Отново прекъснат руският мост до Крим след взрив (+ видео)

Дете ранено двамата родители загинали, обявено е извънредно положение, Русия посочи службите на Украйна за виновни, Киев предложи организаторите за държавна награда

17 юли 2023 г. Движението по Кримския мост е спряно поради авария, предизвикана от взрив, в района на 145-та носеща колона и е въведено извънредно положение, според РИА-НОВОСТИ / ТАСС. Новината бе съобщена и от АП. Фото:РИА-НОВОСТИ

Движението по Кримския мост е спряно поради авария в района на 145-та носеща колона и е въведено извънредно положение. Това съобщиха руските РИА Новости и ТАСС, като цитират губернаторът Сергей Аксионов. Той призова жителите на Крим и гостите на полуострова да се въздържат от пътуване през най-дългия мост в Европа, а да изберат алтернативен маршрут по суша през новите региони на Русия. Образуван е координационен щаб и “гореща” телефонна линия, както и Крим е обезпечен с всичко нужно и със запаси, съобщават още от руските медии.

“На Кримския мост е извършена терористична атака, пътният компонент е повреден. Атаката срещу Кримския мост е извършена в 03.05 часа от два украински безпилотни надводни апарата,” съобщава РИА НОВОСТИ, като цитирс официална Москва.
Телеканалът “Крым 24” показа видео кадри на повреденият мост.

Извънредно новината бе анонсирана и от американската агенция Associated Press (АП).
Движението по ключовия мост, свързващ Крим с континенталната част на Русия, е спряно на фона на съобщения за експлозии, пише АП.
Губернатор на Болгородска област Гладков заяви, че при инцидента на моста е пострадало непълнолетно момиче, което е в реанимация в болница, а двамата й родители са загинали, според РИА НОВОСТИ.

Това е второто нападение срещу Кримския мост: миналия октомври украинските специални служби организираха експлозия на моста, при която два участъка се срутиха, убивайки четирима цивилни.

Ръководителят на кримския парламент Константинов коментира извънредното положение на Кримския мост:
“Тази вечер терористичният режим в Киев извърши ново престъпление – атакува Кримския мост. В Киев не е възможно да не знаят, че автомобилната част на прелеза е изключително граждански обект. Но това никога не е спирало терористите. Няма да спре и в бъдеще. Те могат да бъдат спрени само с лишаването от физическата възможност за нанасяне на такива удари, както и с възмездие за всеки такъв удар,” каза Константинов, цитиран от РИА.

Представителят на украинското главно управление на разузнаването Юсов цитира думите на ръководителя на ведомството Кирил Буданов за Кримския мост, че „тази структура е излишна“.


Върховната Рада (парламента на Украйна) предложи да се представят за държавни награди замесените в атаката на Кримския мост: „Това е огромен успех за Украйна“.

“Атаката срещу Кримския мост е планирана от американските и британските разузнавателни служби.” – М-во на Външните работи на Русия в Туитър и публикувахс видеото с изказване на Дмитро Иванович Кулеба. Той е украински политик, дипломат и специалист по комуникации, в момента е министър на външните работи. Също така е и член на Съвета за национална отбрана и сигурност на Украйна.

“Днешната атака на Кримския мост е спецоперация на СБУ и ВМС на Украйна,” съобщиха от Кремъл.

Вижте официално изявление на Руската федерация:

“Тази нощ на моста беше извършен нов терористичен акт, има убити хора, ранено е дете. Случилото се е поредният терористичен акт на киевския режим, това престъпление е безсмислено, тъй като Кримският мост отдавна не се използва за военен транспорт. Разбира се, ще има отговор от Русия на терористичната атака, руското министерство на отбраната вече подготвя съответните предложения,” каза днес в изявление президентът на руската федерация Владимир Путин.

Въздушна тревога е обявена в шест области на Украйна, вкл. в Киевска.

Кримският мост (Крымский мост), също Ке́рченски мост или мост през Керченския проток, е мостово съоръжение, което пресича Керченския проток, свързвайки град Керч на Керченския полуостров с Таман на Таманския полуостров.Той е сред най-амбициозните инженерни проекти в историята на Русия и е най-дългият мост в Европа. Железопътният мост е с дължина 18,1 км, а автомобилният – 16,9 км. Височината на конструкцията е 80 метра, а височината на свода над водата е 35 метра. Мостът е проектиран да издържа на земетресения от над 9-а степен по скалата на Рихтер.

