Украйна дава $2 мил. и жителство в страна от НАТО на руски пилоти дезертьори

Да кацне с Миг-31 с ракета Кинжал

МиГ-31 (наименование в НАТО: Foxhound) е боен руски свръхзвуков изтребител и е 1-ят (1970- съветски боен самолет от 4-то поколение, а новите му модели (2010-) са на много високо ниво. Скорост: 3 000 км/ч на пределна височина – 20 000 м. Х-47М2 Кинжал е руска хиперзвукова балистична ракета с въздушно изстрелване. Има отчетен обсег на действие от 1500–2000 км и може да има конвенционални или ядрени бойни глави, и се изстрелва от бомбардировачи Ту-22 или прехващачи МиГ-31.

Агенцията за военно разузнаване на Украйна обяви награда от $2,000,000 щатски долара и пребиваване в избрана от НАТО страна за цялото семейство на всеки руски пилот, който премине в Украйна с МиГ-31, въоръжен с ракета Кинжал.

Миналия месец пилот на хеликоптер Ми-8 дезертира в Украйна.
Това съобщи в “Х” Игор Сушко, американец, роден в Украйна.

Вечерта на 7 септември в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога – руснаците са вдигнали в небето МиГ-31, който потенциално носи на борда си ракетите “Кинжал”. Това съобщи украинската ТВ24. ВВС не могат да видят изстрелването на Кинжал, така че при всяко излитане на МиГ-31 се чуват сирени, защото има много малко време за сваляне на тази ракета, допълват от телевизията.

МиГ-31 (наименование в НАТО: Foxhound) е боен руски свръхзвуков изтребител и е 1-ят (з) съветски боен самолет от 4-то поколение, а новите му модели (2010-) са на много високо ниво. Скорост: 3 000 км/ч на пределна височина – 20 000 м. Видео на американския военен тв канал.

Х-47М2 Кинжал (“Dagger“, име в NATO AS-24 Killjoy) е руска хиперзвукова балистична ракета с въздушно изстрелване. Има отчетен обсег на действие от 1500–2000 км и може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави и може да бъде изстреляна от бомбардировачи Ту-22М3 или прехващачи МиГ-31К. „Кинжал“ влезе в експлоатация през декември 2017 г. и беше едно от 6-тте нови руски стратегически оръжия, представени от руския президент Владимир Путин през март 2018 г.
Представители на отбраната на САЩ заключиха, че съществуващите радарни съоръжения са недостатъчни за откриване и проследяване на хиперзвукови оръжия.
През март 2022 г. американският президент Джо Байдън потвърди, че Русия е използвала хиперзвукови ракети в Украйна. “Почти невъзможно е да го спрем”, каза той: “Има причина да ги използват.”

Чук или светкавица: какво ще използва Русия, за да бомбардира Украйна през есента?
Не е известно дали Су-34 е оборудван с новата бомба – FAB-1500 или ракета “Кинжал”. Но и двата варианта са добри, съобщават от военното министерство на Руската Федерация на 10 септ 2023.
FAB-1500 са фугасни авиационни бомби, чийто основен разрушителен елемент е „бризантен експлозив“, т.е. снаряд. Такива бомби имат най-мощното смъртоносно приложение сред снарядите с основно предназначение и авиационните бомби. Първо, в сравнение с ракетите, такива бомби са много по-евтини, няма сложна електроника, няма резервоари за гориво с тонове керосин, няма хидравлични системи, които държат бомбата, няма човек. В същото време FAB остават трудно оръжие за противовъздушната отбрана на противника.
В допълнение, FAB са обективно по-малки по размер от другите. Ако се свали носител, изстребител или дрон, то това няма да е панацея. 1-во, доста е трудно и 2-ро, бомбата така или иначе ще падне някъде, за разлика от ракетите, които изгарят във въздуха.