Патриарх Неофит изпратен с шествие (видео “на живо”)

Българския патриарх беше положен в лафет – преправено гаубично оръдие, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III, с разликата, че по последния си земен път Царят е дърпан от кончета, докато Патриархът от БТР

Тленните останки на патриарх Неофит бяха пренесени с литийното шествие, започнало от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” до храм “Св. Неделя”.

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше погребан до катедралния митрополитски храм “Св. Неделя” в София. Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на екзарх Йосиф.

Траурната церемония започна от Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където заупокойната литургия се водеше от Варненско – Преславския митрополит Йоан, който е наместник – председател на Светия Синод. 

Опелото на Негово Светейшество лично възглави Вселенският патриарх Бартоломей.

Патриархът беше изпратен с топовни салюти в присъствието на митрополити от Светия синод, духовници и от представителите на Поместните православни църкви, както и от всички, които се включиха в траурното шествие.

Тленните останки на патриарх Неофит бяха пренесени с литийното шествие, започнало от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” до храм “Св. Неделя”.

Тялото на българския патриарх беше положено в специален лафет – гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III.

Разликата беше, че лафетът на Царя бе дърпан от кончета, докато Патриархът от БТР.  

Пред него вървяха свещеници от Българската православна църква. 

В шествието присъстваха председателят на НС Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди дипломатически мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието бе съпроводено от Гвардейския представителен духов оркестър. 

Хиляди хора съпроводиха патриарха в последния му земен път.

Н.Св. Патриарх Неофит е положен в столичната църква “Света Неделя” до гроба на екзарх Йосиф.

Да бъде погребан в двора на храм “Св. Неделя” е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му останки ще бъдат положени от южната страна на храма, до гроба на Екзарх Йосиф.