19-километровият (12-мили) мост, който беше открит през 2018 г., е основната сухопътна връзка между Русия и Кримския полуостров.
Мостът, който преминава през Керченския пролив, беше повреден през октомври от камион бомба и изискваше месеци на ремонт, преди да възобнови пълното си обслужване. Мостът пренася както шосеен, така и железопътен трафик и е важна снабдителна артерия за войната на Русия в Украйна.

Кримският мост (Крымский мост), също Ке́рченски мост или мост през Керченския проток, е мостово съоръжение, което пресича Керченския проток, свързвайки град Керч на Керченския полуостров с Таман на Таманския полуостров.Той е сред най-амбициозните инженерни проекти в историята на Русия и е най-дългият мост в Европа.

Състои се от 2 успоредни моста – железопътен и автомобилен. Железопътният мост е с дължина 18,1 км, а автомобилният – 16,9 км. Височината на конструкцията е 80 метра, а височината на свода над водата е 35 метра. Мостът е проектиран да издържа на земетресения от над 9-а степен по скалата на Рихтер.

Построен е по лична инициатива на руския президент Владимир Путин.

Получава официалното име „Кримски мост“ след всенародно гласуване през декември 2017 г. Строителството на автомобилния мост продължава 816 дни и завършва официално на 9 май 2018 г. Стойността му се изчислява на 228 милиарда рубли (около 3 милиарда евро по сегашен курс).

На 15 май 2018 г. президентът Владимир Путин открива официално автомобилната част от мащабното съоръжение. Държавният глава преминава по цялото трасе, тръгвайки от Таманския п-ов, шофирайки камион „КамАЗ“, а зад него се движи колона от строителна техника, която е взела участие в строежа. Свободното движение по моста за автомобили и граждански транспорт се пуска в експлоатация от 16 май 2018 г., което е приблизително 6 месеца по-рано от срока, предвиден в държавния договор.

До 24 март 2019 г. е завършено монтирането на железопътните участъци на моста, до 18 юли – полагането на железопътните релси. Използването на железопътния мост е официално открито през декември на 2019 г.

Предложенията за изграждане на мост през Керченския проток се разработват поне от началото на 20-ти век, а

през 1943 г., по време на войната, Германия построява кабинков лифт през Керченския проток и започва изграждането на два моста: пътнически и ж.п. мост, като недовършената част от моста е взривена при отстъплението.

СССР изгражда Керченски железопътен мост от строителни материали, останали от германците, дълъг 4,5 km. Проектиран като временна конструкция и уязвим към грешки в проектирането и строителството, мостът е сериозно повреден в края на февруари 1945 г.

Предложението за възстановяване на временния мост е отхвърлено и останките от моста са демонтирани, но скоро след разрушаването на моста, до 1947 г., започва работа по варианти за изграждане на нов прелез – постоянна мостова конструкция вместо разрушеният временен мост.

През 1950 г. строителството на моста е спряно и започва строителството на фериботна връзка.

През 70-те години отново се повдига въпросът за сухопътната връзка през пролива, но поради липса на средства проектът не е реализиран.

Дълго време мостът е представян като „един от елементите на околовръстния път по Черноморието“, чийто проект е обсъден в рамките на ОЧИС, или като част от „възродения Велик път на коприната“.

През април 2010 г. на среща в Харков е договорено и подписано строителството на мост в Керченския проток от новоизбрания президент на Украйна Виктор Янукович и президента на Русия Дмитрий Медведев.

На 17 декември 2013 г. е подписано споразумение между правителството на Руската федерация и кабинета на министрите на Украйна за съвместни действия за организиране на изграждането на транспортен проход през Керченския проток. Кабинетът на министрите на Украйна одобрява споразумението през януари 2014 г. По-късно, поради събитията в Крим, преговорите за изграждането на моста са прекратени. На 18 март 2014 г. е обявен конкурс за инженерни проучвания за изграждането на моста, но неговите формални условия, отнасящи се до руско-украинското споразумение за моста, вече не отговарят на действителните реалности.