Калифорния с нов рекорд за пътуващи за Коледа и НГ – кога да пътуваме (видео)

9,5 милиона местни жители по пътищата и въздух 

Кога ще е най-натоварено?

22 дек 2023 Поглед върху магистрали 10 и 405, посока международното летище LAX. Трафикът в Ел Ей става страшен през следващите 10 дни

23 декември 2023 г. Очаква се рекорден брой жители на Южна Калифорния да пътуват за коледните и новогодишни празници, като 9,5 милиона местни жители се очаква да поемат по пътищата и въздушните пътища, според Автомобилния клуб на Южна Калифорния (AAA).
AAA вярва, че най-натовареното време за пътуване ще бъде събота 23 декември от 11 сутринта до 19 часа.
В цялата страна шофьорите могат да видят времето за пътуване от 20 до 50% по-дълго през този празничен сезон.
Най-добрите дестинации за пътуващите в Южна Калифорния се очаква да бъдат Лас Вегас, Сан Диего, Централното крайбрежие, Палм Спрингс/Долината Коачела и Гранд Каньон. Тук проверете как е положението по магистралите:

Check Current Highway Conditions
Калифорнийският магистрален патрул (CHP) ще бъде в максималния си период на изпълнение от тази събота до понеделник вечерта. CHP казва, че се наблюдава увеличение на смъртоносните катастрофи през последните седмици.
Пияните шофьори представляват 40% от фаталните автомобилни катастрофи между Коледа и Нова година, особено с допълнителната нестабилност на метеорологичните условия през този период.
Скорошно проучване на Jerry, национална агенция за автомобилно застраховане, класира Калифорния на първо място в страната като най-гъсто населения щат, който вижда

повече смъртоносни катастрофи по Коледа от всеки друг щат.

Трафикът в Лос Анджелис е по-лош, даже ужасен и вероятно няма да се подобри. Повече коли в съседните на магистралата квартали, особенно по празниците, места които вече са засегнати от едни от най-лошите замърсявания на въздуха в град, известен със своя смог. Хората в районите на Ел Ей с постоянно по-високи нива на замърсяване на въздуха често са чернокожи и латиноамериканци, въобще с ниски доходи, както и остават жилищни политики от 30-те години на миналия век, които затрудняват хората да купуват жилища в желани квартали.
Тези общности често вдишват мърсотия, която те не са създали, според скорошни изследвания от Университета на Южна Калифорния.

В национален мащаб се очаква 115,2 милиона души да пътуват за празниците, което го прави вторият най-натоварен в историята след 119,3 милиона, пътували през 2019 г.
Auto Club казва, че оживеният сезон на ваканционните пътувания продължава от най-натоварения ден за пътуване 23 декември до 1 януари, но пътуващите в LAX казват, че вече започва да става пренаселено. AAA казва, че 10-дневният период на пътуване вероятно ще бъде най-натовареният някога на летищата в САЩ.
Тази година трябва да видим най-голям брой хора, пътуващи с автобус, влак и круиз. AAA каза, че повече от 4 милиона американци се очаква да използват алтернативен транспорт този празник – увеличение от 3,66 милиона през 2022 г. и 3,89 милиона през 2019 г.