“На мама френчето” на колене – Макрон насрочи предсрочни избори във Франция (сравнение с България и ЕС)

Льо Пен събра НАД ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ гласове от президента си, СЛЕД СЪКРУШИТЕЛНОТО ПОРАЖЕНИЕ НА ПОЛИТИКАТА НА “НЕЖНИТЕ, УМНИ И КРАСИВИ”

Еманюел Макрон (46 г.), който стана президент през 2017 г., и Брижит (71 г.) се срещат за 1-ви път, когато той е в гимназията. В интервю от ноември 2023 г. за Paris Match — преведено от The Independent — Брижит сподели как никога не е мислила да поддържа връзка със своя ученик, който по това време е бил на 15 години.

Френският президент Еманюел Макрон обяви предсрочни избори след съкрушително поражение на европейските избори. Парламентът ще бъде разпуснат, а вотът ще се проведе на 30 юни, съобщи държавният глава, цитиран от АФП.

Френският Национален сбор (НС) нанесе тежко поражение на центристкия алианс на “мама френчето” на изборите за Европейски парламент и изпрати

ПОЛИТИКАТА НА “НЕЖНИТЕ, УМНИ И КРАСИВИ” в кенефа.

(Бел.ред. Подобно се случи със себеподобните им български мадмоазели и мюсюта с Харврдски отенък и Хасковски ентусиазъм)

Крайно мислещата формация на Марин Льо Пен събра НАД ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ гласове от особенно агресивния на международната сцена алианс на държавния глава.

(Бел.ред. В България се появи “Величие” – друга крайна партия, в добавка на себеподобната “Възраждане”) 

Вече опитният “моряк в чужди води, взел се за капитан на евро-флотилията”, но ЗАБРАВИЛ СОБСТВЕННИЯТ СИ НАРОД френски президент, прегръщайки други колеги, веднага побърза и обяви

ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ОЩЕ ТОЗИ МЕСЕЦ, СЛЕД СЪКРУШИТЕЛНОТО ПОРАЖЕНИЕ

на европейските избори.  Парламентът ще бъде разпуснат, а вотът ще се проведе на 30 юни, съобщи държавният глава, цитиран от АФП.

Макрон “скромно” заяви, че резултатът от изборите за ЕС

“не е добър за партиите, които защитават Европа”.

Да, така е – вижте по-долу резилът и в другите “Големи” в ЕС!

Листата на крайно десните на Националния сбор (НС), водена от 28-годишния Жордан Бардела, събира завидните близо 33,0% от гласовете в сравнение с жалките по-малко от половината до 15,2% за формацията на Макрон, воден от неговата партия „Ренесанс“ (Бел.ред. … на какво, бре, сине?)

В речта си пред поддръжници Бардела заяви, че

французите са „изразили желание за промяна“

и призова Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

Резултатът е най-добрият, регистриран някога от крайно десните (НС) на избори във Франция.

Единствената утеха за управляващата партия е, че все пак, макар и много малка разлика, по-малка от “допустимата грешка при преброяването”, успя да запази 2-то място пред социалистите (левите), които излизат 3-ти с 13-14% от гласовете.

(Бел.ред. В България соц-торпилата Нинова удари дъното на избори и окончателно потопи червеният Титаник в океана на власта)

Резултатите са тежък удар за Макрон, който дълго време се представяше като опора срещу крайната десница в Европа и два пъти победи лидера на НС Марин льо Пен на президентските избори.

