Денят на Бащата в България и САЩ

Празникът съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати – НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ

23 февр 2008 Ангелина Веселинов – първото и последно българче на официалната сцена с оригинална статуетка ОСКАР. Две Богини в ръцете на бащата.

Дойде моментът, когато всеки да каже на своят прекрасен татко: „Обичам те!” и да му благодари за всички хубави неща, които е правил до сега, или поне за изминалата година

Всяка майка да уважи бащата на нейните деца

По традиция и свързано с православния лалендар на 26 декември в България се отбелязва Денят на бащата – празник, на който се прославят бащинството и родителските грижи на мъжете.

Православната църква го отбелязва на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Иисуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Ерусалим.

Всеки един мъж, който желае да стане глава на семейството трябва да знае, че това е МИСИЯ в живота с отговорност за закрилата и честта на семейството, за съхранение на традициите и вярата. Всяка жена трябва да бъде съмишленик и стимул за мъжа и да превърне мисията му в обща цел и действия. Да търси диалог, а не заместител при проблем. 

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Според католическата традиция празникът се отбелязва на 19 март, в Русия – на 23 февруари, а в САЩ на 17 юни.

Нещата в България малко се промениха през последните години и се положиха основите на една нова традиция – да се празнува Ден на бащата, но през лятото, спрямо отбелязването му в Съединените щати.

17 юни е денят на бащата за живущите в САЩ. По света той се чества по различен начин и на различни дати. Както казахме по-горе, в Родината е избрана датата 26 декември, когато българската православна църква почита Свети Йосиф – земният баща на Исус.

Чак 2012 г. става 1-та, когато на повече места в Родината почитат татковците и през юни, а ще кажете

“трябва всеки ден”!

Неоспоримо е, че поради естеството на своята природа, майката на децата е тази, която е по-тясно свързана с началния период на тяхното израстване и възпитание. 

В българското общество обаче, ролята на бащата незаслужено дълго време бе подценявана. Както един човек не може да върви напред успешно, ако не е здраво стъпил на двата си крака, така и едно дете не може да израстне и се развива спокойно и пълноценно без подкрепата на  двамата му родители.

Както има достойни майки, така има и достойни бащи и те заслужават своя празник. 

Всяка майка да уважи бащата на нейните деца!

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството , грижата на мъжете като родители и тяхното незаменимо място в семейството и обществото. Този празник в Америка се появява като израз на обичта и признателността на една дъщеря – американката Сонора Смарт Дод към нейния баща-ветерана от войната Уйлям Дж.Смарт, който сам отглежда шестте си деца.

Първият Ден на бащата  е честван на 19 юни 1910 г. в САЩ. Празникът незабавно получава широка   подкрепа от различни слоеве на американското общество и през 1972 г. е обявен за официален от президента Никсън. Празнува се всяка година в третата неделя на месец юни.

Постепенно този празник се възприема в различни страни на света. Цветята, които се подаряват на бащите в този ден са червени рози. Децата изразяват  обичта и възхищението,което изпитват към бащите си, като им поднасят саморъчно изработени   весели поздравителни картички или други дребни подаръчета с шеговити надписина линка можете да изтеглите картичка за татко:

Денят на бащата-картички -за изпращане,принтиране и …

Макар и взаимстван, този празник заслужава да се превърне в традиция и у нас. Добрите бащи напълно го заслужават. Поздравете своя татко!