ОСКАРИ Червен килим и украса -1во видео

ЕКСКЛУЗИВНО Ново и още какво 1-ви ще видите “на живо” от “мястото на събитието”? 

Кой няма да вземе ОСКАР (кадри)?

Кой ще връчва статуетките?

Къде в Ел Ей са 13 милиона експоната от Оскарите?

ОСКАРИ (8 март 2024) Червен килим и украса вече са налице в Долби тиатър в Холивуд, Лос Анджелис, Калифорния за церемонията по връчването на статуетките на Академията за филмово изкуство Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА (BULGARICA)

8 март 2024 (Холивуд, Лос Анджелис, Калифорния) Червен килим* и украса вече са налице в Долби тиатър в Холивуд, където в неделя ще бъде 96-тата официална церемония по връчването на статуетките на Академията за филмово изкуство.

Червеното и златното ще бъдат цветовете на вечерта, ако погледнем надолу, но и нагоре където всички завеси блестят с цвета на емблематичния метал. Не е изненада… това обикновено е темата на Оскарите!

Огненият цвят отново се завърна на булеварда и залата след миналогодишния опит със златен оттенък на килима. Точно така, дългоочакваното покритие на “млечния път” на звездите в киното е именно върху асфалта, където ежедневно преминават десетки хиляди автомобили и хора. 

Червеният килим т.г. е дълъг близо 215 метра (700 ф.) и с обща площ от 4,700 кв.м. (50,000 кв.ф.). Работниците, предимно латиноамериканци (Калифорния има 50% латиноамериканско население) наместват всички части на килима, и буквално го гладят на около 175 градуса температура, за да залепне за земята, като лепенки за дрехи.

И макар че, късно следобед в четвъртък около 200 души, работещи по подготовката за Оскарите, трябваше да спрат работа за собствената си безопасност поради заплаха от времето от обявената прииждаща буря, и всички останали бяхме изпратени навън, то в крайна сметка свещенният килим е на мястото си, както ще видите във видеото.

По цялата дължина на червения килим той е покрит от огромна шатра в цвят шампанско, през която ще минават номинираните и техните придружители.

Украсата вътре е едно огромно златно величие от златни драперии, завеси и плаки на статуетки по стените и самите те изправени под покритието на шатрата, чак до самия вход на залата. Всичко грее, не, пардон, жестоко блести и отразява всеки лъч светлина и образ. 

Какво ще покажат и кажат Оскарите в тази така важна година за целия свят? По време на две войни и ново преразпределение на света, очакване за две “нови” държави, няколко сублимни висши избори в ЕС, САЩ и Русия, след стачките във филмовата индустрия, настъплението на всичко захранвано от батерии и Изкуственния интелект. Всичко това ни кара да стоим със затаен дъх, за да видим дали наистина ще бъдем удостоени с нещо по-човешко и весело, и дали наистина в бляскавия сезон на наградите ще видим голям финал с високо ниво на стил и класа.

Малко остава, а ние придължаваме да следим събитията, около Оскарите за вас, “на живо” от Холивуд.

В облеклото на червения килим не търсете модно дефиле, а добре договорени сделки между компаниите и артистие. Ако нямат договор звездите просто не ползват нищо. А ако имат такъв, и задължително не сложат на себе си марката, то значи са го нарушили. Затова няма да им се бъркаме.

Всичко в крайна сметка опира до гледаемост, до зрители. Тази на “Оскар”-ите хич не е завидна. Малко под 19 милиона души са гледали м.г., спад от повече от половината от 40 милиона, които са гледали през 2014 г.

Повече от 3000 членове на медиите са акредитирани за червения килим на най-очакваните награди на годината.

Около 3400 зрители ще бъдат в залата на Долби тиатър. Около 20 милиона души на малките екрани в САЩ (и няколко милиона в 200 други страни), ако цифрите не се променят много спрямо м.г. Така, докато всички одобрени, влязат в Dolby theatre, и тогава, както винаги е било, тази фантазия за червени килими, светлини и камери ще започне да избледнява и като Пепеляшка ще изчезне преди полунощ. Но, никой няма да се върне да си търси нещо загубено, защото всички са печеливши. Конструкциите, чието сглобяване отне 10 дни, ще изчезнат само за няколко часа.

