Н.Св. Българският Патриарх Неофит Рожден ден 15 октомври

Ваше Светейшество на многая лета! Здраве и благоденствие и не ни забравяйте в чужбина, и ние сме българи, деца на нашата Православна Църква!

Н.Св. Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски!
Неофит I е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светско име Симеон Николов Димитров

Честит 77-ми Рожден Ден на Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски!

АВТОБИОГРАФИЯ

Неофит I е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство.
Глава на Българската Православна Църква (БПЦ) от 24 февруари 2013 г.

Patriarch Neophyte  (Bulgarian: Патриарх Неофит, secular name Simeon Nikolov Dimitrov; born 15 October 1945 in Sofia) is the current head of the Bulgarian Orthodox Church from 24 February 2013.

+++ +++ +++

 Братът на Симеон Димитров е доц. Димитър Димитров, е гл. диригент на църковния хор в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. Симеон е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. Димитров е студент в Духовната академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1971 г.

От есента на 1971 г. до 1973 г. Симеон Димитров е на богословска специализация в Катедрата по църковно пеене при Московската духовна академия.

На 1 сеп 1973 г. е назначен за преподавател по източно църковно пеене и диригент на студентския хор при Духовната академия.

1977 г. става старши преподавател по източно църковно пеене и богослужебна практика в Духовната академия, където преподава до края на 1980 г.

 Симеон Николов Димитров е подстриган за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир с името Неофит!

През следващия месец става диригент на Софийския свещенически хор.

На 25 март 1976 г. патриарх Максим го ръкополага за йеромонах, а на 21 ноември 1977 г. става архимандрид, като отново патриарха го въвежда в архимандритско достойнство в софийската катедрала „Света Неделя“. От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия.

В периода 1983 – 1990 година Неофит е сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия (VI-то ДС) с псевдоним Симеонов. В личното му дело са запазени 16 листа.

На 8 декември 1985 г. в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан (владика) с титлата Левкийски и е назначен за 2-ри викарий на софийския митрополит.

Веднага след демократичните промени в България на 10 ноември 1989 г., на 1 декември 1989 г.

епископ Неофит е избран за ректор на Духовната академия, а след възстановяването на академията като Богословски факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан.

Заема поста до януари 1992 г., когато е назначен за главен секретар на Светия Синод.

Като такъв и председател на църковното настоятелство при храм-паметника „Свети Александър Невски“,

по време на разкола в БПЦ, изиграва важна роля в преговорите за освобождението на окупираната Синодална палата.

На 27 март 1994 г. е избран, а от 3 април същата година е и канонически утвърден за

доростолски и червенски митрополит (владика).

През 2001 г. Петият църковно-народен събор взема решение да раздели Доростоло-Червенската епархия на Русенска и Доростолска епархия, а Неофит е титулуван

русенски митрополит.

След кончината на патриарх Максим, на 10 ноем 2012 г. с тайно гласуване Неофит е подкрепен за наместник-председател на Българската православна църква.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор е избран за патриарх на Българската православна църква

с 90 гласа срещу 47 за митрополит Гавриил Ловчански.

Във връзка със 70-годишния му юбилей през 2015 г. е удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ I-ва степен за изключителния му принос към България.

Като Патриарх на 1 юни 2016 г. дава тон за отказ от участие във Всеправославен събор в Колимвари, Крит, Гърция.

На 27 ноември 2017, Светият синод създава комисия за преговори с Македонската православна църква – Охридска архиепископия и с останалите поместни православни църкви за получаване на статут на непризнатата до този момент МПЦ.

13 октомври 2019 г. В навечерието на 74-я си рожден ден Патриарх Неофит прие в патриаршеския дом на Софийската митрополия канадският предприемач от български произход Игнат Канев. Фото: Българска Патриаршия

На 13 октомври 2019 г. в навечерието на 74-я си рожден ден Патриарх Неофит прие в патриаршеския дом на Софийската митрополия предприемача Игнат Канев, който на 14 години напуска България и живее в чужбина, съобщиха тогава от Българската патриаршия.

Бившият русенски митрополит, сега Патриарх Български Неофит, е поздравил роденият на 6 октомври 1926 г. в село Горно Абланово, Русенска област Игнат Канев за високата награда за църковни заслуги – църковния орден “Св. Кирил и Методий” – I-ва ст., който му е връчен тази година на 44-ия Български епархийски събор в задграничната ни епархия в САЩ, Канада и Австралия.

Патриарх Неофит е благодарил на строителният канадски магнат от български произход Канев за добротворството, проявено към Светата ни Църква, към българите в Америка, както и за помощта, която е оказвал на митрополит Йосиф.

Награди и отличия на Н.Св. Патриарх Неофит 

Доктор хонорис кауза на Софийски университет (2 дек 2008)

Орден “Св.св. Кирил и Методий” (22 юни 2010, България)
Орден „Княз Ярослав Мъдри“, I степен (Украйна, 27 юли 2013)
Орден „Слава и Чест“, I степен (Руска православна църква, 2013 г.)
Орден „Стара планина“, I степен (5 ноем 2015 г., България)
Почетен гражданин на Русe
Почетен гражданин на Две могили

Амин