Почина Отец Боян Саръев обявен от САЩ за една от “500-те най-влиятелни личности по света” (+ видео)

В манастира му „Св. Успение Богородично“, се намира единствената в България частица от Светия кръст

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 г. в село Жълти чал, Ивайловградско (днес заличено), в семейство на мюсюлмани, но приема християнството.

27 дек 2023 г. Почина стожерът на православието в Родопите отец Боян Саръев, един изключително чист и грижовен човек, посветил се на правдата без значение на коя страна е. Не случайно избран в Съединените щати за една от 500-те най-влиятелни личности по света, въпреки че ги обвинява заедно с България за смъртта на близък.

Енорийският свещеник на храм “Св.Успение Богородично” е бил приет в спешно отделение в кърджалийската болница МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, където е напуснал този свят, a първоначално той е бил лекуван в столицата.

“Кръстителят от Родопите” си отиде от този свят на 67-годишна възраст на Стефановден – денят, в който преди 20 години в Кербала загина племенникът му Николай Саръев.

“Кой съм аз, че да забранявам на тая земя?”

обичаше да казва отец Боя Саръев, чиито думи дълго още ще отекват из изстрадалите пазви на Родопа планина. И тя, и всички ние ще скърбим за този свиден приятел и изключителен човек.

Светъл ти път, отче!

Саръев е роден на 5 май 1956 г. в село Жълти чал, Ивайловградско (днес заличено), в семейство на мюсюлмани, но приема християнството.

През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в църквата „Св. Успение Богородично“ в кв. Гледка в град Кърджали през последните 30 години и в продължение на 20 години той изхранваше целогодишно близо 100 човека в разкритата трапезарията при храма.

Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност. 

“Когато в едно общество е силно развита църквата и има духовно израстване на нацията, там и благополучието е далеч по-добро. Ние сме в атеистичен цикъл, заварени от комунизма, когато имаше антирелигиозна пропаганда. И ние продължаваме да се вторачваме в телата си – какво ядем, какво пием”

Отец Саръев бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти. И подслони бежанскии семейства през пролетта на 2022г., а през май дори въведе в Христовата вяра 4 украински деца. 

През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на храм „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“, поставен от основаването на църквата през 1939 г., както и стенописите в нея. 

Женен. Дъщеря му завършва генно инженерство, а синът му следва в духовна семинария.

Племенникът му, лейтенант Николай Саръев, почива от раните си, понесени при взривяването на българската база Индия в иракския град Кербала през декември 2003 г. След това отец Боян заявява по БНТ, че

“ще съди българската държава, задето е жертвала своите синове заради американски интереси”.

Саръев е номиниран с 3 почетни отличия за обществена дейност и включен от

Американския биографичен институт в списъка с 500-те най-влиятелни личности по света.

Православното духовно средище „Св. Успение Богородично“ в кв. „Гледка“, град Кърджали, е изградено по инициатива на Отец Боян Саръев, което да служи като стожер на християнството в Родопите. Построено е изцяло със средствата на дарители.

В манастира на отец Боян Саръев, „Св. Успение Богородично“, се намира

единствената в България частица от Светия кръст,

а също и мощи на светци, открити при разкопки и подарени на манастира от археолога Николай Овчаров.

Последната си литургия и проповед Саръев е отслужил на 3 декември в храм “Св. Успение Богородично” в Кърджали

Отец Боян Саръев е автор на книгата „Гласът на викащия в пустинята“'(ISBN 9549015211)