Световна среща на българските медии в Украйна в “мишени”, километри и места

18 юни 2024 (Силистра) 6:00 сутринта на път за ферибота за да продължи 19-тата световна среща на българските медии в Румъния и Украйна. Фото и монтаж: Евгени Веселинов BULGARICA

Кирил Вълчев, ген. директор на БТА за целите на 19-я форум: “Държавата НЕ подпомага” 

17 юни 2024 (Силистра) Деветнадесетата (XIX) Световна среща на българските медии ще се състои в Украйна.

Темата на тазгодишното издание на срещата е „Медии и общност“. Основните “мишени” на уникалния форум са няколко. “Номер 1” е как държавата да подпомогне най-популярните разпространители на родния език, присъствието в медиите на българите по света и в техните страни. 

“Очевидно има нужда (медиите в чужбина) да бъдат подпомогнати от българската държава. Даже има нещо нелепо

в това, че част от тях съществуват благодарение на подкрепата от местните държави, а много рядко получават много малка подкрепа от България. Миналата година такава подкрепа имаше по решения на парламента, чрез МВнР, но тя беше съвършено недостатъчно, за да се поддържат медии по света,” коментира Кирил Вълчев, генералният директор на най-старата и мощна държавна медийна организация БТА, която е инициатор и организатор на емблематичното събитие, което ще запише своят 20-годишен юбилей през 2025 г.

Втората “мишена” е посветена на езика и пазенето на род и език в българските медии по света, третата участието на науката и университетите средствата за масова информация.

И по желание на съдбата срещата ще бъде открита под същия номер 19, на същата дата 19 юни, и миже би не кога да е, а и в точен същият час, в който ще започне работа новото Народно събрание. И това не стига на мислещите верно организатори – та това е и свят ден – този на св. Паисий Хилендарски.

Оказва се, че Евгени Веселинов – тире “аз и ВАШ ЗАВИНАГИ”, е доайен на срещата на бг медиите, защото не е пропускал от самото начало – цели 19 лета и зими! Стартирал (2005) участие с 1та българска медия на Западния бряг в САЩ – в-k “ОБЗОР” (2004), сега вашата BULGARICA. “Баща” и на друго с четмо и писмо – 1то родно училище “Иван Вазов” (2009). 

Ооо, а днес, участници от 13 държави плюс ръководителите на всички медии от България, ректори на университети и високопоставени служители на институции ще изминат 1,000 километра “на колела” и ферибот, за да стигнат до градовете Одеса, Болград и Измаил. Това точно са бесарабските части на Украйна, където живеят около 150 хил. българи, като само в Одеса живеят между 50 и 60 хил., които през тези дни са подложени ежедневно на бомбардировки.

Компанията на говорещите правдата тръгна от София със спец бусове и шофьори на БТА, които експресно акустираха на брега на Дунав – в Силистра, в хотела “Дръстър”, в който откриваш мечтите си за престой, храна и изглед. Освен набъбнал супер вкусен и сочен сом с хайвер, даже сервират и добре известната в района ракия от “прокиснали” кайсии. Дават я за “приспивателно” и ранно лягане за ранно ставане, защото на другия ден в зори трябва да се взема ферибота. И хоп в Румъния.

Ох, Браила носи сила, на поета, на воеводата Ботев! Ще трябва за вечерното “нахлуване” с Украйна. 

А денят в северната съседка е пълен и с наука, ще се отбележат 155 години от основаването на Българската академия на науките (БАН). Вярата, задължително – поднасяне на венец в двора на Българската Православна църква „Възнесение Господне“!
След “възнасянето” при Бога, се отива при един от българските земни отци с перо и сабя в ръка – поднасяне на венец на бюст-паметника на Христо Ботев и посещение на паметната му плоча, където е била къщата на поета и революционера, докато е живял в гр. Браила от 1869 г. до 1871 г.. Ами нали и тез мисионери по света туй държат – сабя и перо, някои вече и мишката на компа, камера, микрофон и смартфон.

Cut, пардон “стоп камера”, защото …

Е, сега следва най-трудното – днес привечер трябва да се влезе във военна Украйна. 

А вие чакайте следващият разказ и авторски видеа. Ще бъде забавен, защото сме готини! И видеата шарени от случки и водещи! И не къде да е! Пътят към Украйна с перо, камера и мирофон! И по-важно

СИТЕ ЗАЕДНО!

THANK YOU, BTA! LOVE YOU ALL КОЛЕГИ-ДРАСКАЧИ! ПРОДЪЛЖАВАМЕ! 

Вижте още във видеото – има думата шефа на БТА Кирил Вълчев, “предизвикал” този полезен зареждащ трус в българи 

Ммм