Лахайна, Хаваи – преди и сега след най-смъртоносния горски пожар в съвременната история на САЩ (видео)

Унищожението е „би могло да бъде избегнато“

13 август 2023 г. Рано днес броят на известните жертви вече нарасна до 93, съобщиха от управата на остров Мауи в Хаваи. Опустошителния пожар, който избухна миналата седмица в Лахайна остави повече от 1000 души в неизвестност, над 2700 сгради пострадали или напълно разрушени, повечето домове на хора и над 4,500 човека са разселени.

13 август 2023 г. Рано днес броят на известните жертви вече нарасна до 93, съобщиха от управата на остров Мауи в Хаваи. Опустошителния пожар, който избухна миналата седмица в Лахайна остави повече от 1000 души в неизвестност, над 2700 сгради пострадали или напълно разрушени, повечето домове на хора и над 4,500 човека са разселени. Пострадали и мъртви се откриват и във водите на океана, и по брега, освен във вътрешноста на острова. Държавни служители и учени предупреждават, че след като пламъците изчезнат, токсичните частици ще останат за по-дълго.

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО “Лахайна преди и сега” ТУК

Броят на смъртните случаи означава, че пожарът, който опустоши град Лахайна, вече е

най-смъртоносният горски пожар в съвременната история на САЩ,

надминавайки пожара в Калифорния през 2018 г., който уби 85, като данните не са окончателни. И най-смъртоносните след горския пожар в Клокет в щатите Минесота и Уисконсин, отнел живота на 453 души 100 години преди това през 1918 г.

Най-голямата трагедия в Хаваи за всички времена, непредизвикана от човека. Другата бе нападението на Пърл Харбър на остров Оаху през 2СВ, когато човешките загуби наброяват 2403 убити и 1178 ранени. Дотогава (7 дек 1941) за пръв път от 100 години някой атакува САЩ, и за последен до днес.

Отделът за водоснабдяване на окръг Мауи издаде

„предупреждение за опасна вода“

в някои райони, заради вредни замърсители навлезли във водната система, или след като пожари са унищожили конструкции и някои части от водната система са загубили налягане.

Губернаторът на Хаваите Джош Грийн каза, че

щетите се оценяват на близо $6 милиарда долара.

Той каза, че пожарите вероятно ще бъдат най-голямото природно бедствие в историята на щата. Обръщението му дойде чрез видео, записано на бюрото му в офиса след завръщането му в Хонолулу от Мауи.

Грийн подчерта необходимостта от

жилища за оцелелите, евакуираните и лицата и тези които се борят на 1ва линия, и останалите работници

в Мауи, които участват в търсенето и възстановяването.

Спешното настаняване ще включва повече от 500 стаи в хотели и още в частни квартири за оцелели и още повече стаи за хората от “1-ва помощ”, каза той. Жилищните разходи на местните работници ще бъдат подпомогнати от щата, дори и със субсидии за редовни наеми.

Подвижни интернет станции с безплатен WiFi в камиони се разполагат по улиците на Лахайна. 

Църкви, НПО и частни лица организират подслон, храна, вода и дори музикални изпълнения за жителите на пострадалите райони.

ФЕДЕРАЛНА ПОМОЩ ЗА ПОСТРАДАЛИ

FEMA is encouraging Maui County residents to register for federal assistance by visiting DisasterAssistance.gov, using the FEMA App, calling 1-800-621-3362 or visiting in person with FEMA Disaster Survivor Assistance staff members. 

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) съобщи, че се

маркират автомобили и сгради

на Фронт Стрийт с „X“, за да покаже, че са получили първоначални проверки, но че човешки останки все още може да има вътре. Ще бъдат добавени буквите „HR“, ако намерят останки.

Тъй като броят на смъртните случаи нараства,

не е ясно как моргите ще поемат броя на жертвите,

като се има предвид, че има само една болница и три морги.

Местни жители твърдят, че

правителствените агенции са блокирали

пътища, водещи до Лахайна, предотвратявайки достигането на помощи и дарения до опустошения район, по информация на Ен Би Си.