6 юни 2024 г. Президентите на Украйна Владимир Зеленски, на САЩ Джо Байдън и на Франция Еманюел Макрон в Нормандия. Макрон обяви в четвъртък, че Франция ще предостави на Украйна своите бойни самолети Mirage 2005, за да подпомогне защитата на страната срещу агресията на Русия. Той говори, след като Зеленски се присъедини към световните лидери във Франция, за да отбележат Десантът в Нормандия (известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) на 6 юни 1944 г. Най-голямата морска десантна операция по време на 2СВ е осъществена успешно благодарение на огромното превъзходство по море и въздух, осигурено с ресурсите на САЩ, на страната на “Съюзниците” още с Русия, Великобритания и Китай. За начало на 2СВ в Европа обикновено се приема 1 септ 1939 г. – началото на германското нападение на Полша. (Credits: © LA TRIBUNE LTD / Ludovic MARIN / AFP)

Сривът на Макрон идва ден след домакинството му в Норманди, където с колегите си от свободния свят, начело с Джо Байдън и воюващият украински президент Зеленски, отбелязаха годишнина от десанта през 2СВ.  

Резултатите от изборите също така бележат критичен момент, тъй като след евро-загубите, избора на Путин в Русия, дългите избори в Индия, вече погледите се насочват към президентския вот във Франция през 2027 г., и най-вече на този на 5 ноември т.г. в Съединените щати.

След три години Макрон не може да се кандидатира отново, а Льо Пен има огромен шанс да спечели позицията в Елисейския дворец.

Замъкологията на “детето на новата френска революция” не е сама и в целия Евро-Союз. 

Наказателен вот отнесоха и неговите колеги от “придворието” на такива емблематични Евро-“царства”, като Италия, Германия и Австрия. 

Резултатът от изборите за Европейски парламент (ЕП) в Италия е почти успокояващо предвид неочакваните новини от Франция по-рано, коментира BBC.

Премиерът Джорджа Мелони, която ръководи дясно коалиционно правителство от 2022 г., излиза начело. Това би трябвало да означава, че нейната партия “Италиански братя” взима повече от 20 места в Европейския парламент от общо 76, които Италия ще има.

Коалицията на германския канцлер Олаф Шолц претърпя съкрушително поражение на изборите за Европейски парламент. И трите партии в неговото правителство изостанаха от консерваторите и крайната десница, показват екзитполовете.

Социалдемократите на Шолц получават най-лошия резултат в историята си – 14%, изоставайки от 2-та по сила крайна десница – Алтернатива за Германия /АзГ/ – с между 16 и 16,5% и доста зад консервативния блок Християндемократически съюз /ХДС/-Християнсоциален съюз /ХСС/ с 29,5%, сочат екзитполовете, публикувани от националните телевизии ARD и ZDF.

Откакто пое властта през декември 2021 г., правителството на Шолц изпада в криза след криза, подобно на българските си колеги-съмишленици от ПП-ДБ. 

Управляващата Австрийска народна партия (АНП) СРАМНО ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ ЗА ЕП, след като за нея гласуваха 24,7% – близо 10% (9,9%) по-слаб резултат в сравнение с изборите преди 5 години!

Историческа победа за Австрийската партия на свободата (АПС) – това е изводът след оповестените окончателни резултати от изборите за ЕП в страната. Активността е малко над половината (54,1%) от имащите право на вот 6,4 милиона граждани. С 25,5% АПС се нарежда на 1-во място и бележи забележитекен ръст от 8,3%!

3-тото място заема Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) с 23,3%, a Партията на Зелените заема 4-тото място с 10,9%, губейки 3,2%.

ОБЩАТА КАРТИНКА НА ЕС

В съответствие с Правилника за дейността на Парламента една политическа група се състои най-малко от 23 членове, избрани в най-малко 7 държави членки.

Политически групи в ЕП

  • ЕНП – Група на Европейската народна партия (Християндемократи)
  • S&D – Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент
  • Renew Europe – Група “Обнови Европа”
  • Зелените/ECA – Група на Зелените/Европейски свободен алианс
  • ЕКР – Европейски консерватори и реформисти
  • ID – Група “Идентичност и демокрация”
  • The Left – Група на левицата в Европейския парламент – GUE/NGL
  • НЧ – Независими членове
  • Други членове – Новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Парламента с изтичащ мандат

МММ