделя с мечтата си да съм депутат, още повече, че ще имам много по-малко права от обикновен гражданин, коментира Димитров. По повод коментарите, че ГЕРБ “мери с двоен аршин”, Димитров каза, че лустрационен закон в България няма. Той добави, че приетите текстове в правилника на парламента, свързани със сътрудници на бившата Държавна сигурност, се отнасят само за Народното събрание.

ОТБРАНАТА – Запознаване и ще стане ясно след оглед

nikolay mladenov ministur otbramna GERBЗалагам най-много на екипния подход в работата и на широкия процес на консултации, на отчитане на мненията и вижданията на всички хора, за да може да се намери най-правилното решение. Това каза за БТА Николай Младенов, предложен днес за министър на отбраната в кабинета на Бойко Борисов. Младенов каза, че първият му приоритет ще бъде да се запознае заедно с целия екип със състоянието в Министерството на отбраната и в целия сектор. След което категорично ще трябва да започнем бързо да работим по разработването на подробното приложение на програмата на ГЕРБ в тази област – разбира се след консултации с всички пряко ангажирани в отбранителния сектор в България, посочи Младенов. На въпрос дали според него в момента има нещо, което не е наред в системата на отбраната, Николай Младенов отговори, че има доста неща, които трябва да бъдат прегледани – трябва да се оцени приложението на новия закон, има доста обществени очаквания в областта на отбраната, които трябва да се реализират. Има много сериозни професионалисти, чието кариерно развитие и сигурност на работата им трябва да бъдат гарантирани, каза Младенов. Той добави, че има много предизвикателства, но иска да е изключително внимателен и предпазлив да ги коментира, едва след като екипът стъпи в министерството и оцени реалното положение на това, което заварва.

ПРЕМИЕРА – Кани Президента и Патриарха на клетва, основните посоки след това

София, 23 юли 2009 Кандидатът за премиер Бойко Борисов връчи на президента Георги Първанов предложението за структурата и персоналния състав на Министерския съвет с мандат на ГЕРБ. Той представи предложението в конституционния седемдневен срок, след като на 16 юли държавният глава му връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Пресфото - БТА снимка: Георги Георгиев

София, 23 юли 2009 Кандидатът за премиер Бойко Борисов връчи на президента Георги Първанов предложението за структурата и персоналния състав на Министерския съвет с мандат на ГЕРБ. Той представи предложението в конституционния седемдневен срок, след като на 16 юли държавният глава му връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Пресфото - БТА снимка: Георги Георгиев

Бойко Борисов покани президента на клетвата на новия кабинет в Народното събрание в понеделник 27 Юли 2009г. Той съобщи, че на церемонията е поканен и патриарх Максим. На “Дондуков” 2 Борисов беше придружен от председателя на парламента Цецка Цачева и от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В отговор на въпрос Бойко Борисов коментира, че е съставил кабинета изключително лесно. След като, след гласуването в Народното събрание правителството се закълне в понеделник, премиерът ще обяви първите стъпки на новия кабинет. Оттеглянето на номинираната от него за министър на земеделието Десислава Танева Борисов обясни с желанието й да остане да работи в парламента и защото не може да понесе публичния натиск. По думите му в случая няма конфликт на интереси.

На финала на своята кариера, като столичен кмет Бойко Борисов ще открие утре спортен комплекс в родното си място град Банкя, съобщи районният кмет Рангел Марков.

РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ – 3 магистрали до 4 години, досега политици ставаха министри, а не бизнесмени, строителният министър да “почисти” първо

rplevnelievТри магистрали могат да са готови до края на мандата на новото правителство, заяви пред националната телевизия Росен Плевнелиев, преди да поеме поста си на министър на регионалното развитие. Той е бизнесмен, реализирал едни от най-големите строителни проекти у нас, сред които Бизнес Парк София. Според него огромната грешка на управляващите до момента е, че политици, а не експерти са ставали министри. И така партиите са размивали отговорността при злоупотреби и грешки. Росен Плевнелиев обяви, че се чувства абсолютно подготвен за поста министър на регионалното развитие. Той е категоричен, че бъдещият строителен министър веднага трябва да направи анализ и проверка на предишния екип на министерството и ако установи нередности, да потърси отговорност. Според него веднага трябва да се промени и начина, по който работи държавната администрация и да се въведат правила, които да върнат доверието на Европа към България.

Ако ние нямаме върховенството на закона за тези, които не спазват правилата, за тези които досега са работили по един арогантен начин, Европа няма да ни повярва. Ако Европа ни повярва, ние ще стигнем много далече и не само една магистрала, ние можем в рамките на четири години да имаме три магистрали

ПАРАШУТИСТИ С КЪСМЕТ В ПАРЛАМЕНТА

Депутатските места на новите министри от ГЕРБ трябва да бъдат запълнени от следващи имена от списъците за изборите.

Мястото на Божидар Димитров в парламента ще заеме Вяра Петрова от пропорционалната листа в Бургас. Цветан Цветанов ще бъде заменен също от пропорционален кандидат от В. Търново Людмил Гецов. Цвета Карянчеваще смени Вежди Рашидов, избран от Кърджали. Депутатското място, което освобождава Мирослав Найденов, ще бъде заето от Янко Здравков от Враца. Йорданка Фандъкова, която беше водач в 24-ти район в София, ще бъде сменена от Стефани Михайлова.

ЛЮБОПИТНО ОТ КУЛОАРИТЕ – Бивши премиери гласуват “от небето”

Депутатските карти на двама бивши премиери – Сергей Станишев (БСП) и Иван Костов (ДСБ), са гласували в парламента в сряда, въпреки че и двамата не бяха там нито в онзи ден, нито вчера. Това показа разпечатката от гласуванията в залата преди ден,  с която в-к “Труд” се е сдобил и публикува информацията за поредната “стара” издънка на бившите-настоящи депутати и министър-председатели.

С картата на Станишев някой чевръст негов колега е дал вот седем пъти в началото на заседанието в сряда. Командира, който по същото време според запознати е бил във Варна, от разстояние е “гласувал” 12 пъти по време на приемането на нов правилник на Народното събрание.

МНЕНИЕ НА РЕДАКЦИЯТА

Явно проблемите остават, не само в правителството, но и в парламента. Където всъщност депутатските кресла стоят по-жисоко и са по-малко от министерските столове. Но, “дивите зайци се броят на есен,”, както се казва. Наслука на ловджиите, и на отстреляните! Хранилките ще бъдат пълни, така или иначе. Но само за избраните екземпляри. Останалите извън хранилките, като и тези зад граница, подадоха своят глас лично и чинно, както изисква закона, написан от “избраните.”