Наш свещеник влезе в Рая за Коледа – ЕКСКЛУЗИВНО ОТ КАЛИФОРНИЯ (видео)

Отново отлично работеща православна комбинация от Балканите в САЩ

ЕВГЕНИ ВЕСЕЛИНОВ

25 дек 2023 г.(Калифорния) Отец Христо стана 1ят български свещеник специален гост в уникална част на щата, където в ОЦ “Св.Андрей”, Сан Луис Обиспо пя на връх Коледа, заедно с отец Силвиу.
Фото: Батко Евгени

25 дек 2023 г. (Сан Луис Обиспо) Казват, че се случвали чудеса по Коледа. И да, точно това се случи с мен, тръгвам за празника да навестя наш свещеник, за кога, разбира се за Бъдни вечер и да почерпя за мой имен ден, а се оказвам на едно от най-екзотичните и красиви места, а отчето ми носи още изненади.

Аха, та не се чудете на заглавието, че наш свещеник за Коледа е влязъл в “Рая в Калифорния”, както наричат района на Мороу бей, на средата на пътя между Лос Анджелис и Сан Франциско, две места с които, Отец Христо Цанков дълбоко е свързан в миналото.

“Калифорнийският поп”, както го нарекохме преди време, име поето от много наши сънародници, заради 24-годишната му служба в слънчевия щат, днес стана и 1ят български свещеник специален гост в гръцката православна църква “Св.Андрей”, Сан Луис Обиспо. Отец Христо пя на връх Коледа, заедно с отец Силвиу Станкулеску, председателстващ свещеник и хор на енориаши в храма на това уникално място.

Отлично работеща православна комбинация от Балканите, румънец, българин и гърци, която не е изненада, така съществуват българските църкви в Ориндж каунти и Сан Диего, като там участват и сърби.
Първата служба в този гръцки храм на едно от най-чистите, здравословни и 24/7 постоянна температура място, е бил водосвет на дома от о. Константин Раптис в дома на Тери и Димитра Дрицас в Пасо Роблес през есента на 1984 г.
През 2006 г., с Божията помощ и цялото трудолюбиво семейство и приятели, Църквата успява да закупи по-голяма сграда. Същата година на 1 септември “Св. апостол Андрей” е благословен и с нов свещеник – отец Силвиу Станкулеску, който служи и до днес и живее със съпругата си и три деца.
На 25 декември 2023 г. Храм “Св. апостол Андрей” бе благословен със специален гост български свещеник – отец Христо Цанков, който е добре известен сред българите на Западния бряг. И това не е случайно, след като дълго време служи в най-старата на Зап.бряг в САЩ българска православна църква БПЦ “Св. Георги”, създава и строи 1та БПЦ в Сан Франциско “Св. Св. Кирил и Методий”, участва в учредяването на нашите храмове в Лас Вегас и Сан Диего. 

Протоиерей Цанков е служил и в двете БПЦ в Ел Ей, “Св. Георги” и “Св. Климент Охридски”. Също така и в “Св. Николай Чудотворец” в Сан Диего (вкл. и в създаването й 2011г.). Отец Христо е добре познат на стотици българи в Калифорния. Та дори и извън щата.

Ще припомним, че на 10 февруари 2007 Отец Христо бе поканен във Вегас, където със съдействието на “Българско Общество в Невада” се състоя откриването на Първата Българска Църква там  – “Свети Илия Пророкът” (“St. Elia the Prophet”).

На следващия ден тогава, Цанков трябваше да се върне в Ел Ей, за да застане в челната редица на шествието на Българската общност в Лос Анджелис в подкрепа и безпрекословна солидарност към българските медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт в Либия. Само седмица преди ОСКАР-ите, на 11 Февруари 2007 г. организаторите от нашата фондация BulgariCA със съдействието на нашето Ген. Консулство, и най-вече на официалните Американски власти, както и с безценната подкрепа на Църковното настоятелство на Храм Св. Георги“ и на всички дошли хиляди Българи, заедно успяхме да затворим цялата „Алея на Славата” (Walk of Fame) на бул. „Холивуд” (Hollywood Blvd.) за цели 3 часа. Пред входа на КОДАК Тиатър бе отслужен молебен от Отец Христо и се пяха народни песни и химна на Р България – прецедент в историята на Холивуд и българската емиграция в САЩ и в целия свят.