В Калифорния за Патриарха плака единственният български монах в САЩ Любомир Хардалов постриган от Н.Св. Неофит (+ видео ексклузивно)

“Негово Светейшество ми предаде смирение и човеколюбие”

25 юли 2021 г. Единственият български монах в Америка се намира в манастира “Светия кръст” в Кастро Вали, Калифорния – Любомир Хардалов (ц. черно расо), който е постриган и вече е отец Климент. Ляво от него Отец Христо Цанков, дясно Отец Стефан и майка му Мая. Фото: Евгени Веселинов, BULGARICA

13 март 2024 (Калифорния). “Не ме спирай, познаваш ме, да пак плача, за един човек, повече от човек, единият от моите духовни бащи, който днес загубих – нашият Патриарх Негово Светейшество Неофит, който ми предаде смирение и човеколюбие”. Така започна разговорът с единственния български монах в САЩ Любомир Хардалов постриган от починалият Н.СВ. НЕОФИТ – ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ.

Тогава, през 2007 г., бъдещият патриарх е един от двамата Владици, които въдворяват Хардалов в лоното на Българската Православна Църква. Другият е Митрополит Йосиф, 

“Спомням си го, като днес. По това време помагах на свещеника на българската църква в Монреал, и той ме попита дали искам да стана иподякон,” разказва Хардалов.

“След като се съгласих, той ми каза че ще говори с Митрополит Йосиф. И когато дядо Йосиф дойде на визита, той беше с Н.Св. Неофит, тогава митрополит и той. Преди светата литургия в църквата “Св. Иван Рилски” в Монреал на 3 юни 2007 г. ме ръкоположиха за иподякон,” продължава разказа си Любомир Хардалов.

“Огромна човещина, човеколюбие и любов към всички хора! Смазващо лично уважение и подкрепа, които те карат да полетиш. Само да те гледа този човек ти стигa, за да се чувстваш сигурен и уверен. С това ще запомня българският патриарх,” категоричен е Любчо.

“Посланието, което нося от него ли, то е да сме по смирени и човеколюбни. Никой не може да те спре да вярваш и обичаш!”

“Вечна му памет на негово светейшество НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ”

Така завърши вече Отец Климент, единственният български монах в САЩ, превърнал се в Свещеник. Как стана това, вижте във филма, който BULGARICA съвместно направи с БТА.

Любомир Момчилов Хардалов е роден на 1 май 1986 г. в град Тутракан. За 1-ви път в църквата го завежда неговата прабаба, а свещеникът на Тутракан му става кръстник със съпругата си.

Единственият български монах в Америка се намира в манастира “Светия кръст” в Кастро Вали, Калифорния, разказва Мартина Ганчева /БТА/, която заедно с Евгени Веселинов /BULGARICA/ решават да направят филм за Любомир Хардалов, който е постриган и вече е отец Климент.

Любчо е роден в семейството на Мая и Момчил – българи християни. С родителите му се преместват в Монреал, Канада, през 2002.

Две години по-късно (2004) Любомир започва да помага в българската православна църква, а през 2007 става иподякон. Заминава на православна мисия в Аляска, после посещава румънски манастир в Канада и друг в Южна Франция. Обикаля с ясната цел да получи религиозна виза и да се прехвърли от Канада в Америка, за да се установи в манастира “Светия кръст” в Кастро Вали, Калифорния. За него научава случайно от Интернет, но веднага го познава като своя духовен дом. И така вече близо 10 години.