150-годишно дърво по чудо оцелява в Лахайна, Хаваи (+ видео)

Листата на баняна са обявени от Будизма за “легло на Бога Кришна” и е най-популярното дърво за правене на уникалните бонзай

11 авг 2023 (Лахайна, Хаваи) Мъж, видимо будист, е седнал на историческото дърво баняна, изгоряло oт страхотните пожари
(Photo credit: AP -Photo/Rick Bowmer)

Сред пепелта и трагедията в Лахайна на Хаваи, все още гордо стои една от ценните забележителности на историческия град – дървото банян, което т.г. прави 150-годишен юбилей. Силно оборяло от пожарите, които опустошиха западният бряг на остров Мауи, не е ясно дали дървото ще оцелее, но местните експерти дават надежда, след като се оказало, че корените са здрави, съобщиха от Каунтито.
Сякаш за да докаже на хората, че “корена е най-важен, и дори стъблото и клоните да горят, то дървото на живота остава”!

Всъщност и етно и религиозната история на дървото го доказват. Листата му са обявени от Будизма за “легло на Бога Кришна”. А баняна е най-популярното дърво за правене на уникалните бонзай, и най-старият е именно от него, и т.г. навърши 240 години в Тайван.

Така аз ще си спомням за баняна! Наистина изключително красиво място!

Листният вечно зелен балдахин покрива повече от половин акър градинка до друга хавайска реликва – старата сграда на съда, която в миналото е служила и като митница. А, днес естествено място за панаири на занаятите и други събития на общността, където хората се наслаждават на сянката на неговите “грижовни” клони.
Лахайна хич не е случайно място в Америка! На времето е била кралската столица на Хаваите, а баняна на Фронт Стрийт е едно от многото исторически чудеса на града. Когато през 1873 г. го донасят от Индия и го засаждат то е едва осем (8ft, 2.5m) фута високо, в чест на протестантска мисия в Лахайна дошла 50 години преди това. Но, с грижите на жителите уникалното дърво пораства до повече от 60 фута височина (60ft, 18.3m), по данни на Фондацията за възстановяване на града.
Всеки в Хаваи се надява поне този символ на вечността да остане жив в “града на пепелта и смърта”.

.ммм