Загубихме Атанас Голомеев – символът на българския баскетбол

“Змея” е в Залите на баскетболната слава на Канада и Европа, бил е спортист №1 на Монреал, попада и в сметките на НБА за “Ню Йорк Никс”

Един от 50-те най-велики баскетболисти на всички времена на ФИБА и 2 пъти топ-реализатор

Като произнесеш името Атанас Голомеев, означава баскетбол!

12 юли 2023 г. Като произнесеш име Атанас Голомеев, означава баскетбол. Така както например Нешка Робева е худ.гимнастика, Ицо Стоичков е футбол, Данчо Йовчев е гимнастика, Дан Колов е борба и още и още …
Напусна ни Голомеев, наричан “Змея”, българският баскетболист за всички времена, един от 50-те най-добри играчи на ФИБА, неин голмайстор на Евробаскет (х2) и с място “Залата й на славата”!
Най-знаковата фигура на българския баскетбол е починал на 76-годишна възраст след тежко боледуване.
Изключителен професионалист, прекрасен човек и приятел! Винаги, ама винаги ми отговаряше на всеки дори частен въпрос за великата игра “под коша”.

Голомеев е роден в София на 5 юли 1947 г., а в баскетбола се влюбва още 14-годишен, когато гледа изявите на атрактивните бразилски баскетболисти на Универсиадата в София през 1961 г.

Талантът му е забелязан от Венци Янев, треньор на юношите на “Септември”, докато Голомеев играе баскетбол в двора на столичното 20-о училище “Тодор Минков”. Тогавашният 10-класник е вратар на футболния отбор на училището, но също отличен атлет и плувец, но Янев вижда, че той е просто роден за баскетбол.

“Всичко започна в двора на 20 СОУ, когато бях 10 клас. С приятели играехме баскетбол и към нас се приближи непознат човек, който ме попита дали някога съм тренирал този спорт. Отговорих му, че не съм. Той се представи – Венци Янев, треньор на юношите старша възраст на „Септември“ и ме покани да се присъединя към тях. Дотогава бях пробвал най-различни спортове – бях футболен вратар, бях добър на висок скок, хвърляне на диск, плуване, волейбол, но тази случка промени всичко.” – Атанас Голомеев

И само след 2 години и половина Голомеев стига до мъжкия национален отбор. В него дебютира 19-годишен, на европейското първенство в Неапол.

На европейското първенство за юноши в Италия. Там станах топреализатор на турнира, изпреварвайки югославянина Крешимир Чосич (б.р. фундаментална фигура за европейския баскетбол, 2-кратен световен, 3-кратен европейски и олимпийски шампион от 1980 г.) и това спомогна да бъда включен в мъжкия национален отбор.

“Змея” над всички!

В кариерата си “на паркета”, в която най-често бе в ролята на център, Голомеев се състезава за Спартак София, ЦСКА, Академик, Левски-Спартак, и Гюней Санай. “Змея” е 8-кратен шампион на България като играч и веднъж като треньор на Левски-Спартак.

ЦСКА действаха. Бях на стадиона за футболен мач с приятеля ми Темелаки Димитров, който бе в същото положение. На почивката при нас дойдоха четирима души с автомати, които ни отведоха и така се озовах в армейския клуб. Още в 1я си мач за КЕШ в Люксембург вкарах 38 точки. Имахме много добър отбор начело с Цвятко Барчовски. Гард ни бе бащата на сестри Малееви Георги Малеев…

Голомеев оставя следа и отвъд океана.

Когато през 1967 г. баща му е изпратен представител на търговската камара в Канада, той заминава с него, за да учи в престижния колеж “МакГил” в Монреал. За кратко става играч №1 на баскетболния отбор, а някои от рекордите му в колежанското първенство на Канада все още са непокътнати. Например, постижението му от 37,5 т. средно на мач и 57 т. в един мач при гостуване. През 1968-а Змея бе приет и в Залата на баскетболната слава на Канада и става спортист №1 на Монреал.

Голомеев в Канада

Записах се в университета Макгил, който бе сред водещите 20 в световен мащаб, за да уча архитектура. Първоначално бях част от отбора „Оркид“, а след това играх в университетския баскетболен тим. Интересно е, че треньорът ни ръководеше и тима по американски футбол. Показателно за представянето ми е, че рекордите, които съм поставил още не са подобрени половин век по-късно

Голомеев попада дори в сметките на НБАзаНюЙоркНиксно българските власти категорично му отказват.

През годините той има оферта и от “Барселона” за заплата от $200 000, но пак му е отказано. След години впечатлява и “Реал” (Мадрид) в 1/4-финалите за КЕШ. В Мадрид “Реал” печелис 97:83, а Голомеев вкарва 19 т. за “Академик”, но на реванша “студентите” громят със 101:86, като Змея нанизва 38 точки!

На 33 години Голомеев стана 1-ят ни баскетболист, който получи разрешение да играе професионално в чужбина. Той подписа с турския “Адана” и там остава две (2) години, като 2-та е треньор.

През 1973 г., когато станах най-добър реализатор на европейското първенство „Барселона“ ми предлагаше 200 000 долара заплата. Това бяха страшно много пари. Само ще отбележа, че си купих „Мерцедес“ от Щутгарт за 2400 долара. И тук обаче се разминах. Чак през 1981 г. „Левски-Спартак“ ми позволиха да отида в Турция и то след като лично помолих заместник-министъра на вътрешните работи Ангел Карлов. Не знам как избраха точно „Гюней Санай“, но станах първият баскетболист, пуснат да играе в чужбина.

Голомеев е водещ играч в националния отбор на България

За националния отбор на България участва на цели пет европейски първенства, 2 пъти е най-добър реализатор на финалите, и 4 пъти попада и в идеалния отбор.

През 1987 г. е организиран бенефис в чест на Голомеев: “Звезди на ФИБА” срещу българския национален отбор в зала „Универсиада“. Гости са звезди на европейския баскетбол като Никос Галис и Дражен Петрович.

В периода 1991-1993 г. Голомеев беше и президент на федерацията по баскетбол.

През 1991 г. Голомеев е включен в списъка на 50-те най-велики баскетболисти на всички времена на ФИБА, при легендите Владе Дивац, Дражен Петрович, Дино Раджа, Александър и Сергей Белов, Арвидас Сабонис и други.

През 2019 г. става 4-ят българин, включен в “Залата на славата” на Международната баскетболна асоциация (ФИБА), след Ваня Войнова и съдиите Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Артеник почина на 87-годишна възраст през 2017 г. в Ню Йорк.

През 2010 г. българският спорт загуби и братовчедът на Атанас Голомеев – плувецът Цветан Голомеев.

Екипът на BULGARICA изказва съболезнования към роднините и близките на Атанас Голомеев.

ПОЧИВАЙ В МИР, НАСКО!

Atanas Golomeev – Bulgarian basketball player of all time

Bulgarian basketball player of all time
FIBA’s 50 Greatest Players, EuroBasket Top Scorer (х2) & Hall of Fame