България световна отборна титла художествена гимнастика 1ви път 30 години – ансамбъла възкръсна насред лето

BULGARIAN SPACE GIRLS IN RHYTHMIC GYMNASTICS

“Златният отбор” на България по художественна гимнастика – Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева, Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова на върха в света за 1ви път след 30 години

25 август 2023 (Валенсия, Испания) “Златните момичета” спечелиха отборната титла на 40-ото световно първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия (40TH FIG RHYTHMIC GYMNASTICS WC), най-престижната на подобни събития. Така тимът на България отново взема златото след цели 30 години. 

За да чуеш химна, преди това трябва да не чуваш дори него!
БЛАГОДАРЯ СЛАДУРИ!

В Испания сякаш заложен е късметът на родните грации, след като и през 1993 г, отново в “родината на латиносите”, но в Алеканте, покоряват световния връх. Тогава Мария Петрова, Юлия Байчева и Бранимира Маркова стъпват на върха, а Брани на всичкото отгоре сега е и главен мениджър на националния отбор – индивидуално (жени).

Целият екипаж на златния самолет на българската художественна гимнастика, в който всеки е пилот, за да има полет!

Сега планетарни богини станаха Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева от индивидуалната надпревара и ансамбълът-жени с Женина Трашлиева, София Иванова,

Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова. Резултатът от 330.150 точки намести нашите съзтезателки на върха, над 2-те от Германия с 326.350 т. и 3-ти от Италия с 323.850.

ВЪЗКРЕСЕНИЕ НАСРЕД ЛЕТО

В надпреварата за многобоя при ансамблите, българският екип с изумителна воля и психика, успя да излезе от “ада” и да се “възкреси” на “трона в Рая”.

“Великолепната Петорка” ни  остана без медал след като Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова първоначално не издържаха на напрежението. И след груби грешки в композицията си с пет обръча, като дори изпуснаха цели два пъти уреди извън терена и даже се наложи да вземат резервните, бяха наказани сериозно от съдиите. И така възпитаничките на Весела Димитрова, Михаела Маевска и Ясна Стойнева директно се “гмурнаха към дъното”, въобще извън финалистите на този уред – 19-о място в “ада”.

Но, дойде второто излизане на килима на “отписаните” грации, за да изиграят своето съчетание с три ленти и две топки. Не знам как, и от къде извадиха тази психика и воля, е да – българки, но момичетата просто “възкръснаха” и бяха безапелационни и безгрешни и така получиха 1-ва по сила оценка, за да се изкачат от нищото до “трона в Рая”!

За саундтрак на съчетанието българките бяха избрали космическа музика и костюми на астронавти, с вплетени думи на Джон Ф. Кенеди. Мелодията е Apollo от Thomas J. Bergersen, a частите бяха от речта на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди бе за покоряването на Луната
„Ние избираме да отидем на Луната, не защото е лесно, а защото е трудно; защото тази цел ще послужи за организиране и измерване на най-доброто от нашата енергия и умения, защото това предизвикателство е такова, което сме готови да приемем, едно, което не желаем да отлагаме, и едно, което възнамеряваме да спечелим!” 

Така “богините на Орфей и Симеон”, които са шампионки от предишния Мондиал в София м.г., и вече имат спечелена квота за Игрите в Париж 2024, ще се борят с божествената си композиция за лаврови венци във финала в неделя.

В едно друго крайно класиране, това за многобоя България завърши на 12-а позиция. Първи в него станаха девойките от ансамбъла на Израел, а отборът на Китай след две много силни композиции грабна среброто. Бронза остана за домакините от Испания, неистово подкрепяни от своите ентусиазирани фенове в препълнената зала.

Така до момента България вече има четири (4) отличия от шампионата във Валенсия – 1 злато в отборното, Боряна Калейн взе 2 сребърни медали във финалите с  бухалки и с лента, а Стилияна Николова е с 1 бронз на съчетанието с топка.

Утре (събота) световното първенство във Валенсия продължава с многобоя при жените с участието на Боряна Калейн и Стилияна Николова.

В неделя са големите финали.