Александра Фейгин – да докоснеш Олимпиец и гориш и ти! 

19-годишната надежда във фигурното пързаляне е 1-та родна съзтезателка на олимпийски лед от цели 24 години насам

5 февруари 2022 г. (София-Пекин) Да докоснеш Олимпиец и гориш – да, това е чувството, топлината, когато срещнах Александра Фейгин на студения лед в Зимния дворец в София. И то в най-големия огън в спорта – точно по времето на вече пламналата Олимпиада!

5 февруари 2022 г. (София-Пекин) Да докоснеш Олимпиец и гориш – да, това е чувството, топлината, когато срещнах Александра Фейгин на студения лед в Зимния дворец в София. И то в най-големия огън в спорта – точно по времето на вече пламналата Олимпиада! Даже се чувстваш, че и ти си там, и тук.

Да, от 4 февруари, и България е там, на зимните олимпийски игри в Пекин, градът единствен в света с две най-висши спортни представления – лятна и зимна надпревара. 

19-годишната надежда във фигурното пързаляне Александра Фейгин тръгва за игрите вече с гарантиран огромен успех за всички нас, тъй като страната ни не е виждала съзтезателка на олимпийски лед от цели 24 години насам. 

София Пенкова отдавна ни отсрами през 1998 г. в Нагано. Преди нея в началото на 90-те Виктория Димитрова записа златни страници, за да остави вечна следа след като ненадейно ни напусна. 

А завидна бройка наши фигуристи бяха под петте кръга на успеха през 2006-та в Торино, когато Албена Денкова и Максим Ставийски грееха при танцовите двойки. Именно на техния клуб е възпитаничка Фейгин. А сегашният жител на Лос Анджелис, Калифорния, вече треньор, Иван Динев тогава стана 17-ти при мъжете. Руми Спасова и Стани Тодоров стъпиха 19-ти при спортните двойки. И до там, пардон, до т.г., заради Александра! 

„Една сбъдната мечта с голяма отговорност, притеснение и надежда,” сподели Александра по време на една предолимпийска тренировка в Зимния дворец в София, броени дни преди да литне за Китай на 11-ти февруари с треньорката си Ина Лутай. (Бел.ред. кратката програма е на 15 февруари, а волната – на 17-ти).

Чудото се случи, въпреки субективизма в този спорт за малките държави, на които “бият спирачката” за световните първенства, просто ей така, Фейгин се класира “по нашенски” с много труд и любов. 

“Важното е да победиш себе си,” кратко и ясно каза Александра, която се оказа супер скромна, та чак стеснителна, онази скрита красота, която те пробива. Качила се на леда само на пет и половина, за да застане сама срещу целия свят, за да “стопи леда” човешки! 

Златното ледено българско момиче класирано, въпреки операцията на крака и едва 20-та позиция на Европейското. Но, дойде отличното й представяне на Световното в Стокхолм и квота за Пекин. За където тръгва с нов хореограф с две уникални съчетания. Кратката програма е на Чарли Чаплин, където играе сляпата продавачка от “Светлините на града”, а във волната вече е “Жар птица”. Някой носел лъч светлина, ли казахте? За огън ли говорехме – ето го! 

Желязна и упорита Алекс, дава и ще даде най-доброто от себе си досега. И то в това гнусно пандемично време на ограничения и лишения! Защо? Защото е истински боец и човек. Мъдра по своему, и силна за всички! Е, и как се чувствате сега, та тя е само на деветнадесет, а сякаш е изживяла ем-надесет на квадрат!

Напред Александра, че след Олимпиадата следва Световното първенство през март във Франция. 

УСПЕХ, Алекс! ОБИЧАМЕ ТЕ! 


Александра Фейгин (Alexandra Feiginе) – българската фигуристка на Олимпиада 2022 в Пекин, Китай

Александра Фейгин (Alexandra Feiginе) е българска фигуристка. Алекс е родена на 22 декември 2002 г. в Йерусалим, Израел.
През 2005 г. пристига в България с татко си Алексей.
От 2010 г. започва да тренира при Андрей Лутай. По-късно и при съпругата му Ина Лутай, с рожденно име Ина Демирева, която е и доведена сестра на Албена Денкова.
2017 г. Фейгин е вече 25-та в света при девойките, а година по-късно е 15-та.
Тя е двукратна шампионка на Sofia Trophy (2019, 2020), шампионка на Купа Денкова-Стависки за 2019 г., шампионката на Румъния по Crystal Skate за 2018 г. и 4-кратна шампионка на България (2016, 2018–2020).

4-то място на CS Nebelhorn Trophy 2019, като за малко изпуска подиума. 17-та на Европейското първенство през 2020 г. и е избрана да се състезава на Световното първенство в Монреал, но те бяха отменени в резултат на пандемията на коронавирус.

Тъй като пандемията продължава да ограничава международните пътувания, Фейгин се състезава в трофей на CS Budapest за 2020 г. само за Европа, печелейки бронзов медал, 1-ят й в серията Challenger. След като отново печели националната титла на България, тя се класира на 4-то място на Tallink Hotels Cup 2021.

Фейгин се класира на 17-то място на Световното първенство през 2021 г. в Стокхолм и този резултат класира България на Зимните олимпийски игри 2022.

В единственото си събитие от есенния сезон (2021-22), Фейгин завърши 5-та място в CS Denis Ten Memorial Challenge през 2021 г., преди да стане 20-та на Европейското първенство през 2022 г., за да започне новата година.

Треньор е Ина Лутай, рожденно име Ина Демирева, съпруга на Андрей Лутай (другия треньор на Александра), и доведена сестра на Албена Денкова.