Разузнаването на САЩ: Украйна ще се “издъни” да постигне основната цел на офанзивата – WP

Киев ще се сочи с пръст от западните столици защо се е стигнало до контранастъпление със западна помощ за десетки милиарди долари, което не успя да постигне целите си

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с украинския президент Володимир Зеленски, докато се срещат в Овалния кабинет на Белия дом, 21 декември 2022 г. във Вашингтон. Приемайки Зеленски във Вашингтон, Байдън заявява, че е „чест да бъда до вас“
(Photo crefit: Patrick Semansky/AP/THE TIMES OF ISRAEL)

Украинските сили няма да достигнат югоизточния град Мелитопол, жизненоважен руски транзитен център, според оценка на американското разузнаване, цитирано от Уошингтон Пост в статия със заглавие U.S. intelligence says Ukraine will fail to meet offensive’s key goal.
Разузнавателната общност на САЩ преценява, че контраофанзивата на Украйна няма да успее да достигне ключовия югоизточен град Мелитопол, казаха пред The ​​Washington Post хора, запознати с класифицираната прогноза, констатация, която, ако се окаже вярна, би означавала, че Киев няма да изпълни основната си цел да прекъсна сухопътния мост на Русия към Крим при тазгодишния натиск.

Което означава, и че до Нова година силите на Зеленски няма да започнат да напредват и войната за него ще продължи и догодина, но вече във формат “отбрана”, а не “настъпление”.

Мрачната оценка се основава на бруталното майсторство на Русия в защитата на окупирани територии,

чрез фаланга от минни полета и окопи и вероятно ще подтикне да се

сочи с пръст в Киев и западните столици защо се е стигнало до контранастъпление, при което са изразходвани западни оръжия и военно оборудване за десетки милиарди долари не успя да постигне целите си.

Силите на Украйна, които настъпват към Мелитопол от град Роботине на повече от 50 мили, ще останат на няколко мили извън града, казаха американски служители. Представители на правителството на САЩ, Запада и Украйна, интервюирани за този доклад, говориха при условие за анонимност, заради чувствителните военни операции.

600-mile front line between Ukrainian and Russian forces. WP

Украйна започна контранастъплението в началото на юни с надеждата да възпроизведе зашеметяващия си успех при натиска миналата есен в района на Харков.

Но още през 1-та седмица на сраженията Украйна понесе големи жертви срещу добре подготвената отбрана на Русия, въпреки че разполагаше с набор от новопридобито западно оборудване, включително американски бойни машини Брадли, германски танкове Леопард 2 и специализирани машини за разчистване на мини.

Съвместните военни действия на американски, британски и украински военни срещу Русия, предвиждаха такива загуби, но предвиждаха Киев да приеме жертвите като цена за пробиване на основната отбранителна линия на Русия,

казаха американски и западни официални лица.
Но Украйна избра да спре загубите на бойното поле и да премине към тактика на разчитане на по-малки части, за да прокара напред през различни зони на фронта. Това доведе до нарастващи печалби, но в други джобове през лятото, пише американската медия.
Киев наскоро добави още резерви на фронта, включително оръжейни системи като Stryker и Challenger, но все още не може да пробие основната отбранителна линия на Русия.
Пътят до Мелитопол е изключително предизвикателен и дори превземането на по-близки градове като Токмак ще бъде трудно, каза Роб Лий, военен анализатор от Американския Изследователски институт за външна политика.

Мрачната перспектива, съобщена на някои републиканци и демократи на Капитолийския хълм, вече предизвика обвинения на срещи при закрити врати.

Някои републиканци сега се противопоставят на искането на президента Байдън за допълнителна помощ от $20,6 милиарда долара за Украйна предвид скромните резултати от офанзивата. Други републиканци и в по-малка степен настроени демократи обвиняват администрацията, че не е изпратила по-мощни оръжия на Украйна по-рано.

В интервю тази седмица генерал Марк А. Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, каза, че Съединените щати са били на ясно относно трудната задача, пред която е изправена Украйна.

„Преди няколко месеца казах, че тази офанзива ще бъде дълга, ще бъде кървава и ще бъде бавна“, каза той пред The ​​Post.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призна в четвъртък бавния темп на контранастъплението на Украйна, но каза, че Киев няма да спре да се бие, докато цялата му територия не бъде превзета. „Не ни интересува колко време отнема“, каза той пред агенция Франс Прес.

Анализаторите казват, че предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, са многостранни, но почти всички са съгласни, че

Русия надмина очакванията, що се отнася до уменията й в защитата на окупирана територия.

„Те имаха много време и се подготвиха много добре… и направиха много трудно напредването на Украйна“, каза Роб Лий, военен анализатор от Американския Изследователски институт за външна политика.

Бяха повдигнати и въпроси за това как Украйна е ангажирала своите сили и в кои области.

Мрачната перспектива, съобщена на някои републиканци и демократи на Капитолийския хълм, вече предизвика поток от обвинения, и то на срещи при закрити врати.

Някои републиканци сега се противопоставят на искането на президента Байдън за допълнителна помощ от $20,6 милиарда долара за Украйна предвид скромните резултати от офанзивата. Други републиканци и в по-малка степен настроени демократи обвиняват администрацията, че не е изпратила по-мощни оръжия на Украйна по-рано.

Американски служители вече отхвърлят критиките, че определени оръжия биха променили нещата.

Че, изтребители F-16 или ракетни системи с по-голям обсег като ATACMS биха довели до различен резултат. „Проблемът остава (Украйна) да пробие основната отбранителна линия на Русия и няма доказателства, че тези системи биха били панацея“, каза високопоставен служител на администрацията.

Американски служители казаха, че Вашингтон все още е отворен към това Киев да изненада скептиците и да преодолее шансовете. Един служител на отбраната каза, че е

възможно Украйна да се противопостави на историческите норми и да продължи контранастъплението през зимата,

когато всичко, включително поддържането на топлина на войниците и снабдяването им с храна и боеприпаси, става много по-трудно.

Но това ще зависи от няколко важни фактора, като например необходимото количество почивка на войските след тежък боен сезон. Това също ще зависи от това колко специализирано оборудване и облекло за студено време имат под ръка, каза служителят на отбраната.

Но Москва може да надвие и по време на зимните военни операции.„Известно е, че руснаците са способни да се бият в студено време“, каза служителят.

Войната се очертава да бъде наказателна и кървава, тъй като навлиза във 2-та си година.

„[Путин] вероятно се надява сериозно да деградира силите на Украйна и да сломи волята им да продължат“,

каза Макс Бергман, директор на Програмата за Европа, Русия и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания, цитиран от Уошингтон Пост.

“Истинският център на тежестта за изхода от тази война не е на украинското бойно поле“, каза Джордж Барос, военен изследовател в Института за изучаване на войната.

„Истинското място всъщност е в пространството за вземане на решения в западните столици.

Защото в момента, в който решим, че няма да дадем власт на Украйна, Украйна ще загуби войната”

От началото на войната преди повече от година Съединените щати са предоставили на Украйна повече от 113 милиарда долара помощ, по данни на USA Today от 2 юни 2023 г.
Ето и подробна разбивка от сайта на правителството:

https://www.state.gov/u-s-security-cooperation-with-ukraine/

Ммм