Близо 50,000 души са излетели от летище Кахулуи. Туристическият орган на Хаваите казва, че посетителите, които планират пътуване до

Западен Мауи през следващите няколко месеца, трябва да пренасрочат плановете си

за пътуване или да обмислят друга дестинация.

150-годишно дърво по чудо оцелява в Лахайна, Хаваи (+ видео)

Дори на Опра Уинфри беше отказан достъп с камера до приют за спешни случаи в Мауи, след забраната за медиите

„да няма снимачни екипи или репортери“

в тези места.

Хава̀и (Hawaii) е щат в САЩ, част от по-големия архипелаг на 7-те Хавайски острови, и е най-отдалечената островна верига в света – 2390 мили (3850 км) от Калифорния. Главните хавайски острови са Оаху със столицата Хонолулу, Хавай (Биг Айлънд), Мауи, Кауай, Молокай, Ланай, Ниихау и Кахоолале. Има още 124 необитаеми острова, рифове и атоли.
Населението е 1,455,271 души (2020). Хаваи са с обща площ от 28 311 km². Присъединен като 50-ия щат на 21 август 1959 г.

Местните, щатските и федерални служители са изправени пред все по-голяма критика, относно реакцията си пожара, превърнал Лахайна в развалини, жителите в бездомници, загубили бизнеси, домове и членове на семействата си, които, освен че не са били алармирани навреме, то и не получават информация за това какво е причинило пожара и защо е станал толкова разрушителен и така бързо.

Три адвокатски кантори заведоха официален колективен съдебен иск в събота срещу Hawaii Electric, твърдейки, че

унищожението „би могло да бъде избегнато“,

ако компанията за комунални услуги е изключила електропроводите си преди силния вятър.

Властите на Хаваите са били предупредени още преди (9) години, че Лахайна на Мауи е изправена пред висок риск от горски пожар!

„Наистина е разочароващо и сърцераздирателно да видиш, че някои неща можеха да бъдат направени“, казва авторът на доклада от 2014 г., цитиран от Уол Стрийт Джърнъл (WSJ). 

В резултат на смъртоносните горски пожари, които погълнаха исторически град Мауи, сенатор Мази Хироно (D-Хавай) каза, че няма да „търси никакви извинения“ за политиките, които накараха

служителите да пропуснат да активират сирени, които биха предупредили жителите за пламъците, които обикаляха Лахайна и костваха животи и разрушения.

„Няма да оправдавам никой за тази трагедия, но главният прокурор започна проверка на случилото се с тези сирени и някои от другите действия, които бяха предприети“, каза Хироно по време на интервю за CNN в неделя.

Министърът на здравеопазването и човешките услуги (HHS) на САЩ Хавиер Бесера, бивш сенатор от Калифорния, обяви

извънредна ситуация за общественото здраве (PHE) за щата Хавай,

за да се справи с въздействието на горските пожари върху здравето. Декларацията следва

декларацията за голямо бедствие на президента Байдън

и дава на доставчиците на здравни услуги на Центровете за Medicare & Medicaid Services (CMS) по-голяма гъвкавост при посрещане на спешните здравни нужди на бенефициентите на Medicare и Medicaid.

 

Специален екип за търсене и спасяване на пожарната Лос Анджелис, Калифорния с кучета беше изпратен днес на остров Мауи в Хаваи,

за да помогне в спасителните усилия след опустошителния пожар. 

“Екипът на пожарната в Ел Ей изпраща нашите

сърдечни съболезнования и молитви към семействата, които са загубили близки; на пострадалите; и на всички, които бяха разселени, загубили домове и бизнес

поради горските пожари, които опустошиха красивия остров Мауи. Изпращаме нашата сила и нашата подкрепа в този труден момент,” каза в изявление началникът на пожарната на Ел Ей Антъни Мароун.
По-рано тази година екипът беше изпратен в Турция след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което опустоши страната.