ИЗБОРИ 2024 в чужбина – електронна регистрация от 23 април + инфо за вота

КАКВО ДА ЗНАЕТЕ В САЩ, ЗА ДА НЕ ГУБИТЕ ВРЕМЕ ЗА ВОТ

Списък на одобрените избирателни секции (урни) в САЩ към днес

5 Октомври 2014 г. ИЗБОРИ В САЩ Преди 10 години опашки от желаещи българи да гласуват се виха в Калифорния. Шампион тогава бе избирателната секция в Сънивейл в Северната част на щата в близост до Сан Франциско и Сан Хосе. Фото: Евгени Веселинов, BULGARICA

(23 април 2024) Днес от 12.00 ч.б.вр. (2:00 am PT, 5:00 am ET, USA) на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната на избори за членове на Европейски Парламент (ЕП) и за Народно събрание (НС) на 9 юни 2024, по чл. 16, ал. 1 от Изборния кодекс, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК).

За да се случи, освен да влезнете в интернет на устройство с български език (клавиатура), ще ви трябват валиден БЪЛГАРСКИ документ за самоличност пред вас и адрес по лична карта, с един от двата и ще гласувате.

Също така точен адрес на пребиваване в ЧУЖБИНА, в страната, в която живеете в момента и място на гласуване (по-долу вижте вече одобрените ИС в САЩ).

От подадените електронни заявления, зависи образуването на ИС извън страната, за което са нужни подадени не по-малко от 40 заявления, които ще потвърдят конкретното място и броя на секциите във всяко място. Както и съставянето на списъците за гласуване в образуваните ИС, обявени с Решение на ЦИК № 3117-ЕП/НС от 19.04.2024 г..

 

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ ИЗВЪН СТРАНАТА в изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от Р България и за народни представители (в българския парламент) на 9 юни 2024 г. (чл. 16, ал. 1 ИК)

 

Срокът за подаване на заявленията изтича в 24.00 ч.б.вр. (2:00 pm PT, 5:00 am ET) на 14 май 2024.

ОДОБРЕНИ ИС В САЩ КЪМ 23 АПР 2024 (по азбучен ред на градовете)

Алтамонт Спрингс – Орландо, Флорида
Арлингтън Хайтс, Илинойс, Културен център “Магура“
Атланта, Джорджия
Атлантик Сити, Нортфийлд, Ню Джърси
Бостън – Билрика
Бостън – Нютън
Брумал, Пенсилвания, Филаделфия
Вашингтон (Посолство 1)
Далас, Тексас
Денвър, Колорадо
Дес Плейнс 1, магазин, Илинойс
Дес Плейнс 2, Център “Малката България”, Илинойс
Дес Плейнс 3, Център “Малката България”, Илинойс
Детройт, Мичиган
Конкорд, Калифорния
Лас Вегас, Невада
Лос Анджелис (Ген. консулство)
Маунт Проспект, Илинойс
Маями – Форт Лодърдейл, Флорида
Минеаполис, Минесота
Нантъкет, Масачузетс
Нейпълс, Флорида
Норуолк, Кънектикът
Ню Брънсуик, Ню Джърси
Ню Йорк (Ген. консулство)
Ню Йорк, Куинс
Сакраменто – Кармайкъл, Калифорния
Сан Диего – Оушънсайд, Калифорния
Сан Франциско, Калифорния
Сейнт Луис, Мисури
Сейнт Питърсбърг, Флорида
Сиатъл – Едмъндс, Вашингтон
Синсинати, Охайо
Сънивейл – Сан Хосе, Калифорния
Такома Парк, Мериленд
Финикс, Аризона
Хаянис-Кейп Код, Масачузетс
Хинсдейл, Илинойс
Хюстън, Тексас
Чикаго (Ген. консулство)
Шарлът – Матюс, Северна Каролина
Шилер Парк, Илинойс
Ървайн – Тъстин, Калифорния

ВСИЧКИ ОДОБРЕНИ ИС ПО СВЕТА КЪМ 23 aприл 2024 г.:

Списък на местата в държавите, в които ще се образуват ИС извън страната по реда на чл. 14, т. 1 и т. 3 от Изборния кодекс в изборите за членове на Европейския парламент от Р България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

КАК ПО ДРУГ НАЧИН ДА ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ ИЛИ АКО НЕ, ТО КАК ОТИДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ И БЕЗ НЕГО – МОЖЕ !!!

