Барби – кукла с целулит и без вагина за милиард и половина $ с час при гинеколог

Интелектуални закачки за отношенията между половете и диалози над детско равнище

“Барби” – един от най-касовите филми, хит на годината и прочее. Събрал до момента $1,43 милиарда долара

Иван Бакалов

Пуснаха “Барби” по HBO. Един от най-касовите филми, хит на годината и прочее. Събрал до момента 1,43 милиарда долара приходи.
Гледаш и оставаш като гръмнат. Кукленски свят, кукленски къщички, декори, също като детските играчки, само че са живи хора, в по-голям мащаб. Викаш си – абе, това е детски филм. Да, ама не. Интелектуални закачки за отношенията между половете и диалози над детско равнище. Хореография и костюми, да се побъркаш от розово. Актьорите и с движение го докарват на кукли, особено Райън Гослинг – рус, спретнат, изгладен.

И все си мислиш, че това е само началото, ще мине кукленската част и сега ще почне филмът, събрал толкова приходи. И ето – двете кукли Барби (Марго Роби) и Кен (Гослинг) отиват с една розова количка и розови дрехи в реалния свят, защото там някой им разваля живота и им въздейства зле. На Барби й излиза целулит и т. н.
И ходят двамата в розово из реалния свят, а пред тях на едно място седнали едни бачкатори в работни дрехи. И те, естествено, като виждат розовата кукла Марго Роби, веднаха подхвърлят: “Еха, мацеее” А мацето им казва усмихната, както само Барби се усмихва: “Аз нямам вагина”.

И т. н. перипетиии.
Филмът завършва как Марго Роби, все така усмихната, но вече не в розово, влиза в някакъв офис, където жената на рецепцията я пита за какво е, тя отговаря още по-усмихната “Имам час при гинеколог”.
Това е. Два часа. Розово.
Не казвам нищо. Не се тръшкам, че светът се е побъркал. Нито коментирам, че и деца намират филма за тъп. Отнасям се сериозно към всеки касов успех.
Марго Роби е позната като жената на Вълка от Уолстрийт, и като Шарън Тейт в “Имало едно време в Холивуд”.
На филма “Барби” тя е и продуцент, освен че изпълнява централната роля. Най-големият й успех, австралийка на 33 години. Намерила е формулата да спечели много пари от един филм. Намерила е аудитория, за която много хора не подозират.
Филмът е засипан с номинации на всякакви награди, включително на критици. Сигурно ще отнесе някои Оскари. Въпреки че…
“Барби” – розова скука с огромен успех. За всеки влак си има пътници.
Най-големи поздравления заслужава онзи, който е отпуснал 140 млн. бюджет за снимането на такъв филм, убеден, че ще си ги върне.
Впрочем, за хора от моето поколение, които са се учили “да четат” филми от Антониони и Фелини, да разгадават метафори и алегории от филмите на Бунюел и т. н., такъв филм като “Барби” им действа като шок. Ама гледам, че и по-млади са шокирани.

“YOU HAVE TO GO TO THE REAL WORLD”

Ти, сериозно ли …