Депутат и министър с двойно гражданство, президент не в България

Правосъдният министър: “Искаме ли всички български граждани да участват във формирането на политиката в страната?”

Дали искаме всички български граждани да участват във формирането на политиката в страната? Според последна справка на МВнР от 2019 г. българските граждани в чужбина са 2 млн. и 417 хиляди. Вземат се предвид всички фактори като чужденците получили гражданство и децата на български семейства родени в чужбина и получили български актза раждане и ЕГН. Реално никой няма точна представа колко са българите в чужбина, като най-надеждните данни идват от българските медии “зад граница”, училища и организации.
ГРАФИКАТА Е НА В-К 168 ЧАСА ОТ 2020 г. КОГАТО ВЪЛНАТА НА ЕМИГРАНТИТЕ Е ПОЧТИ СПРЯЛА ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА С КОВИД

16 дек 2023 г. Депутати и министри ще могат да имат двойно гражданство, президентът не, ако Народното събрание (НС) приеме на второ четене проектозакона за промяна в Конституцията.

Една от най-разгорещите части от обсъждането на промените в конституцията беше именно тази за двойното гражданство, но след дебат с участието на конституционалисти, тя получи подкрепа в парламентарната правна комисия.

Според гласуваното, лице с двойно гражданство може да стане депутат, ако е живяло последните 18 месеца в България. Изискване за уседналост за министрите не се изисква. Претендентите за държавен глава обаче няма да могат да се ползват от въведеното изключение.

Опозицията се опасява зс националната сигурност, а експерти-конституционалисти, че може да последват лавинообразни искания ограничението за двойно гражданство да отпадне и за други позиции, например в съдебната власт.

Според правосъдния министър, разговорът за допускането на хора и с чуждо гражданство до властта, е разговор за това, че една четвърт от българите са в чужбина:

“Това е големият дебат за това как се изгражда нашата национална общност 

дали искаме всички български граждани да участват във формирането на политиката в страната. Не виждам фундаментален проблем с предложението за двойно гражданството.

Въпросът е вече да се уредят, вероятно на законово ниво, изискванията, лоялностите, да се избягва конфликт на интереси, за да е ясно, че се брани българския интерес, а не интереса на други държави или други субекти”.

Предложението премина на косъм – с 5 на 4 гласа, като председателят на комисията Радомир Чолаков  гласува против и обяви, че ще предложи влизането в сила на новата разпоредба, 

да се отложи, докато не се установи колко и къде са българите с двойно гражданство.

Правосъдния министър Атанас Славов посочи:

“Тези изменения в Конституцията са важни за страната ни, особено чакайки решение за пълноправно членство в Шенген, присъединяване към еврозоната, за да заемем нашето достойно място в сърцето на Европейския съюз, а не в неговата периферия. Разбира се, те са важни и за правителството, защото те са траен ангажимент да постигнем стандарти за независимо правосъдие, за това

България да е наистина правова държава и те са ангажимент, поет преди всичко към българските граждани”.

След като стигнаха до преходните и заключителни разпоредби в проекта за промяна в Конституцията, депутатите от ресорната парламентарна комисия прекратиха извънредното си заседание до утре в 10.00 часа.

Предстои след това да стане ясно кога ще се обсъждат спорните текстове, от което ще зависи и кога ще е обсъждането в пленарната зала.