Могат да се подават заявления и в дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. Те трябва да са подписани саморъчно и подадени лично. Могат да се изпратят и по пощата до дипломатическото или консулското представителство, като в едно писмо може да има повече от едно заявление.

В заявлението избирателят трябва да впише на кирилица имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. Трябва да бъдат посочени и настоящия адрес или адреса на пребиваване, както и мястото извън страната, в което желае да гласува.

В най-честия случай в САЩ при избори “2 в 1” е, при който даден избирател има право да гласува за народни представители в България, но не и за ЕС, то заявлението му ще бъде потвърдено само за изборите за народни представители.

Дори и някой да е подал заявление за гласуване в чужбина, но в деня на вота се намира в България, той ще може да гласува. Той трябва да го направи в избирателна секция (ИС) по постоянния си адрес, като подаде и декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Традиционно и познато от миналите избори от близо 20 години насам (2005) в Лос Анджелис, Калифорния и САЩ, които BULGARICA винаги е отразявала, ако някой е или живее в чужбина в деня на вота, но не е подал заявление за гласуване. Тогава всеки може да гласува, като в избирателната секция си подава декларацията, че не е упражнил вота си на друго място.

В предсрочните избори могат да гласуват български граждани, навършили 18 години към изборния ден, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание “лишаване от свобода”.

За гласуване “зад граница” на този етап се планира секции да има в 60 държави. ЦИК обяви местата за гласуване в дипломатическите и консулските ни мисии, и тези извън тях, в които на предходни избори са гласували не по-малко от 100 избиратели. 

Министерството на външните работи (МВнР) не препоръчва да се разкриват секции в Киев и в Одеса (Украйна), Рамала, Палестина, Техеран (Иран), Сана (Йемен),788àoøb   Багдад (Ирак), в Пхенян, Дамаск (Сирия), Триполи (Либия), Кабул (Афганистан). 

В списъка на МВнР, като нецелесъобразни за разкриване са обявени и секции в още няколко посолства. За част от обявените за разкриване секции зад граница все още няма потвърждение, че приемащата страна е дала разрешение, но поне към момента се очертава най-много места и секции в чужбина отново да има в Турция, в Обединеното кралство – Великобритания и Северна Ирландия,  Германия, Испания, Съединените американски щати. 

В съседна Гърция за разкриване са посочени секции по курортите: Кавала, Комотини, Неамодания, Неаперамос, Никити, островите Корфу, Крит, Левката, Родос, Миконос, Тасос. 

Окончателно къде ще има избирателни секции зад граница ще стане ясно на по-късен етап с решение на ЦИК, което трябва да бъде прието не по-късно от 21 дни преди изборния ден. 


Право да избират членове на Европейския парламент (ЕП) или Евродепутати от Р България имат гражданите, които са „живели най-малко през последните три месеца в страната или в друга държава – членка на Европейския съюз“!

Изискване за т.нар. уседналост като условие за упражняване на активното избирателно право.

Което означава:

– за български гражданин – да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Р България или постоянен адрес на територията на Р България и настоящ адрес в друга държава – членка на ЕС;

– за гражданин на друга държавачленка на ЕС – да има адрес на пребиваване на територията на Р България или на друга държава – членка на ЕС.

Българските граждани живущи извън ЕС, вкл. в Съединените щати ВЪОБЩЕ НЕ гласуват за Евродепутати (ЕП), освен ако ДОКАЗУЕМО не са били в ЕС през последните 3 месеца. А ИМАТ ПРАВО НА ВОТ САМО ЗА БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ. 


На 21 март 2024 г. Централната избирателна комисия (ЦИК) отбеляза 10 години от конституирането ѝ като постоянно действащ независим държавен орган. Комисията организира произвеждането на всички видове избори в изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс, като спазва принципите на законност, демократичност, публичност и прозрачност.

1-ят постоянно действащ състав на Комисията е назначен през март 2014 г. и до днес ЦИК е организирала над 15 национални избори за Народно събрание (НС), за Президент и Вицепрезидент на Р България, за членове на Европейския парламент (ЕП) от страната, за общински съветници и кметове, както и национални референдуми. Успоредно с националните избори и референдуми, Комисията е организирала произвеждането на много частични и нови местни избори.