А червеният килим? Някои части се събират и рециклират за други събития, други се изхвърлят. Когато си тръгват от галата, някои си отнасят парче от него за спомен. Догодина ще има още един, нов килим, и процесът ще започне отначало.

Шоуто трябва да продължи!

96-те Оскари ще се излъчват “на живо” по ABC и онлайн на OnTheRedCarpet.com НЕДЕЛЯ, 10 МАРТ в  7:00 pm ET/4:00 pm PT. 

*****

* Историята на червения килим въобще не започва с киното или с Холивуд, а ни връща векове назад във времето преди Христа. Есхил твърди, че 1-то му писмено споменаване е в „Агамемнон“ от 458 г. пр.н.е., избран „за пътя на краля“. По онова време “огнените пътеки” били за боговете, а не за простосмъртните. Но и кралете ги използвали, за да се извисяват в небето и най-важното и до днес – да се отличават от простолюдието, което стъпвало на земята. В нашия случай “боси по асфалта” на Холивуд булевард, който ще си остане там, след като вдигнат постелята за избраните създатели на мечтани образи. Някои дори ще сънуват Оскари точно до килима.

В Холивуд червеният килим т.г. записва своя 102-ри рожден ден. За 1-ви път се появява на 1-та холивудска премиера на филма „Робин Худ“ на Сид Грауман на 18 октомври 1922 г.

В наше време червеният килим е неразделна част от публичния живот на звезди и величия, за да покажат възможно всичко лъскаво, каквото може. И да ги види народа, без да ги докосне, позират при всеки удобен случай, на всички премиери, награждавания, церемонии и др. Точно така, точно Холивуд променя съдбата на червения килим и пише история, в която са се втъкали блясък, слава, успех и богатство.

Кой ще връчва статуетките?

Наградите ще връчат най-големите на екрана, м/у които

“боговете”

Стивън Спилбърг и Ал Пачино. “Богините” са повече, Джейми Лий Къртис, Мишел Пфайфър, Джесика Ланг, Дженифър Лоурънс, Емили Блънт, Сали Фийлд и “класата в жанра” Чарлийз Терон. Колегата на Димитър Маринов – Махершала Али, с когото отнесоха най-силната статуетка за 2018 година за “Зелена книга”, също ще излезе на сцената, уникалният Никълъс Кейдж и “Скалата” Дуейн Джонсън, универсалният Майкъл Кийтън и американският разбивач на женски сърца Матю Макконъхи. Видео с кадри с тях ог старк червени килими и филми.

Всичко е странно днес на Оскарите,

вкл. името на “главата” на шоуто, изпълнителният продуцент Радж Капур, познато ни от индийския хит в миналото “Слонът моят приятел”. 

Спомняте ли си фразата

“преди живеех срещу затвора, сега живея срещу нас?”

Точно така се получи с “Царя” на сцената на 96-те Оскари, хитовият телевизионен водещ Джими Кимъл,

чието студио буквално се намира на другата страна на булеварда.

Джими се утвърди като един от големите водещи за всички времена на Оскарите, едно от най-обичаните тържества в ентъртеймънта, с перфектната си комбинация от човечност и хумор. Кимъл е домакин и изпълнителен продуцент на “Jimmy Kimmel Live!” на ABC, и е един от най-дългогодишните водещи на токшоу в историята на американската телевизия. Той е домакин за 4-ти път, след предишните 95-и Оскари, които му донесоха номинация за Еми, и преди на две последователни предавания през 2017 г. (89-и награди) и 2018 г. (90-и награди).
Академията за филмово изкуство и наука е дом на повече от 10,500 от най-успешните участници и лидери на филмовата индустрия.

Къде в Ел Ей са 13 милиона експоната от Оскарите?

С най-големия филмов музей и колекция в света, Академията съхранява огромна кинематографична история и представя програми за миналото, настоящето и бъдещето на киното. Музеят е открит през 2021 г. в Лос Анджелис, Калифорния, и е първият от този вид в Съединените щати, като съхранява повече от 13 милиона експоната.